Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Όλη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη «Die Zeit»,που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα στην Ελλάδα


Η παρακάτω μετάφραση (ασύνταχτη, λέξη προς λέξη) είναι από το google. Το original κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

ZEIT ONLINE: Ο κ. Τσίπρας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο λιτότητας για τα έτη 2013 - 2016, αν και με μικρή διαφορά. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φάνηκε ανακουφισμένος μετά την ψηφοφορία, ακόμη και την Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας: Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς έχει προσπαθήσει να κρύψει τα αληθινά συναισθήματά του. Στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς δεν είναι εύκολο. Είναι σε έναν πανικό. Τριμερή κυβέρνησή του μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου υπολογίζεται ακόμα 179 μέλη. Από τότε, μόλις τεσσεράμισι μήνες έχουν περάσει. Στην ψηφοφορία χθες ο κ. Σαμαράς έφερε μόνο 153 βουλευτές πίσω. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα σταθεί πολύ. Έχει πρόσφατα αποφάσισε να εφαρμόσει το πακέτο λιτότητας τώρα. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία.

ZEIT ONLINE: Η κυβέρνηση λέει ότι έχει καταστήσει την Ελλάδα αξιοπιστία στο εξωτερικό μέρος και πάλι. Ωστόσο, αν είστε στην Ευρώπη, με τις θέσεις τους ως σχεδόν μόνη της. Με Αλέξης Τσίπρας ως Έλληνα Πρωθυπουργού η Ελλάδα θα πρέπει να απομονωθεί διεθνώς.

Τσίπρας: Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη στρατηγική. Οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο. Μια στρατηγική κατά μήκος των γραμμών του «έθεσα σχετικά με το τι απαιτεί περισσότερο τρόικα χορηγούς μου. Και στη συνέχεια να δώσει ο ίδιος ικανοποιημένος με ό, τι ποτέ προτίθενται να μου δώσει τότε," δεν έχει καμία σχέση με ό, τι Σαμαρά πριν από τις εκλογές έχει υποσχεθεί: ότι ο μόλυβδος με την επαναδιαπραγμάτευση της τρόικας. Τι είδους αξιοπιστία μπορεί να έχει απολαύσει όταν εντός τεσσάρων μηνών από τις δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται υποταγή σε, και έχει σε ένα τόσο σημαντικό ψήφο μόνο σε μια τέτοια λεπτή, εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Με άλλα λόγια: Μπορεί ένας ευρωπαϊκός εταίρος Σαμαράς τώρα έχουν τοποθετήσει την εμπιστοσύνη για να είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτή την πολιτική;

ZEIT ONLINE: Προφανώς, η κυβέρνηση στηρίζεται Ευρώπη Σαμαράς.

Τσίπρας: εγώ να διαφωνήσω. Έχω σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν υπάρχει συμφωνία για την έξοδο από την κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας δωρητές. Όταν βλέπετε μια συμφωνία, ακόμη και αν ο Olli Rehn...

ZEIT ONLINE: ...Ευρωπαϊκή Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες...

Τσίπρας: ...λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι βιώσιμη; Αμφιβάλλω ότι υπάρχει ένα καθήκον σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα. Έχουμε πάντα ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι εφικτό. Εμείς λέμε ότι ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

ZEIT ONLINE: Συγκεκριμένα;

Τσίπρας: παίρνουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αρχικά, ο ουτοπικός στόχος να εξαγοράσει 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τώρα θα είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δηλ. 2,5 δισ. ευρώ ανά έτος - μόλις 1,2 τοις εκατό της ετήσιας οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδα. Έχει νόημα για να πουλήσει δημόσια ιδιοκτησία μας; Έτσι, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η εταιρεία νερού, η βιομηχανία πετρελαίου περισσότερο; Η Γερμανία έχει μια επενδυτική τράπεζα κράτους, εμείς δεν κάνουμε.

ZEIT ONLINE: Πώς μπορώ να αποτρέψω την ιδιωτικοποίηση;

Τσίπρας: Η αγορά θα δείτε σε αυτό. Κανένας σοβαρός επενδυτής θα ξοδέψει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε ότι λήγει, ήδη. Μια τέτοια καταστροφική πολιτική σε μια αστική δημοκρατία, όπως την ελληνική εντελώς απαράδεκτο. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια αφρικανική χώρα. Αλλά όχι στην Ευρώπη. Με νομικού πολιτισμού της Για αυτό θα πρέπει το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να καταργηθούν.

ZEIT ONLINE: Οπότε θα επιμείνει στη μετωπική αντιπολίτευση;

Τσίπρας: Θα τρέξει μια γόνιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική αντιπολίτευση. 
ZEIT ONLINE: Από την άλλη πλευρά ζητούν νέες εκλογές, και πάλι ήδη. Ενώ η Ελλάδα έχει διπλές εκλογές πίσω. Πώς θα είναι η χώρα να σταθεί;
Τσίπρας: Ακόμα και αν δεν είχαμε ρωτήσει: Τότε δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Οι κοινωνικές περιστάσεις το απαιτούν. Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, η ανεργία οδεύει προς το σήμα του 30 τοις εκατό, σχεδόν το 60 τοις εκατό των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι. Αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Ως εκ τούτου, όχι οι κυβερνήσεις πέφτουν, επειδή υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον τους. Έτσι, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πέσει. Στη συνέχεια, οι Παπαδήμος κυβέρνησης. Η μοίρα περιμένει την κυβέρνηση Σαμαρά. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα έχει προκαλέσει από το 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα - δεν Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ.
ZEIT ONLINE: Το ερώτημα είναι αν ένας Premier Τσίπρας Ελλάδα θα βοηθήσει πραγματικά. Τι θα κάνατε;
Τσίπρας: Η λιτότητα πρέπει να ακυρωθεί. Παράγει ύφεση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, μείωση των φορολογικών εσόδων. Χρειαζόμαστε σημαντικές νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας για να αποδεχτείτε τους όρους της δανειακής σύμβασης κάτω από το μικροσκόπιο. Χρειαζόμαστε επίσης μια γενναιόδωρη χρέους για την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Συμφωνίας του 1953 Χρέος Λονδίνο για τη Γερμανία. Και όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, η 1953η με πρόβλεψη ανάπτυξης για την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής Χρειαζόμαστε, επίσης, τις δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και πάλι ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη. Όταν έχουμε πετύχει αυτό, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην Ελλάδα με γρήγορη βήματα της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν πληρώνουν πάντα μόνο τους φτωχούς και μεσαία τάξη φόροι, αλλά τελικά και οι πλούσιοι καλούνται να πληρώσουν.
ZEIT ONLINE: Το κούρεμα μπορεί να απαιτούν όμως. Βερολίνο, αλλά απέρριψε ένα νέο κούρεμα, γιατί αυτό θα κάνει τον Γερμανό φορολογούμενο.
Τσίπρας: Ο κ. Σαμαράς τέλη Αυγούστου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ασφαλισμένο με την Καγκελάριο Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της - και το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Ackermann, ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η μόνη λύση για την ελληνική κρίση ήταν ένα γενναιόδωρο κούρεμα. Σας ερωτώ: Ποιος θα πιστεύετε; Ποιο από τα δύο είναι το σωστό; Ackermann ή Σαμαράς; Ποιο από τα δύο έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ευρώπης και την Ελλάδα; Λέω: Ackermann.
ZEIT ONLINE: Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή τη φορά ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.
Τσίπρας: Αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Ελλάδα χρεοκοπεί, ο Γερμανός φορολογούμενος χάνει ασύγκριτα περισσότερα. Μπορούμε να έχουμε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τα αίτια της κρίσης. Ασφαλής μεταφορά στην ελληνική κυβέρνηση μια πολύ μεγάλη ευθύνη και έτσι τον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει. Έχετε την ευθύνη, καθώς και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδα ήταν τυφλός.
ZEIT ONLINE: Οι άνθρωποι στην υπόλοιπη Ευρώπη αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώσουν για αυτό το λάθος. Έχετε;
Τσίπρας: Όχι. Πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε οι εταίροι μας δεν πρέπει να πληρώσουν άλλο. Ελλάδα σπάει μαζί συνολικά, θα έχει για τη Νότια Ευρώπη, αλλά και για το σύνολο της ζώνης του ευρώ έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες. Το ευρώ θα διαλυθεί. Αλλά μετράμε τα πράγματα δεν είναι μόνο οικονομικά. Κάποιος θα αφάνταστα ζημίες που προκλήθηκαν. Δεν είναι μόνο μια κοινωνική, πολιτική, γεωπολιτική. Η ευρωπαϊκή ιδέα θα καταρρεύσει. Πρέπει να το υπερασπιστούμε. Ακόμη και αν αυτό φαίνεται υπερβολικά ακριβά σήμερα.
ZEIT ONLINE: Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου είπατε: "Το ευρώ είναι για μας δεν είναι φετίχ." Τώρα μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα το τέλος της νομισματικής ένωσης. Πώς γίνεται αυτό;
Τσίπρας: Θέλω να πω: δεν τα νομίσματα πρέπει να καθορίσουν την πολιτική μας δράση, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είμαι μια μονεταριστική. Πρέπει να εξυπηρετήσει την ευρωπαϊκή ιδέα, την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να είναι μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
ZEIT ONLINE: Γιατί είναι πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης περάσει ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρία του πλήθους έξω από το κοινοβούλιο, όπου έχει κρεμάσει ένα πανό;
Τσίπρας: Είχε μια συμβολική σημασία. Θέλαμε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που φέρνει διαμαρτυρία του ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί εξέφρασε, και εκείνοι που κάθονται στο Κοινοβούλιο.
ZEIT ONLINE: Δεν είναι ότι το παιχνίδι στα χέρια των επικριτών σας ότι έχετε περιγράψει ως λαϊκιστές; Προθερμάνετε με τέτοιες ενέργειες, η διάθεση των ανθρώπων που δεν είναι ακόμα για το επόμενο βήμα;
Τσίπρας: Αυτό δεν μας χρειάζεται. Είναι αρκετό αν η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να χάνουν με αναλογία χρέους πάνω από το 80 τοις εκατό της κυριαρχίας τους. Ή αν κατάφωρα τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού απαιτείται για την χώρα μας θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα διάθεσης. Η υποδαυλίζουν το θυμό. Είμαστε ακόμα στις διαμαρτυρίες για τις μετριοπαθείς δυνάμεις.
ZEIT ONLINE: Η επικεφαλής της γερμανικής αριστεράς, Bernd Riexinger έχει αποδείξει τον Οκτώβριο στο πλευρό της στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Ποιος είχε την ιδέα;
Τσίπρας: Οι δυο μας είχαμε. Το μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα κατά του γερμανικού λαού. Αλλά θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε μια γερμανική Ευρώπη. Από αυτούς οι συντηρητικοί, όπως όνειρο Μέρκελ στη Γερμανία.
ZEIT ONLINE: Για πολλούς παραμένει ένα φάντασμα.
Τσίπρας: Μάλλον επειδή είμαι εκφορτώνονται! ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακριβώς για τη διαφθορά, ευνοιοκρατία και ο νεποτισμός. Δεν είμαστε σε ένα δρόμο ». Η κυνηγώντας ένα συγκεκριμένο άγχος. ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν είναι ακραία πολιτική εξουσία. Εκφράζουμε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που εκφράζονται. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε εξτρεμιστές.
ZEIT ONLINE: Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, αλλά είχαν ενωμένοι, λιγότερο από πέντε τοις εκατό των ψήφων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ενισχύσει την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα. Είστε έτοιμοι να αποφανθεί;
Τσίπρας: Έχουμε ήδη στις 18 Ιούνιο μέχρι στιγμής (μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σημείωση του συντάκτη). Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να μην έχουν τεθεί σε κίνηση για να μας αποτρέψει από την εξουσία, η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει αυτό το νέο πακέτο. Θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι είναι σήμερα. Η χώρα έχει χάσει την ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει την κυβέρνηση στην Ελλάδα.
πηγή

Διαβάστε για τη θύελλα που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom