Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Επεισόδια,τραυματισμοί,φωτιές,συλλήψεις και δακρυγόνα στις Σκουριές για τα μεταλλεία χρυσού

Μεταξύ των τραυματιών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν και σήμερα στο όρος Κάκαβος, στη θέση Σκουριές, προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών στα μεταλλεία της περιοχής. Από το πρωί κόσμος συγκεντρώνονταν στην πλατεία της Ιερισσού, ενώ δεκάδες διαδηλωτές κατέφθασαν από τη Θεσσαλονίκη.

Μετά από λαϊκή συνέλευση στην Ιερισσό, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το μεσημέρι για το βουνό κι έφτασαν στο σημείο όπου υπάρχει το άνοιγμα των εργασιών εξόρυξης. Εκεί, δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πλαστική σφαίρα. 

Αναλυτικά  το χρονικό της μάχης του χρυσού από το http://alterthess.gr/
22:00: Η κατάσταση στην Ιερισσό είναι έκρυθμη ενώ η Μ. Παναγία είναι γεμάτη από αστυνομικούς. Φήμες κάνουν λόγο για δραπέτευση ενός εκ των προσαχθέντων ο οποίος αναζητείται από τις αρχές.
21:10: Συνεχίζεται η συγκέντρωση των διαδηλωτών έξω από το Α.Τ Ιερισσού για την απελευθέρωση των προσαχθέντων. 
20:45: Κόσμος μαζεύεται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές. 
20:30: Σε τηλεφωνική συνομιλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ.Κατριβάνου με τον αρχηγό της Αστυνομίας ζητήθηκε από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους του προσαχθέντες και η απάντηση της Αστυνομίας ήταν αρνητική.
20:20: Πραγματοποιούνται προσαγωγές. Βουλευτές έχουν σπεύσει στο σημείο που γίνονται τα μπλόκα ενώ υπάρχει ένταση στις τάξεις των κατοίκων της περιοχής.
20:00: Η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα στη διασταύρωση Ιερισσού-Μεγάλης Παναγίας και ελέγχει τα αυτοκίνητα.
19:15: Οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει στο σημείο Οξάρες μετρώντας 5 τραυματίες. Ο ένας τραυματίας έχει δεχτεί χτύπημα με γκλομπ και του έχει προκληθεί αιμόπτυση.
18:00: Υπάρχουν 3 τραυματίες στις τάξεις των διαδηλωτών εκ των οποίων ο ένας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και μια Γερμανίδα διαδηλώτρια.
17:45: Έπειτα από συντονισμένη επίθεση των ΜΑΤ οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει έχοντας δεχθεί μεγάλη ποσότητα χημικών
17:35: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις. Φωτιές που έχουν ανάψει από τη ρίψη δακρυγόνων έχουν σπεύσει να σβήσουν οι διαδηλωτές.
17:10: Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πλαστική σφαίρα
17:03: Νέα φωτογραφία από τον Κάκαβο
16:30: Η διαδήλωση βρίσκεται στην περιοχή Οξάρες στον Κάκαβο. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το σημείο όπου υπάρχει το άνοιγμα των εργασιών εξόρυξης.
14:26: Μετά από λαική συνέλευση στην Ιερισσό, οι διαδηλωτές ξεκινούν για το βουνό. Μικρές αντισυγκεντρώσεις κατοίκων, υπέρμαχων των μεταλλείων στις εισόδους κάποιων χωριών.
13:41: Οι αστυνομικές δυνάμεις κατέσχεσαν σημαίες από δύο λεωφορεία και τώρα συνεχίζουν προς Ιερισσό. Ασφυκτική η παρουσία των αστυνομικών σε όλη την περιοχή.
12:32: Η πρώτη φωτογραφία από πλατεία Ιερισσού
12:20: Συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Ιερισσού, κάτοικοι της περιοχής, επιτροπές κατοίκων από όλη την Ελλάδα και επιτροπή αλληλεγγύης από Αθήνα. Πολλά ξένα δίκτυα καλύπτουν το γεγονός, ενώ στο σημείο βρίσκονται αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
12:00: Πέρασε από το μπλόκο το λεωφορείο της Νεολαίας του Συνασπισμού, αφού έγινε έλεγχος στο χώρο των αποσκευών. Οι αστυνομικοί αναμένεται να σταματήσουν άλλα δύο λεωφορεία που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom