Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

"Εμπόλεμη" κατάσταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας! Διαδηλώσεις και ταραχές στην Κίνα,ανησυχεί η Αμερική


Η απόφαση της Ιαπωνίας να αγοράσει από ιδιώτες τρία νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας προκάλεσε το Σαββατοκύριακο διαδηλώσεις και ταραχές στην Κίνα που εξαπλώνονται σε πρωτοφανή κλίμακα. "Είναι πολύ λυπηρό Ιαπωνικές επιχειρήσεις να υφίστανται σημαντικές ζημιές" δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός εξωτερικών ενώ πολλές Ιαπωνικές εταιρείες έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσιά τους στην Κίνα!
Και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή των σχέσεων των δύο χωρών και επεδίωξε σήμερα να κατευνάσει την ένταση μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν θα «παραδώσει ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους του» μετά την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να αγοράσει τα τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.Οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους διαδηλωτές να συμπεριφέρονται «λογικά»!

«Τα νησιά Ντιαογού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. Η κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα παραδώσουν ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» των νησιών αυτών, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου, δήλωσε ο Τζιαμπάο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οποιαδήποτε μονομερής δράση από την Ιαπωνία σχετικά με τα νησιά Ντιαογού είναι παράνομη και άκυρη και η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της».

Παράλληλα ο Χονγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι απολύτως αποφασισμένη και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της στα νησιά Ντιαογού».

Εξάλλου αμέσως μετά την απόφαση της Ιαπωνίας, το Πεκίνο κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για την απόφαση του Τόκιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναστέλλουν την παραγωγή στην Κίνα ιαπωνικές εταιρείες


Μερικές από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την παραγωγή στην Κίνα ή κλείνουν καταστήματα λόγω των αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση του Τόκιο ότι συμφώνησε να αγοράσει από ιδιώτη διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Αναστολή της παραγωγής σε εργοστάσιά τους στην Κίνα έχουν ανακοινώσει η Panasonic, η Canon η Honda, ενώ μαγαζιά κλείνουν οι Uniqlo και Seven & I Holdings.

Ο κολοσσός Panasonic Corp διέκοψε την παραγωγή σε δύο εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στην Κίνα, ενώ έκλεισε ακόμη ένα λέγοντας στους εργαζόμενους να μείνουν στα σπίτια τους, μετά τις επιθέσεις εναντίον των εργοστασίων από διαδηλωτές.

Ο Ατσούσι Χινόκι, εκπρόσωπος στο Τόκιο της Panasonic είπε ότι ένα επιπλέον εργοστάσιο στην Κίνα έκλεισε μετά το σαμποτάζ σε εργασίες παραγωγής του εργοστασίου από αρκετούς εργαζόμενους. Το εργοστάσιο θα παραμείνει κλείστο έως αύριο Τρίτη.

Ο όμιλος ηλεκτρονικών Canon Inc αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας τριών εκ των τεσσάρων εργοστασίων του στην Κίνα σήμερα και αύριο, μετά τις μεγάλες αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα.

Η Canon θα διακόψει τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο εκτυπωτών laser στη Γκουανγκντόνγκ, στο εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακής κάμερας στην ίδια πόλη και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής φωτοτυπικών μηχανημάτων στην πόλη Τζιανγκσού, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Αναστολή της παραγωγής στην Κίνα ανακοίνωσε και η αυτοκινητοβιομηχανία Honda για δύο ημέρες από αύριο σε δύο εργοστάσια στην Γκουανγκτζού και δύο στη Γουχάν.

Παρόμοια απόφαση έλαβε, σύμφωνα με το Reuters, και η Nissan, επίσης για δύο ημέρες σε τέσσερα εργοστάσια στην Γκουανγκτζού και τη Ζενγκτζού.

Κλειστά υπό το φόβο διαδηλώσεων θα παραμείνουν αύριο 19 καταστήματα ενδυμάτων Uniqlo, καθώς και δεκάδες σούπερ μάρκετ της ιαπωνικής επιχείρησης Seven & I Holdings.

«Ανησυχία» Πανέτα για την ένταση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα επεδίωξε σήμερα να κατευνάσει την ένταση μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο, κατά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα ομόλογό του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Ο Πανέτα, που έφθασε χθες στο Τόκιο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, εξέφρασε την «ανησυχία» του βλέποντας «χώρες να εμπλέκονται σε διάφορες προκλήσεις» που θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε βιαιότητες και στο τέλος σε μια σύγκρουση».

Την ίδια ώρα στην Κίνα οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους διαδηλωτές να συμπεριφέρονται «λογικά», σύμφωνα με το νόμο και να αποφύγουν επιθέσεις εναντίον ιαπώνων πολιτών, των καταστημάτων τους και των περιουσιών τους, μετά τις ταραχές του Σαββατοκύριακου. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και κάλεσε όσους ήταν παρόντες στα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν, να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στις αρχές για την τιμωρία των υπευθύνων.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου συνάντησε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα και λίγο αργότερα τον ιάπωνα ομόλογο του Σατόσι Μοριμότο.

«Οι αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε πρωτοφανή κλίμακα. Ορισμένες εξελίχθηκαν σε ταραχές. Είναι πολύ λυπηρό ιαπωνικές επιχειρήσεις να υφίστανται σημαντικές ζημιές», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Πανέτα. «Θα ζητήσω εκ νέου από την κινεζική κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ελπίζω ότι ο νόμος και η τάξη θα γίνουν σεβαστά».

Ο Γκέμπα είπε στον αμερικανό υπουργό ότι η Ιαπωνία προσπαθεί να περιορίσει τη διαφορά της με την Κίνα για το μικρό αρχιπέλαγος της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, που ονομάζεται Σενκάκου από την Ιαπωνία και Ντιαογιού από την Κίνα.

«Συμφωνούμε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται ώστε οι σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας να μη θιγούν επί μακρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom