Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ταραχές στην Πλατεία Αμερικής.Έτοιμο το σπίρτο για ανάφλεξη


του Παναγιώτη Σιάνη
Κάτι περίεργο γίνεται τις τελευταίες μέρες στα πέριξ της πλατείας Αμερικής. Έξαλλοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να «αυτοοργανώνονται» και την τελευταία εβδομάδα επιχειρούν να κλείσουν τρία μπαρ Αφρικανών, για τα οποία έχουν στοιχεία ότι είναι άντρα πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών. Όπως λένε στις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών πέριξ των οδών Λευκωσίας, Μηθύμνης, Νιόβης, Θήρας κ.λπ., παρ’ ότι έχουν ενοχλήσει τον Δήμο Αθηναίων και καλούν συνεχώς την αστυνομία, λύση δεν έχει βρεθεί.
Αντιρατσιστική ιστοσελίδα δημοσίευσε χτες το μεσημέρι καταγγελίες ότι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» κατέστρεψαν την κοινότητα των Τανζανών στην οδό Λεμεσού 1, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Θέμα που δεν κυκλοφόρησε ως είδηση από το αστυνομικό δελτίο.

 Αμήχανοι, απροετοίμαστοι, χωρίς σαφή θέση, εκπαίδευση, αντοχή, οι υποαμειβόμενοι αστυνομικοί  έχουν βρεθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες και επιχειρούν από την μια να κατευνάσουν την «οργή» των πολιτών για τα παράνομα μπαρ και από την άλλα να ελέγξουν την κατάσταση με τους μαύρους, που νοιώθουν διωκόμενοι.
Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι τα τρία μπαρ, τα οποία έχουν άδεια και, όπως φημολογείτο στις συγκεντρώσεις των κατοίκων, το ένα ανήκει σε δικαστικό λειτουργό, τον οποίο αναζητούν αλλά βρίσκεται σε διακοπές, ενώ ένα από τα άλλα δύο έχει νοικιαστεί αντί 2.500 ευρώ, για έναν χώρο που υπό κανονικές συνθήκες δεν αξίζει στις τρέχουσες τιμές πάνω από 300 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι στις συγκεντρώσεις αυτές όλο και πιο έντονα ακούγεται το σύνθημα «έξω οι μαύροι από τα Πατήσια» και «έξω τώρα όλοι οι ξένοι».
Η όλη ιστορία μπορεί πολύ εύκολα να εκτραχυνθεί, μετά και τις καταστροφές προχτές τα ξημερώματα στην Κοινότητα των Τανζανών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες Αφρικανούς που μένουν στην περιοχή είναι ανάστατοι.
Από την άλλη, η επίσημη πολιτεία απουσιάζει ηχηρά από την περιοχή αφήνοντάς την στο έλεος της και ο Δήμος της Αθήνας μάλλον πελαγοδρομεί ανάμεσα σε αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχής και ιδιοκτήτες οι οποίοι ζουν σε πολυτελή προάστια και «χρυσονοικιάζουν» εκμεταλλευόμενοι τα πέμπτα υπόγειά τους και τα θλιβερά παρατημένα διαμερίσματα σε απελπισμένους αλλοδαπούς. 
Η Αθήνα από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τα Σεπόλια και την πλατεία Κολιάτσου έχει γίνει ο… «σκουπιδοτενεκές» της πρωτεύουσας και όλοι βολεύονται μέσα στη σιωπή. Ακόμα και μεγαλοστέλεχος της Αριστεράς με στωικότητα αποδέχτηκε πρόσφατα ότι όλες οι μεγαλουπόλεις έχουν γκέτο. Η νομιμότητα για το τι ενοικιάζεται και για ποια χρήση έχει πάει στην περιοχή περίπατο. Τα παράνομα φασονάδικα με τις μαύρες κουρτίνες χρυσοπληρώνονται στους ιδιοκτήτες ανοίκιαστων για χρόνια καταστημάτων και ισόγειων διαμερισμάτων, ενώ πληθαίνουν οι υπόγειες εκκλησίες κάθε θρησκείας και δόγματος και η μετατροπή άθλιων υπογείων σε μουσουλμανικά σχολεία και βρεφικούς σταθμούς. 
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σ’ ολόκληρη την περιοχή, ενώ υπάρχουν πολλά πωλητήρια, δεν υπάρχουν αντίστοιχα ενοικιαστήρια. Δημόσιοι φορείς όπως η εφορία, το ΙΚΑ, αλλά και τράπεζες αρκούνται σ’ ένα συμβόλαιο ενοικίασης σπιτιού σε αλλοδαπό προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες συναλλαγής μαζί του (πιστωτικές κάρτες, λογαριασμοί, άδεια εργασίας, φορολόγηση κ.λπ). Πολλές φορές το ίδιο συμβόλαιο χρησιμοποιείται από δεκάδες αλλοδαπούς. 
Εν πολλοίς, η κατάσταση είναι δραματική και ανεξέλεγκτη, η κατάφορη παραβίαση της νομιμότητας αβάσταχτη για όλους και όλα κρέμονται από μια κλωστή. Από τη μια, η Αριστερά και η προοδευτική Ελλάδα κάνουν θεωρητικές αναλύσεις και αναζητήσεις από την απόσταση ασφαλείας των προαστίων της πρωτεύουσας και, από την άλλη, θριαμβεύει η Χρυσή Αυγή. Και οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, αν στο μεταξύ δεν ζήσουμε κι άλλες πιο  άγριες και πιο ρατσιστικές καταστάσεις. Απασχολεί κανέναν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: