Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Φλέγεται ο Έβρος - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λευκίμη! Έρχεται βοήθεια από Γαλλία και Ισπανία


- Για δεύτερη μέρα η φωτιά κατακαίει τα πάντα στο διάβα της! 
- Απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί στον Έβρο και ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε αργά το μεσημέρι ολόκληρη περιοχή νοτίως της Λευκίμης Έβρου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Το μέτωπο της φωτιάς, συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων, αυτή την ώρα, οριοθετείται μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες. Περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 47 οχήματα, δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, με την συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων Καναντέρ και δυο ελικοπτέρων, ενώ στην προσπάθειά τους συνεπικουρούνται από μηχανήματα της περιφέρειας, του στρατού, του δήμων και του δασαρχείου.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε στο NewsIt, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.
Ακούστε τη δήλωσή του...



Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό Κοίλα και μια μονάδα της αεροπορίας. Επίσης ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους. (διαβάστε το σχετικό άρθρο)

Την ίδια ώρα, στην αστυνομία κρατείται ένας αγρότης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. 
Παράλληλα και εξ αιτίας του νέφους με τέφρα που έχει καλύψει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Υγείας Έβρου και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναπνευστικών προβλημάτων, καλεί τους κατοίκους να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ τονίζει πως σε περίπτωση έντονης δύσπνοιας και ζάλης, θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους ιατρεία για την παροχή πρώτων βοηθειών. Συγχρόνως, σε ετοιμότητα έχει τεθεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται πως το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5 έως 6 Μποφώρ, που πνέουν το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η δασική πυρκαγιά στην Αχαϊα
Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες τη νύχτα σε δύσβατη δασική περιοχή του Ομπλού Αχαΐας και έκαιγε ανεξέλεγκτη μέχρι το απόγευμα. Παρά την ολονύχτια προσπάθεια των πυροσβεστών να την θέσουν υπό έλεγχο, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν βοήθησαν, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί.

Στο πλευρό των πυροσβεστών βρίσκονταν και οι κάτοικοι της περιοχής Ομπλού Κρήνης, προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην πλησιάσει τις κατοικίες. Λίγο μετά τις 19.00 το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Σε εξέλιξη φωτιές σε Αμφιλοχία, Αιτωλοακαρνανία και Γιάννενα

Μαίνεται και η πυρκαγιά στην περιοχή Νεγράδες Ιωαννίνων. Επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

Μαίνονται και τα πύρινα μέτωπα στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, στην Αμφιλοχία στη θέση Στάνο.

Σε δασική έκταση στην περιοχή Κοιλιωμένο στη Ζάκυνθο ξέσπασε φωτιά, την οποία προσπαθούν να σβήσουν 16 πυροσβέστες, με 8 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Έξω Ποταμοί Λασιθίου.
http://www.newsit.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρχονται ενισχύσεις από Γαλλία και Ισπανία για την κατάσβεση των πυρκαγιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom