Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Γενικεύθηκε η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού - Κατάσταση πολιορκίας και σοβαρά επεισόδια - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης


- Το υπουργείο αποδίδει τα επεισόδια σε φανατικούς μουσουλμάνους
- Με δελτίο τύπου οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι μαζική εξέγερση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους
- Κλειστοί όλοι οι δρόμοι περιμετρικά των φυλακών

Από το απόγευμα επικρατεί μεγάλη ένταση στις φυλακές του Κορυδαλλού με το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίζει πως φανατικοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται για την αμερικανική ταινία κατά του Μωάμεθ και από την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι με δελτίο τύπου να ανακοινώνουν πως πρόκειται για μία μαζική εξέγερση λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και πως ουδεμία σχέση έχει να κάνει η εξέγερσή τους με την αντιισλαμική ταινία.

Το δελτίο τύπου

"Ως γνωστόν, οι κρατούμενοι πολλών φυλακών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δέκα περίπου ημέρες απέχοντας από τις εργασίες της φυλακής. Η κινητοποίηση αυτή έχει μέχρι τώρα συναντήσει την αδιαφορία του υπουργείου δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει τους κρατούμενους σε μια ιδιότυπη απεργία πείνας, καθώς το συσσίτιο περιορίζεται -ελλείψει κρατουμένων εργαζόμενων στα μαγειρεία- σε ξηρά τροφή. Η στάση αυτή και η σιωπή των ΜΜΕ έχει επιβαρύνει το κλίμα μέσα στις φυλακές δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα και αμέσως μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης συγγενών και αλληλέγγυων έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού οι κρατούμενοι από τρεις πτέρυγες εξεγέρθηκαν έχοντας φτάσει προφανώς στα όριά τους και ζητώντας τα αυτονόητα. Στην Ε΄ πτέρυγα μάλιστα, όπου κρατούμενοι αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι τις 10 το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να μπουν στα κελιά τους έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στη νεκρή ζώνη της φυλακής και χρήση χημικών.

Επειδή κυκλοφόρησε σε διάφορα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ η πληροφορία ότι η αφορμή για την σημερινή αναταραχή ήταν η διαμαρτυρία των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι οι αραβικής καταγωγής κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πτέρυγα, ενώ η εξέγερση ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τέσσερις πτέρυγες. Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι πλέον οριακή και μια τόσο μαζική και πολυήμερη κινητοποίηση δεν μπορεί πλέον ούτε να αποσιωπηθεί με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα ούτε φυσικά να ανακοπεί με επίδειξη ισχύος από τα όργανα της κρατικής καταστολής". 


Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη μέχρι αυτήν την ώρα με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Ρουπακιώτης, ο υφυπουργός κ. Καραγκούνης και ο γγ κ. Κανελλόπουλος να πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη αυτήν την ώρα στο υπουργείο εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Σχετικά με την κατάσταση ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πρόταση να γίνει μία δυναμική αστυνομική επέμβαση όμως κάτι τέτοιοτελικά απορρίφθηκε προς το παρόν υπό το φόβο αιματοκυλίσματος λόγω του σκοταδιού.