Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Άγριες ημέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας


του Βασίλη Γεώργα
Τελεσιγραφικό χαρακτήρα λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το -αναμενόμενα- άκαρπο χθεσινό Eurogroup και την οριστική πλέον αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρα.

Παραδόξως, παρά την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί, η προθεσμία
των τεσσάρων ημερών προς την Ελλάδα, σήμανε προσωρινή "ανακούφιση" για τα διεθνή χρηματιστήρια και απόδειξη αυτού ήταν τα νέα υψηλά που κατέγραψαν οι αμερικάνικοι δείκτες, κόντρα στις προσδοκίες κυβερνητικών παραγόντων ότι ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα πυροδοτήσει κλυδωνισμούς στις αγορές και θα "εκβιάσει" οπισθοχώρηση εκ μέρους των δανειστών.

Για την ώρα η μεγάλη αναταραχή εξελίσσεται με επίκεντρο πρωτίστως τις ελληνικές αξίες που βιώνουν συνθήκες πραγματικού κραχ με το Χρηματιστήριο να έχει καταρρεύσει πλέον στις 650 μονάδες με απώλειες έως 21% ή έως 10 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας στο πενθήμερο, όπου και δίνει τις τελευταίες μάχες στο 78,6% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τις 471 μέχρι τις 1379 μονάδες.

Προφανής σε όλους πλέον η αφόρητη πίεση που ασκείται προς την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στην πρόταση των θεσμών και να υπογράψει έστω μια συμφωνία παράτασης, με το θέμα της εντεινόμενης εκροής καταθέσεων και τις αντοχές των τραπεζών, να αναδεικνύεται στην αιχμή των πιέσεων.

Εύλογα αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς και η ανησυχία καθώς υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να προβληματίζεται κανείς πληροφορούμενος τις ανώνυμες διαρροές περί πιθανής αδυναμίας των τραπεζών να ανοίξουν από… Δευτέρα, και το γαϊτανάκι των φημών και των διαψεύσεων αν η Ελλάδα έχει ή δεν έχει ζητήσει σήμερα αύξηση του ELA τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ.

Ζητούμενη σήμερα η διατήρηση της "ψυχραιμίας" στην αγορά που χθες κατάφερε να μαζέψει τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες και να κλείσει λίγο πάνω από τις 683 μονάδες, αλλά σήμερα καλείται να διαχειριστεί την φημολογία σε σχέση με τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος και να ζυγίσει τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.

Από διαγραμματικής και μόνο άποψης η κατάσταση στο Χρηματιστήριο είναι πλέον εξαιρετικά δυσοίωνη καθώς πολλές μετοχές έχουν "σπάσει" και επιστρέφουν με ασύλληπτη ταχύτητα στα προ δυόμιση – τριών ετών χαμηλά τους όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ, την ΕΧΑΕ, την ΕΥΔΑΠ, τη Folli Follie, τη Jumbo και πολλές άλλες.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς έχουν προσεγγίσει μεν σε περιοχή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στήριξη, αλλά αν δεν καταφέρουν να δώσουν συνέχεια στην αντίδραση που ξεκίνησε χθες, είναι πιθανόν οι πιέσεις να επανέλθουν δριμύτερες πολύ σύντομα με την αγορά να οδηγείται προς τις 600 μονάδες.

Παρότι οι ελληνικές αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες στη Νέα Υόρκη δεν αποτελούν πάντα έναν αξιόπιστο δείκτη για την συμπεριφορά την επόμενη μέρα στο ελληνικό ταμπλό, η χθεσινή εικόνα τους δεν δημιουργεί αισιοδοξία αλλά δεν παρέχει και ασφαλή συμπεράσματα.

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Global X FTSE Greece 20 έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ενώ σημείωνε άνοδο άνω του 8% και αντίστοιχα το ADR της Εθνικής υποχώρησε από τα 1,21 δολάρια στα 1,09 δολάρια στο κλείσιμο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom