Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η φοροδιαφυγή από τις offshore ισοδυναμεί με το 40% του ελληνικού χρέους - Παγκόσμιος σεισμός για τις φορο-οάσεις

Θα ερευνηθούν 103 offshore εταιρείες στην Ελλάδα

Σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα έφθασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος από τη δράση των εγχώριων offshore εταιρειών ισοδυναμεί με ποσοστό της τάξης του 40% και παραπάνω του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουν αναδειχτεί από τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που έγινε από τη Βουλή στις 27 Μαρτίου του 2013.


Στην ημερίδα τονίστηκε ότι οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή από τη στιγμή που παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας στους μετόχους- ιδιοκτήτες, ενώ δεν επιβάλλεται έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς.
Ο κ. Σούρλας ανακοίνωσε ότι μέσω των offshore εταιρειών επιτυγχάνεται:
  • Φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται στις offshore εταιρείες
  • Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
  • Διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 500%
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως, τονίζει ο Γιώργος Σούρλας, επιχειρηματίας ο οποίος για προμήθεια μηχανημάτων αξίας τριών δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο έξι δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία δισ., καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. σε βάρος του δημοσίου.
Εξάλλου, οι υπερτιμολογήσεις των προϊόντων, συντελούν αδιαμφισβήτητα και στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα εν μέσω κρίσης.
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας προτείνει τα εξής μέτρα:
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα για να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω των offshore εταιρειών
  • Φορολόγηση των Ελλήνων , μόνιμων κατοίκων της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους που προκύπτει από δράσεις offshore.
  • Θέσπιση για υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη – μετόχου της εταιρείας σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων και προμήθειες Δημοσίου από offshore εταιρείες.
Στις εισαγωγές προϊόντων, να υπάρξει νομιμοποίηση του τιμολογίου που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore
Οπως δήλωσε ο κ. Σούρλας οι offshore εταιρείες «προκαλούν έντονα αισθήματα αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν τη φορολογική συνείδηση και καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Θα ερευνηθούν 103 εταιρείες στην Ελλάδα
Ελληνες φοροφυγάδες έχουν συνολικά 107 offshore εταιρείες στις Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με την έρευνα του ICIJ, εκ των οποίων όμως μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Οι ιδιοκτήτες τους προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τις πιο πλούσιες αθηναϊκές γειτονιές μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Ελλάδας.

Η αποκάλυψη έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές, σχολιάζει το Spiegel Online και αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τις 103 αυτές εταιρείες. «Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, είπε  ότι οι πληροφορίες θα αξιολογηθούν και θα ελεγχθούν για πιθανές παράνομες δραστηριότητες ή παρανομίες. Το υπουργείο είχε προσφάτως ανακοινώσει την εντατικοποίηση των ελέγχων σε υπεράκτιες εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής», γράφει το Spiegel.

Διαβάστε σχετικά για τη μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που δημοσιεύουν από χθες τα «ΝΕΑ»:
Παγκόσμιος σεισμός για τις φορο-οάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom