Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σκάνδαλο μεγατόνων: "Δωράκι" από αυτοκινητοβιομηχανία στη Μέρκελ για να μπλοκάρει νόμο της Ε.Ε για τα καυσαέρια

Σάλος στη Γερμανία για την ύποπτη χορηγία 690.000 ευρώ στους χριστιανοδημοκράτες
Για σκάνδαλο μεγατόνων και ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής, κατηγορούν την Άνγκελα Μέρκελ αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Γερμανία αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο μιας ύποπτης χορηγίας της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στο κόμμα των χριστιανοδημοκρατών.
Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις γερμανικές εκλογές, η οικογένεια Κβαλτ/Κλάτεν  ιδιοκτήτρια του 46,7% της BMW, προσέφερε χορηγία ύψους 690.000 ευρώ προς το κόμμα της Μέρκελ. Δεν είναι ωστόσο μυστικό το γεγονός πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι από τους πλέον πιστούς χορηγούς των χριστιανοδημοκρατών.
Αυτό που προκαλεί ωστόσο σάλο και μεγάλα ερωτήματα είναι το γεγονός πως τα χρήματα δόθηκαν λίγες μόνο μέρες πριν το Βερλονίο μποκάρει την απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.
Μετά από ασφυκτικές πιέσεις προς τους εταίρους του, ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτμάιερ, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων παρουσιάζοντας ως βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς τον κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η παρέμβαση του Βερολίνου εκνεύρισε κάποιους από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίοι παρακολουθούν την γερμανική κυβέρνηση να προωθεί την υπονόμευση της απόφασης ήδη από τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας πρώτα την στήριξη των μικρότερων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, στις οποίες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν εργοστάσια.
"Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της", δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την "πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής" εδώ και καιρό. "Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά", πρόσθεσε ο Ερνστ.
Οπως αναφέρει μάλιστα  το γερμανικό περιοδικό, κατά την Σύνοδο του Ιουνίου η  Μέρκελ συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεχθεί παραχωρήσεις στην τραπεζική ένωση, με αντάλλαγμα και την δική του στήριξή του στο θέμα των καυσαερίων.
Από την πλευρά της Κομισιόν, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον και την Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χίδεργκαρντ, δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη. "Δεν είναι και καταπληκτικό το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα αυτοκίνητα", τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική πρόταση για αναβολή της εφαρμογής των νέων ορίων για το 2024 δεν είναι αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom