Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Ρολά» κατέβασε η Αμερικανική κυβέρνηση - «Παραλύει» το αμερικανικό Δημόσιο - 1 εκατομμύριο υπάλληλοι σε αργία


Μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης διέταξε η Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

«Η Αμερική κλείνει», μεταδίδει το CNN, το οποίο τονίζει ότι δύο πλευρές διαφώνησαν έντονα και επέρριψαν ευθύνες εκατέρωθεν για την καθυστέρηση στις συζητήσεις επί του νομοσχεδίου Ομπάμα (Obamacare).
Περίπου ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων, έκλεισαν πάρκα, καθώς και ιστοσελίδες υπουργείων, ενώ σταμάτησαν και ιατρικά ερευνητικά σχέδια.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οδηγήθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αφότου τα μέλη του Κογκρέσου δεν κατόρθωσε να οδηγηθεί σε πολιτική λύση εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα του βαθιά διχασμένου Κογκρέσου να εκπληρώνει τις βασικές του λειτουργίες.
Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.
Αφότου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, έδωσε μία καθυστερημένη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ, την απέρριψε, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να διαπραγματευτούν «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Τα κατάφεραν τελικά. Μία ομάδα Ρεπουμπλικανών της Βουλής οδήγησε στη διακοπή της κυβέρνησης για το Obamacare αντί να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό».
Η Γερουσία θα συνέλθει σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάστηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Ο Ρέιντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κονγκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της διακοπής της λειτουργίας εξαιτίας της ανικανότητας του Κονγκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, συνήλθαν αργά το βράδυ και ανακοίνωσαν, λίγη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα, ότι προτίθενται να ψηφίσουν και πάλι επί του προϋπολογισμού.
Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξαναψηφίσει αργά τη νύχτα κείμενο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα πλήττει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία και ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή των δύο σωμάτων για την επίλυση των διαφορών.
Το χρονικό του «shutdown»
Το «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης άρχισε να γίνεται ολοένα και πιθανότερο τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων γνώριζε ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις απορρίψεις της Γερουσίας σε μία πρόταση που περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στον εκτροχιασμό του «Obamacare».
Με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο «Obamacare» και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κονγκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να πλήξουν το Obamacare, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος, αφήνοντας τον ομοσπονδιακό κορβανά ελλιπή.
Το αδιέξοδο αυτό οδήγησε στο πρώτο «shut down» της αμερικανικής κυβέρνησης μετά το 1996.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία σύντομη ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το νομοσχέδιο για την Υγεία, γεγονός που απειλεί να βλάψει την οικονομία με ένα ενδεχόμενο «λουκέτου».

«Δεν μπορείτε να ζητάτε λύτρα για να κάνετε τη δουλειά σας, για να κάνετε ό,τι υποτίθεται έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς, επειδή ένας νόμος δεν σας αρέσει», είπε ο Ομπάμα.
Μήνυμα Ομπάμα προς τις Ενοπλες Δυνάμεις
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο», δήλωσε ο Ομπάμα.
Τι συμβαίνει στην «παύση» της κυβερνητικής λειτουργίας
Το Κογκρέσο έχει ένα βασικό συνταγματικό καθήκον: να εγκρίνει προϋπολογισμούς που χρηματοδοτούν την κυβέρνηση.
Εάν αυτό δεν γίνει, οι περισσότερες από τις κυβερνητικές λειτουργίες -από τη χρηματοδότηση υπηρεσών μέχρι αποπληρωμή δανείων μικρών επιχειρήσεων ή διεκπεραίωση αιτήσεων έκδοσης διαβατηρίων- σταματούν.
Οι κεντρικές υπηρεσίες όπως, Κοινωνική Ασφάλεια, έλεγχος αερομεταφορών και οι στρατιωτική χρηματοδότηση εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται. Όπως επίσης και το Κογκρέσο.
Πόσοι εργαζόμενοι επηρεάζονται: Οι περισσότεροι από 3,3 εκατ. κυβερνητικοί υπάλληλοι που χαρακτηρίζονται «απαραίτητοι» θα συνεχίσουν να εργάζονται. Σύμφωνα με αναλυτές του CNN, όμως, περισσότεροι από 783.000 θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία.
Επιπτώσεις στην οικονομία: Εξαρτάται από τη διάρκεια. Εάν η διακοπή αυτή διαρκέσει μερικές ημέρες, το πλήγμα δεν θα είναι μεγάλο. Αλλά, αν διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, η ζημιά θα είναι σημαντική καθώς θα επέλθει μείωση 1,4% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή της Moody's Μαρκ Ζάντι. Αυτό θα είναι και ένα κακό νέο για τις αγορές. Η τελευταία διακοπή λειτουργίας των κυβερνητικών εργασιών το 1996 κράτησε 21 ημέρες.
Ανησυχίες και ερωτηματικά για την πολιτική δυσλειτουργία
Η πολιτική δυσλειτουργία του Καπιτωλίου εγείρει νέες ανησυχίες για το αν το Κογκρέσο μπορεί να ανταποκριθεί στο κρίσιμο χρονικό όριο στα μέσα του Οκτωβρίου για το «ταβάνι» του δημόσιου χρέους, το οποίο φτάνει τα 16,7 τρισ. ευρώ
Με το βλέμμα στις εκλογές του Κογκρέσου το 2014, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποδιώξουν την ευθύνη για τη διακοπή αυτή της λειτουργίας της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι είναι τόσο υπόχρεοι στους συντηρητικούς του Tea Party στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι αυτό το «κλείσιμο» μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη.
Το πολιτικό στοίχημα είναι εξαιρετικά υψηλό για τους Ρεπουμπλικανούς που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας την επόμενη χρονιά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθούν εκείνοι για τη διακοπή, όπως και το 1996.
Διαβάστε ακόμη:
«Παραλύει» το αμερικανικό Δημόσιο


από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom