Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ποιος είναι ο πολύτεκνος Σεϊχης του Κατάρ που θα "παντρέψει" Alpha bank και Eurobank;



Η τέχνη του business &pleasure (ταυτοχρόνως) είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στον σεϊχη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, τον άνθρωπο που ως "σφήνα" μεταξύ της Alpha και της Eurobank προκάλεσε το μεγάλο τραπεζικό deal.
Πριν μερικούς μήνες ήταν ο ...μοιραίος άνθρωπος που γκρέμισε τα όνειρα της κυβέρνησης και, ειδικότερα, του παραιτηθέντος Χάρη Παμπούκη, όταν είπε "όχι" στα σχέδια για την μεγάλη επένδυση στον Αστακό, θεωρώντας υπερβολική, "περίεργη" και προκλητική την εμπλοκή μεγάλης λιβανέζικης- παλαιστινιακής εταιρείας.΄
Όμως ο σεϊχης δεν εγκατάλλειψε, ποτέ, την επιθυμία του να επενδύσει στην Ελλάδα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η anatropi2020, ο Αλ Τανί βρέθηκε επί περίπου τέσσερις εβδομάδες στη χώρα μας, έκανε διακοπές με την οικογένειά του και, παράλληλα, είχε τουλάχιστον τρία μυστικά meetings με τους ανθρώπους του και στελέχη των δύο ελληνικών τραπεζών.
Ορμητήριο του Αλ Τανί ήταν ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, στην μαρίνα του οποίου βρισκόταν οι τέσσερις νοικιασμένες θαλαμηγοί (από γνωστή ελληνική εταιρεία που ασχολείται με τους vip μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων  και τα luxury spots). Τις δύο τις χρησιμοποιούσε για τον ίδιο και την οικογένειά του, την τρίτη για το προσωπικό και ως "αποθήκη" και με την τέταρτη μετέφερε έξι σκούτερ (!) που αποτελούν την αγαπημένη του ενασχόληση. Μάλιστα, για την μεταφορά των σκούτερ από και στο σκάφος νοικιάστηκε ειδικός γερανός που έκανε κι αυτός...τουρνέ στα νησιά (Μύκονο, Πάρο κά) που επισκέφθηκε η οικογένεια του σεϊχη.
Ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, από τις 26 Ιουνίου του 1995 έχει αναλάβει στα χέρια του τις τύχες ενός πλούσιο πετρελαιοπαραγωγού κράτους συνεχίζοντας την κυριαρχία της οικογένειάς του που διατηρείται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Το περιοδικό Forbes τοποθετεί τον εμίρη του Κατάρ στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. 

Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.
Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και επέβλεψε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του εμιράτου, κάτι το οποίο πάντως δεν έγινε εμφανές στον πόλεμο του Κόλπου όταν οι δυνάμεις του Κατάρ αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσεΐν...






Ο σεΐχης Χαμάντ αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στηνανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Ανέτρεψε στον πατέρα του

Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.
Ο σεΐχης Χαμάντ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.
Σε αντίθεση με άλλες συζύγους ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής, η Σεΐκα Μοζάχ διατηρεί υψηλό προφίλ συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά της χώρας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ το 1986 με πτυχίο στην Κοινωνιολογία. Παντρεύτηκε τον Εμίρη το 1977 σε ηλικία 18 ετών. Το περιοδικό «Forbes» την έχει ανακηρύξει μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο και είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την αδυναμία της στην υψηλή μόδα.
Η Σεΐκα Μοζάχ φωτογραφίζεται συχνά στο πλάι του συζύγου της, αφού τον συνοδεύει σε επισκέψεις υψηλού προφίλ.
Αθλητής παλαιότερα ο ίδιος και δύτης, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ και από τις βασικότερες φιλοδοξίες του είναι να κερδίσει ένας αθλητής από το κράτος του Ολυμπιακό μετάλιο. Για τους σκοπούς αυτούς έχει ενθαρρύνει τη διοργάνωση πολλών διεθνών αθλητικών γεγονότων στο Κατάρ.
Η σφήνα στο CNN
Θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera και ο πραγματικός του ιδιοκτήτης κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια με αρκετά ακόμη χρήματα, όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο, στη δημιουργία του αντιπάλου δέους στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης. Πολλές φορές οι ΗΠΑ του έχουν ζητήσει να κλείσει το δίκτυο, ιδίως όταν φιλοξενούσε συνεντεύξεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Τρεις γάμοι και 24 παιδιά
Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, έντεκα γιούς και 13 κόρες. Η πρώτη συζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιούς και έξι κόρες.
http://anatropi2020.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom