Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Guardian: Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά το ευρώ


Το πρόβλημα είναι το οικοδόμημα του ευρώ όχι η Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα slideshow, αναφέρει ανάλυση στο Guardian. Το ευρώ έχει πλήρως αποτύχει και η Γερμανία έχει γίνει και αυτή θύμα αυτής της αποτυχίας, σημειώνει. Το «όλο σόου» στα Eurogroup είναι μια «σκέτη υποκρισία».
«Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ολόκληρη την επικράτεια της νομισματικής ένωσης. Το κοινό νόμισμα έχει οδηγήσει σε μείωση των μισθών σε ολόκληρη την ήπειρο και έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης σκληρότερα» από οπουδήποτε».

O σχολιαστής του Guardian προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να προβεί σε μια (ακροδεξιά) ανάλυση τύπου Φάρατζ, αλλά όπως υποστηρίζει «η κρίση μου είναι πολύ πιο απλή: το σχέδιο του ευρώ δεν απέτυχε απλώς να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις των δημιουργών του, αλλά έκανε το ακριβώς αντίθετο, διαβρώνοντας το βιοτικό επίπεδο των απλών Ευρωπαίων. Και αυτό είναι αλήθεια ακόμη και για εκείνους που ζουν στη "Νούμερο 1" οικονομία της ηπείρου, τη Γερμανία».
Κατά τον ίδιο, «η νομισματική ένωση αντί να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, το έσπρωξε προς τα κάτω για όλους. Αντί να βαθύνει τη δημοκρατία, την υποτίμησε. Όσο για την “πραγματική ευρωπαϊκή κουλτούρα” (η οποία υποτίθεται θα ενοποιούταν όταν θα βάθαινε  την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση), όταν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κατηγορούν τους Έλληνες υπουργούς για “ψύχωση”, τότε η μυθική ένωση των εθνών είναι πολύ μακριά».
Όσο για την ελληνική υπόθεση, την χαρακτηρίζει ως «ελληνικό φιάσκο» που κάθε συζήτηση για αυτό «βασίζεται σε ένα έργο ηθικής», το οποίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: «Η Άτακτη Ελλάδα ενάντια στην Ευρώπη των Ευγενών» και θέμα της θα ήταν πως «η ταραγμένη Ελλάδα δεν ανήκε ποτέ στο ευρώ και με το που μπήκε, έβαλε την Ευρώπη σε τεράστια προβλήματα, και τώρα πρέπει αυτή να βρει τη λύση τους», επισημαίνει.
 «Όποια κι αν ήταν τα ιδανικά της θεμελίωσης της ευρωζώνης, δεν ταιριάζουν με τη ζοφερή πραγματικότητα του 2015. Αυτή είναι η επανάσταση της Θάτσερ ή του Ρίγκαν στην οποία παραδόθηκε ολόκληρη η ήπειρος. Και όπως τότε, έτσι και τώρα, συνοδεύεται από την ιδέα πως δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσει μια οικονομία ή για το ποια κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένας λαός», σημειώνει.
«Τα διπλωματικά χτυπήματα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέβηκε στην εξουσία φέτος, μπορούν να ιδωθούν μόνο σαν την προσπάθεια της Ευρώπης να δώσει ένα μάθημα προς τους Ισπανούς ψηφοφόρους για παράδειγμα, οι οποίοι μπορεί να φλερτάρουν με την ιδέα να στηρίξουν το αδελφό κίνημα των Ποδέμος. Το να πάτε πολύ αριστερά, λέει το μήνυμα, θα έχετε την ίδια “θεραπεία”», υπογραμμίζει.
«Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ των Ευγενών κατρακυλά σε μια βαθειά ζοφερή πορεία. Αυτό δεν γίνεται για να δημιουργήσουμε πιο βαθιά δημοκρατία, αλλά για πιο βαθιές αγορές, και αυτά τα δύο είναι ολοένα και πιο ασύμβατα μεταξύ τους», καταλήγει. «Απόδειξη αυτού ήταν η έλλειψη σεβασμού της Άνγκελα Μέρκελ προς το ελληνικό εκλογικό σώμα όταν προεκλογικά καλούσε τους Έλληνες να μην εκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή όταν ανάγκασε τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, τον Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να σκίσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom