Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μαξίμου: Δυο τα κείμενα που στείλαμε στους θεσμούς για δημοσιονομικό και χρέος

Περιέχουν αλλαγές στο βασικό σχέδιο των 47 σελίδων

- Διευκρινήσεις για την συμπληρωματική πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς έδωσε η κυβέρνηση
- Παραδώσαμε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων, τονίζουν
- Περιμένουμε την επίσημη τοποθέτησή τους, τονίζουν με νόημα
- Νωρίτερα ανώνυμος ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «ασαφές αναμάσημα»
- Το κείμενο υποβλήθηκε λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ
- Πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης
- Συνεδριάζει στις 15.00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό


Λεπτομέρειες για τη νέα βελτιωμένη πρόταση που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, έδωσε στην δημοσιότητα κυβερνητική πηγή.

«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει», ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» ανέφεραν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Bloomberg: Ασαφές αναμάσημα

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο, το νέο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα προηγούμενων προτάσεων και δεν θεωρείται αξιόπιστο. Δεν είχε περάσει πολλή ώρα από την στιγμή που το κείμενο της Ελλάδας είχε διαρρεύσει, φυσικά από ξένα ΜΜΕ.

Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμενόταν ήδη από χθες τη νύχτα, κατατέθηκε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τη Γαλλική εφημερίδα Le Point και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η νέα εναλλακτική πρόταση – απάντηση της Αθήνας στο σχέδιο των πέντε σελίδων των δανειστών έφτασε στις Βρυξέλλες το πρωί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για ένα κείμενο τριών σελίδων.

Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί ηαύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.

Το Μαξίμου επιλέγει να στείλει το τρισέλιδο κείμενο μερικές μόνο ώρες μετά το μπαράζ πιέσεων μέσω δηλώσεων των κορυφαίων ηγετών στη σύνοδο G7 στη Γερμανία και λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, για την οποία ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα έχει κανένα νόημα να γίνει χωρίς την ελληνική πρόταση, ένα νέο πακέτο μέτρων που προτίθεται δηλαδή να λάβει η Αθήνα.

Βέβαια σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη για την οποία ήδη διαρρέεται ότι στο τραπέζι μπαίνει πιο γερά από ποτέ το “κούρεμα” στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας», δήλωνε νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν "τα περιθώρια" διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom