Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Αυτή είναι η λίστα των μέτρων για έσοδα 3,7 δισ. €

ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Συνολικά έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στους δανειστές, ώστε να αποδεσμευθεί νέα βοήθεια, εστιάζοντας κυρίως στη φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού (750 εκατ. ευρώ), τις ρυθμίσεις χρεών (600 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ και τις άδειες τηλεοπτικών καναλιών (από 350 εκατ. ευρώ σε κάθε ένα από το δύο αυτά μέτρα).

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών άφησαν
ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ σημειώνει ότι θα γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει παραδοθεί στους θεσμούς το ελάχιστο ποσό εσόδων που μπορεί να προσδοκάται είναι 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στη καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εισπράξεις να υπερβούν και τα 4 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπάρχει Fat TAX (φόρος στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά), όπως και σκέψεις για αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Αναφέρουν, πάντως, ότι εκτός από την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στους πιστωτές της χώρας υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποσταλεί.

Διαβεβαιώνουν ακόμη ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στη λίστα με τους δημοσιονομικούς στόχους, προβλέπονται τα εξής:

Το καθαρό αποτέλεσμα στο 3,7 δισ. € η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκ.€.
Θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, που κοστίζει 600 εκ.€, και θα διατηρήσει τα σημερινά όρια για το ΕΚΑΣ, μέτρο που κοστίζει 82 εκ.€
Παράλληλα, προβλέπονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, στόχος μειωμένος κατά 30% περίπου έναντι των 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ο ΟΛΠ, ο ΟΔΙΕ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.
Η λίστα προβλέπει τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά καμία αύξηση ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η ενίσχυση της εισπραξιμότητάς του. «Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα» λένε και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στη Μύκονο να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%».
http://www.ethnos.gr

Επί πλέον σύμφωνα με το Bloomberg

Ηκυβέρνηση αναφέρει στη λίστα πως σκοπεύει να φέρει στη Βουλή 8 νομοσχέδια με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους εξής τομείς:

- Ενισχύεται περαιτέρω η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

- Άρση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για να σταματήσει η υπονόμευση του συνταξιοδοτικού συστήματος

- Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και κατάργηση των φοροαπαλλαγών'

- Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμενων οφειλών κράτους και ιδιωτών.

- Τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή του οργανικού νόμου του προϋπολογισμού για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

- Εφαρμογή της εξωδικαστικής διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Εφαρμογή της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

- Ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης και μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων, ώστε να επιταχυνθεί η απονονή της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom