Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Σώοι οι 106 πρόσφυγες που επέβαιναν σε βυθιζόμενο πλοίο ανοικτά της Νήσου των Χριστουγέννων


Σώοι μεταφέρθηκαν στα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και οι 106 επιβαίνοντες σε σκάφος που είχε αρχίσει να βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες.

Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων που αποτελεί αυστραλιανό έδαφος και συχνό προορισμό πλοίων που μεταφέρουν από την Ινδονησία ανθρώπους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο από τις αρχές της Αυστραλίας.

Το πλοίο Parramata που έφθασε πρώτο επί τόπου ανέφερε ότι το πλοίο βυθίζεται. Αεροσκάφος των τελωνειακών υπηρεσιών και ένα δεύτερο πλοίο κατευθύνονται προς την περιοχή του ατυχήματος.

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη Νήσο των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες, Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί στην πλειοψηφία τους, επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία για να προσπαθήσουν να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των υψηλού κινδύνου ταξιδιών.

Τον Δεκέμβριο 2010 σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ συνετρίβη στα βράχια της Νήσου των Χριστουγέννων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά κυμαίνεται στους πενήντα.

Η μεγαλύτερη τραγωδία χρονολογείται στο 2001, όταν πλοίο που μετέφερε 353 πρόσφυγες προς την Αυστραλία βυθίστηκε ανοικτά της Ινδονησίας και δεν υπήρξε κανένας επιζών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom