Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η άνοδος και η πτώση του Μπάμπη Βωβού


Αύριο (σήμερα Πέμπτη 29/11)  θα οδηγηθεί στον ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος ο μεγαλοκατασκευαστής, Μπάμπης Βωβός, που συνελήφθη την Τρίτη για χρέη προς το δημόσιο και προς το ΙΚΑ, ενώ ταυτόχρονα η κατασκευαστική του εταιρία έκλεισε ζημιογόνα το 2011. Την ίδια στιγμή, η εκδίκαση της υπόθεσης της υπαγωγής στο άρθρο 99, περί υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, της Babis Vovos ΑΕ, αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο, στις 23 Ιανουαρίου. Ποιος είναι, όμως, ο Μπάμπης Βωβός, ο «αυτοκράτορας» του «Βωβοστάν» ή αλλιώς «Βωβούπολης», όπως έμεινε να ονομάζεται η λεωφόρος Κηφισίας, που κατακλύζεται από τα γυάλινα κτίρια με την ταμπέλα Babis Vovos; 

 Του Νίκου Μίχου

Από τα Φιλιατρά στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου

Ο Μπάμπης Βωβός, ετών 79, ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, που είχε άλλα σχέδια για εκείνον, ο Μπάμπης Βωβός, την δεκαετία του 1950, σπουδάζει στο Πολυτεχνείο πολιτικός μηχανικός. Ήδη από την ηλικία των 24, συνεργάζεται με δυο Μυκονιάτες στον χώρο της αγοράς ακινήτων.
Το 1968 κατασκευάζει το κτίριο του Υπουργείο Δημοσίων Έργων στην συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το 1975, επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήδη από το 1974 έχει ιδρύσει την εταιρία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική ΑΕ», που το 1999 μετονομάζεται σε «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ».

Το όραμα ενός Μανχάταν

Ταξιδεύοντας τακτικά στις ΗΠΑ, ο Βωβός αποκτά μια εμμονή με το γυαλί, ως κατασκευαστικό υλικό. Την περίοδο που το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας είχε συγκεντρώσει όλο το κατασκευαστικό ενδιαφέρον, ο Μπάμπης Βωβός επιλέγει να επενδύσει στην λεωφόρο Κηφισίας.

Έχοντας ως όραμα να μετατρέψει τον συγκεκριμένο δρόμο σε ένα ελληνικό Μανχάταν, από την δεκαετία του 1980 και μετά, η Κηφισίας μετατρέπεται σταδιακά στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου κατασκευαστή στην αγορά της κατασκευής γραφείων έβαλε τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987), «Polis» (1995), και «Monumental Plaza»(1999). Πάνω σε κάθε κτίριο κατασκευής του φιγουράρει ταμπέλα με το όνομα του Μπάμπη Βωβού. Αυτό αποδεικνύει ότι πέτυχε τους στόχους του, εάν εκληφθεί ως παράπονο η δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος για τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι«όπου και να είσαι όγδοος, είσαι ένα τίποτε. Και εγώ τότε αισθανόμουν ένα τίποτα».

Τότε ανταγωνιστής του είχε σχολιάσει ότι «ευτυχώς που δεν άλλαξαν οι συντελεστές δόμησης στο κέντρο γιατί ο Μπάμπης θα μας είχε κάνει Μανχάταν με τους ουρανοξύστες του». Παρόλα αυτά, η Κηφισίας έχει μείνει να ονομάζεται στους χώρους των κατασκευαστικών εταιριών ως «Βωβούπολη» ή «Βωβοστάν».

Κατασκευαστής, μιλώντας στο tvxs.gr, δηλώνει ότι «ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο ηγέτης στην αγορά αυτή από το 1980 μέχρι και το 2009, όπου βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω κρίσης και του σχεδίου διπλής ανάπλασης του Βοτανικού».

Βόμβα στα θεμέλια της Babis Vovos ΑΕ

Η πρακτική που ακολουθούσε ο Μπάμπης Βωβός για την κατασκευή των γυάλινων κτιρίων του ξεκινούσε από την λήψη ενός δανείου, που θα κάλυπτε την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του οικοδομήματος. Στην συνέχεια, νοικιάζοντας τους χώρους, αξιοποιούσε τα ενοίκια για την αποπληρωμή αυτών των δανείων.

«Ήταν αξιόπιστος ανάμεσα στους προμηθευτές. Δεν είχε κάτι για να αποτελέσει μομφή. Οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι ήταν πάντα πληρωμένοι στην ώρα τους», αναφέρουν κύκλοι του κατασκευαστικού χώρου στο tvxs.gr.

Παρόλα αυτά, ένα διπλό χτύπημα στα θεμέλια της κατασκευαστικής εταιρίας του Μπάμπη Βωβού ήρθε το 2009 και το 2010. Τότε, λόγω της οικονομικής κρίσης τα ενοίκια των κτιρίων του μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να καταστήσουν αδύνατη την ικανοποίηση των οφειλών της εταιρίας. Το δεύτερο χτύπημα ήταν η παύση των έργων της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τα σχέδια, η Babis Vovos ΑΕ θα κατασκεύαζε εμπορικό κέντρο δίπλα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και την ίδια στιγμή θα κατεδαφιζόταν το γήπεδο της Αλεξάνδρας, ώστε να παραχωρηθεί στον δήμο.


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του σχεδίου για τον Βοτανικό
Ο Μπάμπης Βωβός, είχε ήδη ζητήσει και λάβει ένα δάνειο 120 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αυτού του έργου και είχε προβεί στις πρώτες εργασίες. Τότε, όμως, κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει έντονα απευθυνόμενοι ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ανέστειλε τις εργασίες ανέγερσης εμπορικού κέντρου.

Η συνέπεια ήταν η εταιρία να βρεθεί οικονομικά εκτεθειμένη και να σημειώνει αρνητικές ταμειακές ροές. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν αποχωρήσει 225 εργαζόμενοι από την εταιρία με συνολικό κόστος 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποζημιώσεις και οι μισθοί δεκαοκτώ μηνών είχε υπογραφεί συναινετικά με τους εργαζομένους να καταβληθεί σε 18 δόσεις. Φαίνεται, όμως, ότι και αυτό ήταν αδύνατο.

Από το γυάλινο κτίριο στον Εισαγγελέα

Χθες, Τρίτη, ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα για χρέη προς το δημόσιο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, χρωστά στο ΙΚΑ 220.000 ευρώ από μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών, κάτι που διώκεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος.

Σήμερα(χτες Τετάρτη 28/11), είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση της εταιρίας για την υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Παρόλα αυτά, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 23 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ μέχρι στιγμής το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημα της εταιρίας του Μπάμπη Βωβού για αναστολή ικανοποίησης των απαιτήσεων των πιστωτών της εταιρίας. 
Read more: Go to TOP and Bottom