Τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις για τα πέντε τελευταία υπουργεία, με μείωση των διοικητικών μονάδων κατά 40% - 50%.
Σήμερα, είπε ο υπουργός, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, με τεκμηριωμένες μελέτες από δημόσιους υπαλλήλους και επιτροπές, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τομή», και πλέον αρχίζει η «κρίσιμη και πιο αποφασιστική» δεύτερη φάση, με την εφαρμογή των εν λόγω μελετών, τα περιγράμματα θέσεων, καθηκόντων και διαδικασιών.
Τέλη Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει, εκτίμησε ο κ. Μανιτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποδοτικότητα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων.
Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης, συζητήθηκε και ο συντονισμός με τα διάφορα υπουργεία για την κινητικότητα και το σχεδιασμό των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και στη συνέχεια για τους άλλους 12.500 μέχρι το 2014.
Εγκρίθηκαν επίσης τα σχέδια στελέχωσης (staffing plans) που, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, αντιστοιχούν σε θέσεις προσωπικού 206.000 υπαλλήλων.
Αποχωρήσεις
Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος συντονισμού και η κατανομή ανά υπουργείο για τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Για το σχεδιασμό των αποχωρήσεων έχει συσταθεί επιτελική επιτροπή και σύντομα, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προθεσμίες και αριθμούς, θα ληφθούν τα πρώτα μέτρα που θα καθορίζουν τον αριθμό αποχωρήσεων, ο οποίος θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά, σε πρώτη φάση, από τις καταργήσεις Οργανισμών - ΝΠΙΔΔ.
Κληθείς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων, ο υπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις και ένα μέρος εξ αυτών θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διαβεβαιώνοντας πως «την υποχρέωση αυτή θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Για μία ακόμη φορά επίσης, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης και ανανεώσης του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και στη σχετική έγκριση της τρόικας να γίνεται μία προσληψη για κάθε αναγκαστική αποχώρηση. «Υπάρχουν 10.000 διοριστέοι, καταλαβαίνετε την αγωνία τους», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της τρόικας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία» και «ανάσα». Η σχετική διαδικασία, πρόσθεσε, θα αρχίσει αμέσως μετά τις πρώτες απολύσεις.
Νέες οργανικές μονάδες στα υπουργεία
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπουργείων απλοποιείται η οργανωτική τους δομή και μέσω συγχωνεύσεων δημιουργούνται νέες οργανικές μονάδες.
Στο υπουργείο Οικονομικών μειώνονται οι οργανικές μονάδες κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 50%, ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα φορολογικά και δημοσιονομικά, καθώς και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου ενοποιείται για την αποδοτικότερη διαπίστωση προβλημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκτά μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για καλύτερη εκτέλεση και αξιολόγηση του αντίστοιχου έργου.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 45%, ενώ ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα (ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ΕΣΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων, εποπτεία αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, κατασκευή υποδομών, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες) και αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναθέρμανση της οικονομίας.
Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτίριο, από έντεκα που διατηρεί σήμερα. Απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (K.A.Σ.), του Συμβουλίου Μουσείων (Σ.Μ.) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.).
tanea.gr
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου