Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Αναταραχή στην Ευρώπη από την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα: Ποιοι αντιδρούν και γιατί


Προβληματισμό, έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρώπη η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της κόντρα στην συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση.

Η απόφαση του Βερολίνου πυροδοτήθηκε από την ανάγκη να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση, που αποτελεί βασικό λόγο για την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο απέναντι στην γερμανική απόφαση ανάλογα με την στάση τους στο μεταναστευτικό, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συνοριακοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους.

Η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Μαρζολάιν Φάμπερ δήλωσε ότι κατανοεί την απόφαση της Γερμανίας, αλλά τόνισε την ανάγκη λήψης σαφών μέτρων επιβολής για τη διασφάλιση της ομαλής ροής στο εμπόριο και την κυκλοφορία των ανθρώπων.

Η Πολωνία αντέδρασε έντονα, με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να αποκαλεί την κίνηση της Γερμανίας «απαράδεκτη» και «de facto αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αυστηροποίηση αυτών των μέτρων οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες στη Γερμανία και όχι στις πολιτικές μας όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μάλιστα δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από τις αποφάσεις του Βερολίνου. «Τις επόμενες ώρες, θα απευθυνθούμε σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από αυτές τις αποφάσεις του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως με όλα τα γειτονικά κράτη της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Πράγματι και άλλες γειτονικές χώρες της Γερμανίας αντέδρασαν έντονα απέναντι στις αποφάσεις του Βερολίνου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών» και ότι η Αυστρία δεν θα συνεργαστεί με τη σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση στους συνοριακούς ελέγχους από το Βερολίνο.

Ήδη από το 2015 εφαρμόζονται προσωρινοί έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων Γερμανίας – Αυστρίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει από τον Οκτώβριο του 2023 στα σύνορα της Γερμανίας με την Τσεχία, την Πολωνία και την Ελβετία.

Πλέον η απόφαση για αυστηροποίηση των ελέγχων περιλαμβάνει και τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι επικριτές της γερμανικής απόφασης εξηγούν ότι η επέκταση των ελέγχων διαψεύδει ουσιαστικά ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο.

Η Σλοβακία, η οποία μοιράζεται με την Αυστρία έναν σημαντικό διασυνοριακό μετακινούμενο πληθυσμό, έχει εκφράσει ανησυχίες για τις διαταραχές που προκαλούν αυτά τα μέτρα.

Η Σλοβενία, επίσης, έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους συνεχιζόμενους συνοριακούς ελέγχους της Αυστρίας, οι οποίοι έχουν παραταθεί πολλές φορές από το 2015.

Εύσημα από Ιταλία και Ουγγαρία

Στον αντίποδα βρίσκεται η πρώτη αντίδραση της Ιταλίας που ήρθε δια στόματος της υφυπουργού Εσωτερικών, Ουάντα Φέρο. Η υπουργός δήλωσε ότι τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη ευθυγραμμίζονται πλέον με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι στο θέμα της μετανάστευσης.

«Όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η Γερμανία ακολουθεί τη γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης, αν και δυστυχώς ωθούμενη από τη συγκίνηση που προκάλεσε η επίθεση στο Σόλινγκεν», δήλωσε η Ουάντα Φερό.

Και συνέχισε: «Οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζουν την αυξανόμενη συνειδητοποίηση σε όλη την Ευρώπη της ανάγκης να παταχθούν τα δίκτυα διακίνησης, να διασφαλιστεί η νόμιμη και ασφαλής είσοδος για όσους μπορούν να εργαστούν και όσους πραγματικά δικαιούνται διεθνή προστασία».

Αν και η Ιταλία δεν συνορεύει με την Γερμανία θα μπορούσε να επηρεαστεί έντονα από την απόφαση του Βερολίνου. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία έχει εντείνει τις πιέσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος απαιτεί την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου της ΕΕ. Αν ο κανονισμός εφαρμοστεί πιο αυστηρά τότε θα επηρεάσει σοβαρά την Ιταλία.

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την υποστήριξη του στην Γερμανία, την οποία καλωσόρισε στο «κλαμπ #Σταματήστε την Μετανάστευση».

https://www.enikos.gr/

Διαβάστε σχετικά: Κυριάκος Μητσοτάκης για Γερμανία: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom