Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

"Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά δεν λέμε ονόματα"! στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για την τραγωδία στη Ναυτική βάση της Κύπρου


Κατά πλειοψηφία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας κατέληξε σήμερα στο τελικό κείμενο της έκθεσης της για τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, την οποία θα καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση, στη μονομελή ερευνητική επιτροπή, την Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας έχει ολοκληρώσει τη συνεδρία της σε σχέση με το τελικό κείμενο της έκθεσης για το τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση έχει εγκριθεί από την Επιτροπή κατά πλειοψηφία, από όλα τα κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ.

Αναφέροντας ότι έχει δοθεί στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα μέχρις τις 22 Αυγούστου να καταθέσει στη Γραμματεία της Επιτροπής την άποψη του γραπτώς, η οποία θα ενσωματωθεί στο κείμενο της έκθεσης, επανέλαβε ότι η έκθεση θα προχωρήσει και, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του σώματος, στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής, θα δοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα και στον Επικεφαλής της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε ενώπιον της Επιτροπής σημεία τα οποία θεωρεί ότι έπρεπε να διορθωθούν, τα οποία είχαν άμεση σχέση με κάποιες πολιτικές ευθύνες και άλλα, αναφέροντας πως σε μερικά από αυτά τα σημεία οι παρατηρήσεις του ΑΚΕΛ έγιναν αποδεκτές υπό τον τύπο της διόρθωσης και σε κάποια άλλα δεν έγιναν.

Ερωτηθείς εάν στην έκθεση θα καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, είπε πως στην έκθεση δεν κατανέμονται οι οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, προσθέτοντας πως μέσα από το ίδιο το κείμενο θα εξάγονται συμπεράσματα τα οποία θα οδηγούν σε πολιτικές ευθύνες, χωρίς να στοχοθετούν τον οποιονδήποτε.

Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή μέσα από το κείμενο καταθέτει και τις δικές της απόψεις σε σχέση με το τραγικό συμβάν.

Ερωτηθείς εάν χωρίς να στοχοθετούν θα φωτογραφίζουν κάποιους, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «έχουμε αποφύγει μέσα από την έκθεση να φωτογραφίζεται ο οποιοσδήποτε, γιατί δεν θέλουμε η έκθεση να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε που πιθανόν να τύχει ποινικής δίωξης ώστε να ελαφρύνει τη θέση του».

Μέσα από το κείμενο «θα βγαίνει ως συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά δεν θα ονομάζεται ο οποιοσδήποτε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσο ψηλά φθάνουν οι ευθύνες για τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι δεν θα απαντήσει πόσο ψηλά φθάνουν οι ευθύνες μέσα από το κείμενο της έκθεσης, προσθέτοντας ότι θα διαφανεί όταν το κείμενο θα δημοσιοποιηθεί αφού υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής και καταστεί δημόσιο έγγραφο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom