Σούπερ Λίγκα άκουγε και Σούπερ Λίγκα δεν έβλεπε τόσα χρόνια! Ο Παναιτωλικός είναι το νεότερο μέλος του συνεταιρισμού και το gazzetta.gr σας τον… συστήνει με δέκα πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε!
ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ και μοναδικός!
 Ο Παναιτωλικός είδε το… πρώτο φως την Τρίτη 9 Μαρτίου του 1926και όπως αναφέρει το καταστατικό του, σκοπός της δημιουργίας ήταν για «Την ανάπτυξιν και έντασιν Γυμναστικού και Αγωνιστικού φρονήματος, Την - ΗΘΙΚΗΝ - επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, δια παιδονομίας και ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ή κυριακών Σχολών!».
Είναι ο μοναδικός σύλλογος σε όλη την Ελλάδα που έχει στην ονομασία του και τη λέξη «φιλεκπαιδευτικός», καθώς εκτός όλων των άλλων οι άνθρωποι του με δικά τους έξοδα παρείχαν μόρφωση σε άπορα παιδιά του Αγρινίου μέσω των Νυκτερινών Σχολών του. Εκατοντάδες παιδιά της πόλης έγιναν στην συνέχεια επιστήμονες μέσα από τα συγκεκριμένα σχολεία, γεγονός που κάνει ακόμη και σήμερα περήφανους τους εκάστοτε διοικούντες τον σύλλογο.


Τίτορμος ο Αιτωλός!.............
Το έμβλημα του Παναιτωλικού είναι ο Τίτορμος ο Αιτωλός! Ένας γιγαντόσωμος βοσκός ταύρων που έζησε το 500 προ Χριστού στα βουνά του Παναιτωλικού όρους! Σπάνια τον έβλεπε κανείς, καθώς ένιωθε αντιπάθεια για την κοινωνική ζωή και για τον λόγο αυτό είχε χτίσει έναν μύθο… γίγαντα γύρω από το πρόσωπό του!
Όταν συνάντησε κάποια στιγμή τον Ολυμπιονίκη της εποχής, Μίλωνα τον Κροτωνιάτη, και του έδειξε μέρος της δύναμής του μετακινώντας έναν τεράστιο βράχο, ο τελευταίος με θαυμασμό για όσα έβλεπαν τα μάτια του γύρισε προς τον ουρανό και φώναξε: «Ω Ζευ! Μη μας έστειλε άλλον τούτο Ηρακλή;»! Από τότε έμεινε και η φράση «Τίτορμος ο Αιτωλός, ούτος άλλος Ηρακλής»!



Είμαστε από κει που φάγαμε αυτί!



Έγινε το… μακρινό 1976, αλλά ακόμη και σήμερα συζητιέται στα ποδοσφαιρικά στέκια όχι μόνο του Αγρινίου αλλά και όλης της Ελλάδας. Άλλωστε δεν είναι και κανένα συχνό φαινόμενο ένας διαιτητής να… χάνει το μισό αυτί του μέσα στο γήπεδο! Έγινε σε αγώνα του Παναιτωλικού κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Διαιτητής ο περίφημος Ράμμος. Κάποιες αγωνιστικές πριν, είχε αδικήσει τους Αγρινιώτες σε ματς με τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο συνέβη και στο παιχνίδι… επιβίωσης με τον «δικέφαλο του Βορρά». Λίγο πριν από το φινάλε, τα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα του ρέφερι εξόργισαν τον κόσμο που μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο! Μέσα σε όλα όσα έγιναν, βρέθηκε και κάποιος που δάγκωσε τον Ράμμο από το αυτί και του… έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι!
Προκλήθηκε ντόρος μεγάλος για πολλές ημέρες και τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων φιλοξενούσαν συνεντεύξεις του άτυχου διαιτητή! Πάντως στο Αγρίνιο κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν… εμπορικά το γεγονός, καθώς υπήρχε ζαχαροπλαστείο που ονόμασε μια πάστα «Ράμμος» και αντί για κερασάκι υπήρχε πάνω ένα «ζαχαρωτό αυτί»! Το πρωτοφανές αυτό συμβάν αποτέλεσε έμπνευση για την εξέδρα των οπαδών του Παναιτωλικού καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει το σύνθημα «είμαστε από κει που φάγαμε αυτί», αλλά και το «διαιτητή θυμήσου, τον Ράμμο και τ’ αυτί σου»!

Η… κατάρα του Άργους

Ο Παναιτωλικός… επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα το 2011! Θα μπορούσε να το κάνει δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1997. Τότε έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε. Μια σπουδαία ομάδα με παίκτες όπως ο Αντεμάρ, ο Γιοβάνοβιτς, ο Ανδριόπουλος, ο Τσιφούτης, ο Μπελεβώνης (σ.σ. ο οποίος πάντως έκανε τώρα πραγματικότητα το όνειρό του για Σούπερ Λίγκα με την ομάδα της καρδιάς του), ο Τσιάκας, ο Αργυρίου έπαιξε εκείνη τη σεζόν το καλύτερο ποδόσφαιρο μαζί με τον Πανιώνιο!
Τελικά το… παρασκήνιο της εποχής αποδείχθηκε πολύ πιο δυνατό από τα όσα γίνονταν εντός γηπέδου. Έτσι οι Αγρινιώτες στον… τελικό του Άργους την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, αν και με 7.000 κόσμο στο πλευρό τους ηττήθηκαν με 2-0 και έχασαν την άνοδο από την Προοδευτική και τον Εθνικό.
Ο κόσμος ξέσπασε κατά της διοίκησης Χαρδαλιά που είχε μείνει μακριά από την παράγκα και το έδειξε μία αγωνιστική μετά. Στο φινάλε του πρωταθλήματος οι «κυανοκίτρινοι» πέτυχαν ανούσια νίκη επί του Πανελευσινιακού σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από πρωτοφανή για το γήπεδο του Παναιτωλικού επεισόδια!

Το 2005 της αλλαγής

Αφού για δύο συνεχόμενες σεζόν (1997, 1998) ο Παναιτωλικός δεν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο της ανόδου στην Α΄Εθνική άρχισε η κατρακύλα. Οι διοικήσεις άλλαζαν σαν τα… πουκάμισα, ιδιοκτήτες-φαντάσματα δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη και έτσι η ομάδα έχανε τη μία κατηγορία πίσω από την άλλη.
Μάλιστα έφτασε να παίζει ακόμη και στην Δ' Εθνική κατηγορία, όπου έμεινε δύο συνεχόμενα χρόνια μέχρι να επανέλθει στην Γ'. Κι εκεί όμως η παρουσία ήταν νωχελική. Λεφτά δεν υπήρχαν και σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες πήγαιναν αυθημερόν να αγωνιστούν, ενώ το μεσημεριανό φαγητό έβγαινε με έρανο που έκαναν οι φίλαθλοι τις παραμονές της εκάστοτε εκτός έδρας αναμέτρησης! Ώσπου φτάσαμε στο 2005.
Το καλοκαίρι κατά το οποίο άλλαξαν όλα για τον Παναιτωλικό. Ο σημερινός αντιπρόεδρος Σωκράτης Τσιάρας προσέγγισε τους διοικούντες τον σύλλογο εκείνη την εποχή και ζήτησε την ομάδα. Τόνισε πως έχει… πίσω του κάποιον που θέλει να επενδύσει λεφτά. Ελάχιστοι τότε τον πίστεψαν. Άλλωστε το όνομα Φώτης Κωστούλας δεν έλεγε τότε τίποτα σε κανέναν! Η δυσπιστία δεν έλειπε. Όμως (ευτυχώς για τους Αγρινιώτες) το deal έγινε με τη γνωστή συνέχεια.
Ο νυν πρόεδρος του συλλόγου έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη σε όλα τα επίπεδα. Αναμόρφωσε το γήπεδο κάνοντάς το αγνώριστο, έφτιαξε ένα αθλητικό κέντρο από τα καλύτερα στην Ελλάδα που… ζηλεύουν ακόμη και οι «μεγάλοι», πήρε γνωστούς παίκτες και προπονητές για να κυνηγήσει το όνειρο της ανόδου. Άλλωστε εξαρχής είχε τονίσει πως σε τέσσερα-πέντε χρόνια ήθελε να δει τον Παναιτωλικό στη Σούπερ Λίγκα. Το χρονοδιάγραμμα έπεσε έξω κατά έναν χρόνο. Κανείς πάντως στο Αγρίνιο δεν πρόκειται να τον… ψέξει γι’ αυτή τη χρονική ασυνέπεια. Αντίθετα οι πάντες πίνουν νερό… και ούζο στο όνομά του!

Έστω κι αν απέναντι από το γήπεδο, σε έναν παλιό τοίχο υπάρχει ακόμη γραμμένο με μπλε (ξεθωριασμένη) μπογιά το «ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΦΥΓΕ»! Έτσι για να επιβεβαιώνει το… ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Το cd με τα ποντιακά!
Την τελευταία διετία, ο Γιώργος Θεοδωρίδης είναι ο φυσικός ηγέτης του Παναιτωλικού! Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009! Την πρώτη του χρονιά στο Αγρίνιο, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας τη βοήθησε για την άνετη παραμονή στην Β' Εθνική, ενώ στην ισοβαθμία χάθηκαν τα μπαράζ. Ταυτόχρονα την περσινή σεζόν ήταν ο ηγέτης για να γίνει το όνειρο της ανόδου πραγματικότητα!
Ο «Γιωρίκας» όπως τον φωνάζουν φίλοι και συμπαίκτες λόγω της ποντιακής του καταγωγής, «ξανάνιωσε» ποδοσφαιρικά στο Αγρίνιο και έτσι δεν είχε πρόβλημα μέσα σε λίγα λεπτά να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον σύλλογο. Οπότε δεν κουνιέται και το cd με την ποντιακή μουσική! Με τη λύρα. Αυτή που ακούγεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου του Παναιτωλικού κάθε φορά που ο «Τεό» στέλνει την μπάλα με μαεστρικό τρόπο στα αντίπαλα δίχτυα!


Οι πρώτοι των πρώτων

Σήμερα βλέπει τον Παναιτωλικό από τον πάγκο καθώς είναι ο γενικός αρχηγός της ομάδας. Όμως τη… μισή του ζωή την πέρασε φορώντας τη φανέλα της. Ο λόγος για τον Κώστα Κωνσταντόπουλο, που αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών του συλλόγου με 421 παρουσίες στα 18 χρόνια που έπαιξε στους «κυανοκίτρινους» με ένα μικρό μόνο διάλειμμα για την Ξάνθη και τον Αθηναϊκό. Όσον αφορά τους σκόρερ, στην κορυφή βρίσκεται ένα άλλο όνομα μύθος στα 85 χρόνια του συλλόγου!
Ο Νίκος Κουτσογιάννος, ο οποίος φόρεσε δέκα χρόνια τη φανέλα του Παναιτωλικού και πέτυχε 118 γκολ, ενώ ακόμη και όταν κρέμασε τα παπούτσια του συνέχισε να προσφέρει από διάφορα πόστα στην ομάδα που αγάπησε, καθώς το όνομά του συνδέθηκε με ανόδους αλλά και με παρουσία νεαρών παικτών στην επαγγελματική ομάδα!


Πάντα δίπλα του
Την ημέρα του αγώνα με τον Διαγόρα που ο Παναιτωλικός σφράγισε την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα, ένα από τα δεκάδες πανό που υπήρχαν κρεμασμένα στο γήπεδο του Αγρινίου έγραφε: «ΣΕ Δ΄ Γ΄ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ».Αντικατοπτρίζει 100% την πραγματικότητα.
Ο Παναιτωλικός δεν έγινε ξαφνικά μόδα φέτος που βρέθηκε στα... μεγάλα σαλόνια. Μπορεί το ρεκόρ στα διαρκείας να είναι αυτή τη σεζόν εντυπωσιακό, όμως ποτέ η ομάδα του Αγρινίου δεν ένιωσε μόνη της. Ούτε καν στα πέτρινα χρόνια του Περιφερειακού Πρωταθλήματος. Ακόμη και τότε υπήρχαν δεκάδες παρέες που έβαζαν... ρεφενέ τη βενζίνη για να βρεθούν στη Φιλιππιάδα, στο Ροδοτόπι, στην Πάργα, στο Θέρμο ή και αργότερα όταν στα χρόνια της Γ΄Εθνικής, ακόμη κι αν η άνοδος δεν ερχόταν, δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν... κατάληψη στην Πάτρα, στο Κορωπί, το Μαρκόπουλο, στην Κόρινθο. Για τα περσινά και τα προπέρσινα δεν χρειάζεται να τα πούμε.
Υπήρχαν και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΤ3 και του Conn-x Tv, που έδειξαν πως «όπου κι αν παίζεις Αγρίνιο γίνεται» όπως γράφει κι ένα από τα πολλά γκράφιτι στην Εθνική οδό Πατρών-Αμφιλοχίας! Οι Warriors από τις αρχές του '80 είναι κοντά στην ομάδα ως ο πλέον δυναμικός σύνδεσμος, ενώ την τελευταία τετραετία μέσω των Guerreros η καρδιά του Παναιτωλικού χτυπά δυνατά και στην Αθήνα!


Το δικό τους παλάτι!
Ο περισσότερος κόσμος το καλοκαίρι περίμενε να τελειώσει η δουλειά του, για να πάει να κάνει καμιά βουτιά! Οι Αγρινιώτες είχαν άλλον νταλκά. «Θα προλάβουμε ή δεν θα προλάβουμε;» ήταν το δίλημμα. Όχι βέβαια για να βουτήξουν αλλά για το γήπεδο. Η Σούπερ Λίγκα επιτάσσει και αλλαγές και όλο το καλοκαίρι το γήπεδο της οδού Προυσιωτίσσης είχε εξελιχθεί σε εργοτάξιο.
Γήπεδο εντελώς αγνώριστο πλέον καθώς το πέταλο πίσω από το ένα τέρμα, όπου θα είναι το νέο... σπίτι των οργανωμένων, άλλαξε εντελώς την εικόνα! Μαζί και οι προβολείς που για πρώτη φορά μπήκαν στο γήπεδο δίνοντας τη δυνατότητα για βραδινούς αγώνες. Επί τρεις ολόκληρους μήνες, καθημερινά κόσμος βρίσκονταν έξω από το... εργοτάξιο και παρατηρούσαν βήμα-βήμα την πορεία των έργων. Πότε θα μπει το νέο χόρτο, πόσα νέα καθίσματα τοποθετήθηκαν, αν άναψαν καλά οι προβολείς.
Τα... πάντα όλα επιτηρούσαν. Έστω κι αν η αστεία Σούπερ Λίγκα δεν τους έχει δώσει ακόμη το δικαίωμα να απολαύσουν το νέο... παλατάκι του Αγρινίου!


Με πρωταθλητή Ευρώπης στα σαλόνια
Ο Φωτής Κωστούλας δεν είχε το άγχος των άλλων προέδρων της Σούπερ Λίγκας. Να κάνει δηλαδή μια ηχηρή μεταγραφή για να φύγουν τα διαρκείας! Τον Κουτρουμάνο είχε αποκτήσει μόνο ο Παναιτωλικός και το... τριχίλιαρο είχε φύγει! Τέτοια ήταν η δίψα του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο καλοκαίρι η... βόμβα έσκασε στο Αγρίνιο! Άγγελος Χαριστέας λέγεται.
Ένας πρωταθλητής Ευρώπης, ο άνθρωπος που έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες το 2004 με τον άθλο της Πορτογαλίας, με τεράστια καριέρα σε Ολλανδία και Γερμανία, γύρισε στην πατρίδα του για λογαριασμό του Παναιτωλικού! Με διαφορά η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και μια από τις τρεις-τέσσερις που ξεχώρισαν σε ένα φτωχό καλοκαίρι.
Οι... κακεντρεχείς έκαναν λόγο για τα «τελευταία ποδοσφαιρικά ένσημα», ο ίδιος ο «Χάρι» είπε πως μέσα από την παρουσία του στον Τίτορμο θέλει να... συστηθεί εκ νέου στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό! Ο χρόνος θα δείξει ποια πλευρά θα δικαιωθεί!