Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Μύλος από τις δηλώσεις της Παναρίτη για μη πληρωμή μισθών - Η κυρία χτες άναψε τη φωτιά σήμερα τρέχει να... διαψεύσει!


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αναφορές της σχετικά με τη στάση των δανειστών όσον αφορά στην μη καταβολή μισθών και συντάξεων, η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζει:"Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα"!

Κι όλα αυτά σχεδόν μετά από μία ολόκληρη μέρα....

Πλήρης ασυνεννοησία στο υπουργείο Οικονομικών για τις δηλώσεις της κυρίας Παναρίτη,αφού η πλευρά Βαρουφάκη τις επιβεβαίωσε, η ίδια εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι όσα είπε αφορούσαν την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πριν το 2015!!!!

Χθες η κυρία δήλωσε δημόσια ότι μας ζητήθηκε από τους δανειστές να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας και ο Βαρουφάκης μέσω κύκλων του ΥΠΟΚ φέρεται να τους απάντησε πολύ σκληρά:«Είναι ντροπή ακόμα και να το λέτε αυτό»...

Διαβάστε την αρχική είδηση:Παναρίτη: Μας είπαν να μην πληρώσουμε μισθούς για 1-2 μήνες

Το δίλημμα αποπληρωμής χρέους ή μισθών συντάξεων αποκάλυψε χθες η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, σύμφωνα με το capital.gr, στο πλαίσιο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το που οδηγεί άμεσα το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

"Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες φαίνεται οτι οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με παράξενο τρόπο...".

Το θέμα πάντως που δεν έθιξε η κα Παναρίτη είναι το πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το δίλλημα αυτό σημειώνοντας μόνο ότι θα χρειασθεί “ομοψυχία και δύναμη...”.

Επιχειρηματίες και αναλυτές που παρεβρίσκονταν στο ακροατήριο σημειώνουν ότι η παραδοχή του διλήμματος ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο για αναζήτηση εναλλακτικών “λύσεων” όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού με την κάποια μορφή διπλού νομίσματος.

Τα όσα ανέφερε η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφορούν σε απαντήσεις ερωτημάτων που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.

Η αναφορά της κ. Παναρίτη, έγινε με αφορμή την κριτική που άσκησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δανειστές την ελληνική κρίση.

"Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες" σημείωσε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα.

Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε.

Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

Ανοίγει θέμα πρόωρης συνταξιοδότησης

Παράλληλα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η κα Παναρίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται.

«Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Μεταφέροντας εξάλλου το κλίμα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν "γαντζωθεί" στο πρόγραμμα ενώ της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά. Ίσως γιατί, όπως εκτίμησε η ίδια, στις πρώτες διαπραγματεύσεις του 2010 η ελληνική πλευρά είχε φανεί εντελώς ανέτοιμη. Για τα στελέχη του ΔΝΤ είπε ότι είναι σκληροί και άκαμπτοι στις θέσεις τους, ωστόσο ξέρεις τι να περιμένεις από τη δική τους πλευρά, ενώ η πλευρά της ΕΚΤ είναι κλασικά τραπεζικά στελέχη, σαν να έχεις απέναντί σου στελέχη της ΤτΕ.

Πηγή: capital.gr

Οι αντιδράσεις και η διάψευση της Παναρίτη σήμερα το μεσημέρι
Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Μάλιστα, απόκτησαν μεγαλύτερο ειδικό βάρος όταν επιβεβαιώθηκαν και από την πλευρά Βαρουφάκη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μάλιστα ότι οι δανειστές μας είπαν: «αν έχετε ταμειακή στενότητα τότε να μην πληρώσετε και δύο μισθούς» με μια μικρή διαφορά. Δεν το είπαν μέσα στην συνεδρίαση αλλά στο περιθώριο των επαφών στις Βρυξέλλες.

Τα είπαν κιόλας, παρουσία του κ. Βαρουφάκη ο οποίος απάντησε: «Είναι ντροπή ακόμη και να το λέτε αυτό. Να μη ξανακούσω τέτοιες απόψεις».

Το μεσημέρι, έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία μια ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία έδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ασυνενοησία που υπάρχει σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Η ανακοίνωση είναι της κας Παναρίτη και με απλά λόγια διαψεύδει τον Γιάνη Βαρουφάκη!

Λέει:

Σχετικά με δημοσιεύματα για τη στάση των δανειστών όσον αφορά στην καταβολή μισθών και συντάξεων, η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζει:
«Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Εύλογα πάντως μπορεί επίσης να αναρωτηθεί κανείς: Η κυρία Παναρίτη υπήρξε σύμβουλος μόνο του κ. Παπανδρέου. Πως λοιπόν γνωρίζει τι συνέβαινε στις περιόδους πριν από το 2015;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom