Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αρθρο-Σοκ της Guardian: "Κλασικό παραμύθι η διάσωση της Ελλάδας!"

Κάνουν πως μας σώζουν, κάνουμε πως το πιστεύουμε...

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Guardian”, το οποίο επισημαίνει πως “η συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα είναι ένα κλασικό παραμύθι και επισημαίνει πως σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν γίνεται λόγος για ανάπτυξη. 

Η Ελλάδα εξασφάλισε την χρηματοδότηση, οι Γερμανοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν υπαναχώρησαν των βασικών τους θέσεων και οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από το γεγονός ότι η αβεβαιότητα έληξε.

Αλλά - όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα - η οικονομική αγωνία της Ελλάδας θα συνεχιστεί, καθώς το οικονομικό πακέτο μπορεί να είναι αρκετό προκειμένου η Κυβέρνηση να πληρώσει τους λογαριασμούς της, αλλά δεν επαρκεί για να δώσει τέλος στην ύφεση και να αρχίσει να μειώνει την ανεργία, τη στιγμή που η ασθμαίνουσα ανάπτυξη θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να μην βελτιώνεται τόσο σύντομα όσο προσδοκούν οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς δανειστές”.

Αβέβαιη η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέουςΑπό την άλλη, στο πρόγραμμα επαναγοράς του Ελληνικού χρέους, η επιτυχία είναι τόσο αβέβαιη που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο, από το πακέτο στήριξης, μέχρις ότου το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα δοθεί τυπικά το πράσινο φως για τη εκταμίευση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Το σχέδιο επαναγοράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, δεν θα πρέπει να γίνει με πρόταση που θα προβλέπει τιμή υψηλότερη από αυτήν που είχαν τα ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου (σ.σ. γύρω στο 35% της ονομαστικής αξίας).

Ωστόσο το ερώτημα είναι πόσο χρέος μπορεί να αγοραστεί όταν ο ημερήσιος τζίρος στη δευτερογενή Αγορά ομολόγων είναι της τάξεως κάποιων δεκάδων εκατ. ευρώ και ποιος εγγυάται ότι οι κερδοσκόποι δεν θα προχωρήσουν σε “front running”, κάτι που παρατηρήθηκε και σήμερα, όπου όλα ανεξαιρέτως τα Ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση;
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται οι Ελληνικές Τράπεζες να πουλήσουν θεωρητικά εθελοντικά, αλλά στην πραγματικότητα υποχρεωτικά, τα ομόλογά τους.

Επιπλέον οι μόνοι που μπορεί να έχουν λόγο να πουλήσουν ομόλογα είναι τα hedge funds που αγόρασαν στο 20% και 25% της ονομαστικής αξίας λίγες εβδομάδες πριν, καθώς καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Ωστόσο τα ποσά που έχουν αυτά τα χαρτοφυλάκια δεν φαίνεται να επαρκούν.

Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, οι εξελίξεις αυτές και αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή, σηματοδοτούν το βραχυπρόθεσμο “game over” για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κληθούν να συναινέσουν σε ένα “ιδιότυπο εκβιασμό”, προκειμένου η Χώρα να βρεθεί μπροστά από το ενδεχόμενο να μη λάβει τα χρήματα του ΔΝΤ, κάτι για το οποία προειδοποιούσε εγκαίρως η WSJ και το μετέφερε σε προηγούμενα σχόλια η στήλη.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι 

Οι αναλυτές της BNP Paribas αμφισβητούν ότι οι στόχοι που έθεσε το Eurogroup μπορούν να επιτευχθούν. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, το χρέος θα αγγίξει το 189% του ΑΕΠ το 2013 και θα κορυφώσει στο 193% το 2014. Για το 2020, η BNP Paribas προβλέπει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία της Τρίτης “δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας”, λέει η BNP, προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί και η μείωση του χρέους του Επίσημου τομέα.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup καλύπτει το βραχυπρόθεσμο κενό στη χρηματοδότηση, αλλά αφήνει το επίπεδο του χρέους πολύ υψηλό κατά τη γνώμη της Merrill Lynch – Bank of America. Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μια φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι και πάλι πρωτοσέλιδο.

Το χθεσινό σχέδιο που εκπονήθηκε από το Eurogroup, “αγόρασε χρόνο” μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το Φθινόπωρο του 2013, αναφέρει η Societe Generale που εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του Ελληνικού χρέους και πέραν αυτής της ημερομηνίας. “Ήταν ενθαρρυντικό, από αυτήν την άποψη, το ότι στη συνέντευξη Τύπου αφέθηκε ένα παραθυράκι για περαιτέρω μέτρα όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα”, αναφέρει ο οίκος.

“Η συμφωνία συνολικά “ανοίγει την πόρτα” σε μελλοντικές διαγραφές δανείων του Δημόσιου τομέα - ίσως για αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την Ευρωζώνη - αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της” λέει η Citigroup, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται. “Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν η Χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο στόχο του 124% χρέος ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020, ακόμη και αν όλες οι συμφωνημένες πράξεις υλοποιηθούν σωστά και στην ώρα τους”, καταλήγει ο Αμερικάνικος επενδυτικός οίκος.

Συνολικά, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μετά από εβδομάδες αδιέξοδης συζήτησης, εκτιμά η Nomura. Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψή της, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους δεν λύνεται με μειώσεις επιτοκίων και επαναγορές.

Προκειμένου η Ελλάδα να επιβιώσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές συνέπειες, το 2015-16 ένα ουσιαστικό OSI απαιτείται και αυτό απέχει πολύ από τη χθεσινή συμφωνία. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων που θα δοθούν σταδιακά στο 1ο τρίμηνο θα καθυστερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία, εκτιμά ο οίκος.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των €43,7 δισ. και τη βιωσιμότητα του χρέους εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει η Eurobank, τονίζοντας ωστόσο ότι από τη δόση των 34,4 δισ. (δόση Δεκεμβρίου) θα περισσέψουν μόλις 1,9 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το συγκεκριμένο ποσό απέχει σημαντικά από τη δαπάνη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 (€3,5 δισ.) που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013.

Έλληνας τραπεζίτης: "This is totally screwed up".

Με δραματικούς τόνους σχολιάζει Έλληνας τραπεζίτης το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων μιλώντας στο Dow Jones Newswires.

Αναφερόμενος στη μέση σταθμισμένη τιμή των 30 με 35 cents σημειώνει πως "θα έχουμε ένα μικρό κέρδος αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ανοδικό περιθώριο…".

Την ίδια στιγμή δήλωσε χαρακτηριστικά: "This is totally screwed up. They are doing another debt restructuring on us because they screwed up the first time and now they are screwing us up a second time" η μετάφραση του οποίου στα ελληνικά είναι η εξής: "Αυτό είναι εντελώς ανόητο. Κάνουν άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους πάνω μας γιατί την πρώτη φορά τα έκαναν θάλασσα και τώρα μας κάνουν άνω κάτω για δεύτερη φορά".

Το πρακτορείο αναφέρει εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο για την επαναγορά του χρέους που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Σημειώνει εξάλλου ότι το σχέδιο θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες και έρχεται παρά τις εκτεταμένες αμφιβολίες για το αν θα δουλέψει ή θα κάνει αρκετά για να μειώσει το ελληνικό χρέος.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ακόμη και την επόμενη Δευτέρα, δηλώνει τραπεζική πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Eurogroup η επαναγορά των ομολόγων δεν μπορεί να γίνει σε τιμή υψηλότερη από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των ομολόγων την προηγούμενη Παρασκευή.

Αυτό, όπως αναφέρει το πρακτορείο, διαμορφώνει τη μέση τιμή στα 28 με 34 cents ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν τα ομόλογα αυτά σε τιμές ελάχιστα χαμηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι θα δουν ένα μικρό κέρδος, σημειώνει το πρακτορείο.

Ωστόσο, αρκετές, είχαν την ελπίδα ότι καθώς θα υποχωρούσαν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και η ελληνική οικονομία θα άρχιζε να ανακάμπτει, θα ήταν σε θέση να πουλήσουν τα ομόλογα αυτά στο μέλλον σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Αν και η επαναγορά δεν αναμένεται να επιβαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα διαφυγόντα κέρδη – και η νέα πτώση των τιμών των μετοχών – θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στις σχεδιαζόμενες ΑΜΚ, αναφέρει το Dow Jones.

"Όπως είναι, η καθαρή μας αξία είναι ήδη αρνητική", αναφέρει ο τραπεζίτης."Με το σχέδιο για την επαναγορά θα γίνει ακόμα πιο αρνητική". 

Και μετά είναι το θέμα αν θα δουλέψει το σχέδιο, προσθέτει το πρακτορείο. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδυασμένα 61,8 δισ. ευρώ σε ελληνικό κρατικό χρέος και αυτό περιλαμβάνει 15,2 δισ. ευρώ που είναι στις τράπεζες και 8,6 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα υπόλοιπα είναι σε επενδυτές του εξωτερικού, κυρίως hedge funds.

"Υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη στην αγορά ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή προσφοράς στην επαναγορά για να συγκεντρώσουν αρκετή ζήτηση", δηλώνει trader από το Λονδίνο.

Διαχειριστής hedge fund άσκησε κριτική στην ενδεικτική τιμή του Eurogroup σημειώνοντας ότι "δείχνει πως ο επίσημος τομέας συνεχίζει να παρερμηνεύει τις αγορές. Εάν ανακοινώσεις μια επαναγορά η τιμή αυξάνεται και εάν προσπαθήσεις να αγοράσεις με την παλαιά τιμή δεν πρόκειται να τα καταφέρει". 


από Λόγιος Ερμής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom