Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Όλη η Ελλάδα μια... Μανωλάδα! Τώρα πήραν χαμπάρι ότι οργιάζει η αδήλωτη εργασία

Αργησαν τα σαϊνια αλλά πήραν επιτέλους χαμπάρι ότι σε όλη την Ελλάδα οργιάζει η μαύρη εργασία!Σχεδόν 50-50 δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Χρόνια το γράφουμε,αφού η αδήλωτη εργασία προϋπάρχει της κρίσης,απλά τώρα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο κατάλληλες για πλήρη εκμετάλλευση του ανθρώπου, είτε αυτός είναι αλλοδαπός είτε ημεδαπός.

Μια μόνο βόλτα των επιθεωρήσεων εργασίας, από την εποχή ακόμα της κατασκευής των ολυμπιακών έργων,σε δυτικά και ανατολικά προάστια της Αττικής (στις βιομηχανικές περιοχές) καθώς και στην επαρχία (κυρίως σε αγροτικές και τουριστικές περιοχές) θα τους άνοιγε τα μάτια.
Επρεπε να φτάσουν στο κόκκινο τα ταμεία για να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Ομως και τώρα,όπως θα διαβάσετε παρακάτω,η πολιτεία δεν παρέχει στο λιγοστό προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών τα απαραίτητα μέσα ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της μαύρης εργασίας προς όφελος και των ταμείων αλλά και των εργαζομένων και του ίδιου του κράτους που χάνει φόρους.
Ζείδωρον

«Υπάρχουν και άλλες Μανωλάδες στην Ελλάδα» τόνισαν οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων και της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου και ασφάλισης του ΙΚΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ, Μάρκος Τούντας, ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.
«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος, περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος (κέντρο), ο Αντώνης Νικολόπουλος, Α' αντιπρόεδρος και η Ιωάννα Τσιαμπαρίκου, μέλος του ΔΣ στη συνέντευξης τύπου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος (κέντρο), ο Αντώνης Νικολόπουλος, Α' αντιπρόεδρος και η Ιωάννα Τσιαμπαρίκου, μέλος του ΔΣ στη συνέντευξης τύπου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο, για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.
Αλλά και οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει εντυπωσιακά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν: από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν σε 18.086 το 2012.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτιμούν ότι τόσο το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και οι απώλειες από εισφορές, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε πραγματικούς αριθμούς.
Ζητώντας λύση στα προβλήματα της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Μεγάλη Δευτέρα, από 7.30 έως τις 10.30 το πρωί.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβλήματα σαν αυτά που ανέκυψαν στη Μανωλάδα δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και σε προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, ο εργοδότης που «απασχολεί εκ προθέσεως παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων η απασχόληση συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας, τιμωρείται, ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 μηνών ή 6 μηνών, εάν οι απασχολούμενοι είναι ανήλικοι».
Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε παρέμενε μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-88/18-4-2013 και προβλέπει τη συνεργασία οικονομικής αστυνομίας με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, φαινόμενα σαν αυτό της Μανωλάδας θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: