Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το ΔΝΤ θέλει κι άλλο "αίμα" μισθωτών και συνταξιούχων! - Δεν τους φτάνουν όσα έδωσε ο Τσίπρας και τον καλούν εκτάκτως σε σύσκεψη οι "Θεσμοί"

Θεωρούν υπερβολική την φοροεπιδρομή,αλλά... ζητάνε κι άλλα μέτρα!

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σε δημοσίευμά του υποστηρίζει πως λίγες ώρες πριν το Eurogroup αναμένεται να υπάρξει μία νέα κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση πριν το κρίσιμο Eurogroup, οι τρεις Θεσμοί αποφάσισαν να προσκαλέσουν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μία είδηση όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή η εσπευσμένη αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες μία ημέρα νωρίτερα, δείχνει πως τελικά μπορεί να έχει προκύψει πρόβλημα ή και εμπλοκή, καθώς το ΔΝΤ έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν αν και βρίσκονται στο ίδιο... στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο «επιθετικές», αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.

Ρόλος "κλειδί" του ΔΝΤ για να περάσει η συμφωνία από τη γερμανική βουλή

Μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν πως η στήριξη του ΔΝΤ σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι το "κλειδί" για να περάσει από τη γερμανική βουλή μια συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές.

"Αν είναι να υπάρξει εκταμίευση, χρειαζόμαστε ένα λεπτομερή υπολογισμό από το ΔΝΤ" δήλωσε ο Antje Tillmann, μέλος της επιτροπής Οικονομικών από το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ. "Πρέπει να προκύπτει κάτι βιώσιμο".

"Για εμάς, η ετυμηγορία του ΔΝΤ είναι το σημείο αναφοράς για μια αξιόπιστη, αποδεκτή λύση" δήλωσε ο Joachim Poss, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Κάτω Βουλή.

"Η Μέρκελ, η oποία επέμεινε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη προκειμένου να συμβάλει στην επιβολή συνθηκών δημοσιονομικής λιτότητας, είπε ότι απομένει τρομερά πολλή δουλειά να γίνει και ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη για να εργαστούν σε μια συμβιβαστική λύση πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις την Πέμπτη" αναφέρει το πρακτορείο.

"Το ΔΝΤ είναι ένας σοβαρός εταίρος" που πιέζει "τους Έλληνες να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Alexander Radwan, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) από τη Βαυαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom