Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό ταξίδι αντάρτισσα


Συγγενείς,φίλοι,γείτονες,παλαιοί σύντροφοι και συναγωνιστές αποχαιρετήσαμε σήμερα το απόγευμα την κυρά Αθηνά στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Η κυρά Αθηνά Αναγνωστάκη,η λεβέντισσα,αντάρτισσα του ΔΣΕ, έφυγε στα 90 της χρόνια όρθια,έτσι όπως στάθηκε σ' ολάκερη τη ζωή της.
Σ' ένα σχεδόν αιώνα τα έζησε όλα:οικογένεια,
πόλεμο,κατοχή,εμφύλιο,δικτατορίες,ξεριζωμό,επαναπατρισμό!

Γεννήθηκε το 1922 στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων,ένα ιστορικό κεφαλοχώρι και αρχοντοχώρι των βορείων Τζουμέρκων που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1200 μέτρων.Ηταν η μοναδική κόρη της οικογένειας του αρχιτσέλιγκα Μίτζα,της οποίας και τα τρία αγόρια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου,μαχόμενα στις τάξεις του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οπως ήταν επόμενο και η τσελιγκοπούλα Αθηνά στα 21 της χρόνια είχε ήδη οργανωθεί στο ΕΑΜ,πήρε μέρος στην Αντίσταση,πολέμησε τους Γερμανούς  και τρία χρόνια μετά βγήκε στο βουνό.
Κατατάχθηκε στο ΔΣΕ και συμμετείχε ενεργά μέχρι τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου,τον Αύγουστο του 1949.Στις τελευταίες μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι τραυματίστηκε από σφαίρες στο πόδι και στο λαιμό και στη συνέχεια βρέθηκε στην Τασκένδη,όπου κατέληξαν και πολλοί ακόμα σύντροφοί της και συναγωνιστές της.

Εκεί η Αθηνά ξεκίνησε το Γυμνάσιο και κατόπιν φοίτησε στη Μουσική σχολή της Τασκένδης.Δίδαξε για πάρα πολλά χρόνια μουσική στα σχολεία της Τασκένδης,η ίδια έπαιζε καταπληκτικά πιάνο και παράλληλα δημιούργησε δικιά της οικογένεια.Παντρεύτηκε τον επίσης αγωνιστή Γιώργο Αναγνωστάκη και απέκτησε ένα γιο,από τον οποίο ευτύχησε να δει τέσσερα εγγόνια και δισέγγονα.

Ηρθε ο καιρός της επιστροφής στην πατρίδα!Συνέχισε και 'δω να διδάσκει μουσική κι όταν βγήκε στη σύνταξη ασχολήθηκε με το μεγάλωμα των εγγονιών της,έπαιζε ατελείωτες ώρες στο πιάνο της,διηγούνταν ιστορίες από τη ζωή της και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-Δ.Σ.Ε Ζωγράφου,στις δε παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου μόνο τα δύο τελευταία χρόνια δεν πήρε μέρος!

Αυτή ήταν εν ολίγοις η κυρα Αθηνά,που όποιος δεν ήξερε την ιστορία της δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η λεβέντισσα γυναίκα,με τη γλυκιά φωνή και το χαμόγελο στα χείλη υπήρξε αντάρτισσα,πολέμησε για την πατρίδα,τη λευτεριά και τη δημοκρατία!
Πίστευε σ' αυτές τις ιδέες και στους ανθρώπους και μ' αυτό το παράπονο έφυγε,που τόσα χρόνια μετά πάλι κατοχή,ξανά αγώνες για επιβίωση και λευτεριά!
Καλό ταξίδι κυρα Αθηνά,σ' ευχαριστώ για τις κουβέντες που κάναμε


ο Υμνος του ΕΑΜ

οι θρυλικές ανταρτίνες του ΔΣΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο εύκολα προσπερνάτε το γεγονός ότι πήρε όπλο κατά Ελληνικής κυβερνήσεως, απλά υπακούοντας στις θελήσεις μη Ελληνικών κέντρων. Σκατά στρατός δημοκρατικός είναι μια συμμορία μερικών χιλιάδων υστερικά φανατικών που ήθελε, όπως ακόμη η Αριστερά ως τις μέρες μας, να εγκαθιδρύσει τη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του προλεταριάτου. Ευτυχώς που έζησαν για να δουν τις φαντασιώσεις τους, αρχικά να διαψεύδονται από το δελτίο στις χώρες που τους φιλοξένησαν και στη συνέχεια να καταρρέουν και να γεμίζουν όλο τον κόσμο με πεινασμένους. Άραγε μετάνιωσε και ζήτησε για τα θύματα που δημιούργησε;

Κατά τα άλλα, συνεχίστε το "γλύψιμο", μια χαρά τα πάτε.