Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αναδίπλωση Μητσοτάκη για τη Διαύγεια - Διαψεύδει την κατάργησή της αλλά...

Ξαφνικά και περίπου στα μουλωχτά ο γιος του Εφιάλτη αποφάσισε να καταργήσει το ένα και μοναδικό σωστό πράγμα που έφτιαξε ο Γιωργάκης,τη Διαύγεια κοινώς διαφάνεια σε όλες τις πράξεις του δημοσίου!
Η άποφασή του και η σπουδή του να γίνει άμεσα νόμος του κράτους δέχτηκαν καταιγισμό αντιδράσεων από κόμματα και πολίτες και το παλικάρι φαίνεται να αναδιπλώνεται χωρίς όμως να πείθει για τις αγαθές του προθέσεις.
Διαβάστε το ρεπορταζ που ακολουθεί και θα καταλάβετε:

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τροποποιήσει , αλλοιώνοντας όμως κατά πολλούς τον πυρήνα και το πνεύμα του, τον νόμο Ραγκούση για τη «Δι@υγεια» στο Δημόσιο. 


Με την αντικατάσταση της φράσης που προβλέπει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο», με εκείνη που λέει πως οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο … εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις», θεωρείται ότι καταργείται στην πραγματικότητα μία μεγάλη κατάκτηση. 

Ενδεικτικό είναι ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήδη περιγράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –μια και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη- μία τέτοια εξέλιξη ως “casus belli”, αλλά πως σε τυχόν τέτοια εξέλιξη διαφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη στο twitter, ότι «όποιος πάει να διαλύσει τη di@vgeia, επαναφέρει τη φαυλότητα και την ανομία. Και αυτό δεν θα γίνει. Πλήρης εφαρμογή της Διαύγειας παντού».

Εκτιμώντας ότι πλέον επαφίεται στην ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μιας διοικητικής πράξης το αν θα αναρτάται ή όχι στη «Δι@υγεια», αλλά και δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος που προβλέπεται για την απαιτούμενη διαβούλευση (μόλις 24 ώρες), ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «εντελώς απαράδεκτη», διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να γίνει δεκτή». 

Η θέση του υπουργείου


Σε απάντησή του πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται». Ειδικότερα, σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. 

«Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Επιπλέον επεκτείνει τον χρόνο διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, ως τις 9 Οκτωβρίου 2013, απαντώντας έτσι και στην κριτική που είχε δεχθεί για το σύντομο διάστημα διαβούλευσης μόλις μίας ημέρας. 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Γι’ αυτό και από το πρωί σήμερα επισημάναμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατηρήσεις στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του, ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.

Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Επισημαίνουμε όμως ότι για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom