Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τα σχέδια για το εμιράτο της Οξυάς


Πολυτελείς βίλες, μουσείο, χώρος έκθεσης έργων τέχνης, αίθουσες εκδηλώσεων, θέατρο, παραλίες και μαρίνα για σούπερ γιοτ είναι τα σχέδια που έχει ετοιμάσει ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, για την αξιοποίηση της Οξυάς.

Τουλάχιστον 20 πολυτελείς κατοικίες όπου θα φιλοξενούνται οι διάσημοι φίλοι του εμίρη θα κατασκευαστούν στην Οξυά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι βίλες αυτές θα έχουν εμβαδόν 100 - 150 τ.μ. και θα διαθέτουν όλες τις ανέσεις και τις πολυτέλειες που αρμόζουν στην βασιλική οικογένεια του εμιράτου. Πισίνες, τζακούζι, και χαμάμ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των πολυτελών κατοικιών που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2017.

Παράλληλα, στα σχέδια του εμίρη περιλαμβάνεται και η κατασκευή δύο παραλιών στο νησί όπου οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το μπάνιο τους. επειδή η Οξυά λόγω της μορφολογίας της δεν έχει φυσική ακρογιαλιά, ο εμίρης έχει ήδη σκεφτεί να φτιάξει δύο παραλίες μήκους 100 - 300 μέτρων, στις οποίες θα μεταφέρει άμμο από εξωτικά μέρη, όπως είχε κάνει και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στον Σκορπιό.

Οι παραλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η μια στην νοτιοανατολική πλερά του νησιού και η άλλη στα βορειοδυτικά, από την πλευρά της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.

Η Οξυά, σύμφωνα με τα σχέδια που βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, θα μεταμορφωθεί από άγονο νησί σε μια όαση. Φυτά και δέντρα σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα φυτευτούν σε όλο το νησί, ενώ δεν αποκλείεται οι άνθρωποι του εμίρη να φέρουν και σπάνια είδη από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Δίπλα στις παραλίες θα κατασκευαστούν μαρίνες στις οποίες οι επισκέπτες θα δένουν τα πολυτελή τους γιοτ, ενώ θα υπάρξει και μια μεγάλη μαρίνα για το θηριώδες σκάφος του εμίρη. Επίσης, θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο ελικοδρόμιο για όσους θα έρχονται με το ιδιωτικό τους ελικόπτερο. Τέλος, θα κατασκευαστεί μουσείο, χώρος εκδηλώσεων και αμφιθέατρο όπου πολλοί καλλιτέχνες θα μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους.

Όπως λένε στο “ΘΕΜΑ” άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια του εμίρη, σκοπός του είναι η Οξυά να μοιάσει λίγο στο νησί Ναοσίμα στην Ιαπωνία το οποίο έχει γίνει σημαντικός τόπος επίσκεψης για τους λάτρεις της τέχνης. Το πράσινο φως για την τουριστική εκμετάλλεση του νησιού από τον εμίρη είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό, ενώ πριν από λίγες ημέρες βγήκε και η απόφαση του Δασαρχείου Κεφαλονιάς για την μελέτη πυροπροστασίας, κάτι που σημαίνει πως από μέρα σε μέρα οι μπουλντόζες και τα μηχανήμτα θα ξεκινήσουν τις πρώτες εργασίες.

Ο προυπολογισμός που έχει εγκριθεί από τον εμίρη αγγίζει τα 350 εκατ. δολάρια ενώ όλα τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα είναι σε αρμονία και θα σέβονται τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Ιονίου. Το θέμα της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης είναι τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο νέος ιδιοκτήτης, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την μέθοδο του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος με υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς έφερε νερό και ηλεκτρικό στο Σκορπιό.

Πάντως, οι τοπικοί φορείς των γειτονικών περιοχών με την Οξυά, βλέπουν με καλό μάτι την επένδυση του εμίρη και πιστεύουν πως σε λίγα χρόνια, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, η περιοχή θα μπορεί να ελπίζει στα πετροδόλαρα του εμίρη και των φίλων του που θα έρχονται - κυρίως τους καλοκαιρινιούς μήνες - στο νησί.

Ο εμίρης έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είτε με την θαλαμηγό του, είτε με άλλο υπερπολυτελές σκάφος και περνάει λίγες μέρες στο Ιόνιο. Σε ένα από τα ταξίδια του πριν από δύο χρόνια όταν έφυγε από την Κεφαλονιά κατευθυνόμενος προς την Κρήτη πέρασε από την Οξυά όπου και ενδιαφέρθηκε για το νησί. Η εντολή που έδωσε στους νομικούς του συμβούλους και συνεργάτες ήταν να βρουν τους ιδιοκτήτες και να έχουν μια πρώτη επαφή.

Οι δύο πλευρές τα βρήκαν και δεν άργησαν να συντάξουν ιδιωτικό συμφωνητικό. Με τις συναντήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε και τα γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία είναι γνωστό πως αποτελούν κώλυμα για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και έτσι τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφησαν τα τελικά συμβόλαια μέσω λιβανέζικης εταιρείας που σύστησε συνεργάτης του.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom