Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

H Ελλάδα και ο κόσμος στη δίνη της ιμπεριαλιστικής «τρέλας»


Σε μια νέα επικίνδυνη και απρόβλεπτη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά και την υπογραφή από τον Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κλιμακώνει τον επτάμηνο πόλεμο που πλέον μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια για όλο τον κόσμο. Μετά την προσάρτηση, κάθε επίθεση στα συγκεκριμένα εδάφη θα θεωρείται επίθεση σε ρωσικό έδαφος και η ρωσική κυβέρνηση απειλεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων για την προάσπιση τους!

Την ίδια ώρα ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά» η ηγεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε επίσημο αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας… Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή στο Κίεβο δηλώνει ότι θα ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και απορρίπτει κάθε προοπτική συνομιλιών. Με τις προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, η Μόσχα διεκδικεί και ελέγχει περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας.

Η Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στα σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης της Ρωσίας, όσο και στα σχέδια των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που το 2014 απροκάλυπτα επενέβησαν στην Ουκρανία στηρίζοντας το φιλοδυτικό τμήμα της αστικής τάξης, αξιοποιώντας για τους σκοπούς τους ακόμη και φασιστικές ομάδες.

Πάνω στο Ουκρανικό έδαφος διεξάγεται ένα μακελειό για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, ορυκτού πλούτου, Ενέργειας, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων αγορών και εδαφών που αφορούν το μέλλον ολόκληρου του κόσμου.

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία και το άρθρο «5»

Οι οργισμένες αντιδράσεις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στο φόντο των κινήσεων Πούτιν, σε συνδυασμό με εντεινόμενη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη που παρέχουν στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, οδηγούν σε ολέθρια κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα κυρίως για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλου του πλανήτη.

«Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον για μια παγκόσμια εμπλοκή στο πολεμικό πεδίο της Ουκρανίας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να καταγγείλει την «μεγαλύτερη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους από άλλο κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης» αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικό υλικό. Το Κίεβο, ανέφερε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη και επανέλαβε ότι το Σύμφωνο θα υπερασπιστεί τα εδάφη των κρατών μελών του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την διαδικασία «ταχείας ένταξης» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απάντησε ότι το Σύμφωνο εστιάζει τώρα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στηρίζει το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. «Υπενθυμίζω ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλους τους 30 συμμάχους ομόφωνα», σημείωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας.

Για την έκβαση της σύγκρουσης είπε πως «εάν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρξει πόλεμος. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά – η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος».

Ωστόσο πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αν προχωρήσει άμεσα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τότε δημιουργούνται συνθήκες ολικής παγκόσμιας σύρραξης επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η πρεμούρα του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, συνδέεται με τον στόχο των «γερακιών», να εμπλακούν ενεργά στον πόλεμο. Στην περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι αν πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Βάση του άρθρου 5 κάθε «ένοπλη επίθεση» εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ, είναι επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία υποχρεούνται να προστρέξουν προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη!

Συγκεκριμένα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 5, της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσιγκτον, βάση της οποίας ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη (σσ κράτη μέλη του ΝΑΤΟ) συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού».

Σοβαροί κίνδυνοι για το ελληνικό λαό

Στις συνθήκες αυτές, η εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους.

Εξάλλου οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα «είναι σε πόλεμο» με τη Ρωσία ουσιαστικά σηματοδοτεί την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και βάζει τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός όπως και οι λαοί σε όλη την υφήλιο βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, με την αύξηση της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα καύσιμα, αλλά και στα αγροτικά εφόδια, στα τρόφιμα. 

Βεβαίως τα αίτια αυτής της κατάστασης δεν βρίσκονται μόνο στον πόλεμο, αλλά αυτός ενίσχυσε αυτή την τάση σε μια περίοδο που εκδηλώνεται νέα καπιταλιστική κρίση τα βάρη της οποίας θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom