Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων η παράσταση-συναυλία «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ» (φωτο)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων η παράσταση-συναυλία «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ».

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

(Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα).

Η Καρδίτσα δια μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας δέσποσε το φετινό καλοκαίρι με την παρουσία της στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και την αριστουργηματική-πολυσύνθετη παράσταση-συναυλία «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ».

Σε ένα καταπληκτικό ιστορικό αρχαίο θέατρο, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, στα οποία υλοποιούνται παραστάσεις της Επιδαύρου και του Ηρωδείου ο Νίκος Ευθυμιάδης παρουσίασε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό-αφιέρωμα στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή με την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση «ΜΝΗΜΕΣ» του καθηγητή Χρήστου Σαμαρά.

Συμμετέχοντας στην επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, την παράσταση–συναυλία: «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ» (Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα).

Το Οδοιπορικό ήταν μια αλληλουχία και συνύπαρξη Μουσικής, Ποίησης, Χορού, Απεικονίσεων και Υποκριτικής Ερμηνείας και συνέθετε μια ολοκληρωμένη, μεστή και πολύτεχνη παράσταση η οποία αναδείκνυε την Μικρά Ασία των Ελλήνων, από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία της Ιωνίας μέχρις τις ημέρες μας.

Στον εμβληματικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον μια αρμονική και ιδιαίτερης αισθητικής συνύπαρξη τριών (3) διαφορετικών ορχηστρών, της αυθεντικής παραδοσιακής της Σμύρνης, της Ρεμπέτικης-Λαϊκής καθώς και της Κλασικής Συμφωνικής Ορχήστρας για την καντάτα, του έργου «ΜΝΗΜΕΣ» σε πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση, για αφηγητή, Σοπράνο, Χορωδία, Κρουστά και Ορχήστρα Εγχόρδων. Το έργο συνέθεσε μετά από παραγγελία ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Σαμαράς σε κείμενα Ηλία Βενέζη και το διηύθυνε ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Από την έρευνα δεν προκύπτει να υφίσταται, έως σήμερα, έργο σύγχρονου λόγιου Έλληνα Συνθέτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως εκ τούτου πρόκειται για το πρώτο έργο που καταγράφηκε στην Παγκόσμια Μουσική Φιλολογία.

Η Πολιτιστική ταυτότητα αποτυπώθηκε με έναν μοναδικής αισθητικής συνδυασμό μουσικοχορευτικών δρωμένων, αφήγησης βιωματικών κείμενων και ποιημάτων επωνύμων συγγραφέων (Ηλία Βενέζη, Γιώργου Σεφέρη κ.α.), αλλά και καθημερινών ανθρώπων. Την παράσταση πλαισίωσε η προβολή σχετικού επιλεγμένου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη.

Πάνω από διακόσιοι (200) εκτελεστές, μουσικοί, χορωδοί, σολίστ, ηθοποιός, χορευτές με παραδοσιακές στολές της Μικράς Ασίας συνέπραξαν υπό τους ήχους των ορχηστρών.

Ειδικότερα, τόσο στα κείμενα που παρουσιάστηκαν όσο και στην οπτικοακουστική απεικόνιση, αποτυπώθηκε ένα οδοιπορικό από τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες μέχρι τις φρικαλεότητες και λεηλασίες των Οθωμανών και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων. 

Μικρασιατικά ακούσματα συνόδεψαν τον Λόγο και την Εικόνα, έχοντας ως κοινό παρονομαστή το μοιρολόι και τον θρήνο. Αφηγητής ήταν ο εξαιρετικός ηθοποιός Γιάννης Στόλας, σολίστ ήταν η διακεκριμένη υψίφωνος Ελένη Δανάη.

Συμμετείχαν οι ακόλουθες ορχήστρες: η ”Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία” του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, η “Χορωδία των Φίλων της Μουσικής” Καβάλας και τα χορευτικά των Μικρασιατικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας και Παλαμά Καρδίτσας (“Δρώμενα”). Στην παράσταση-συναυλία, η παραδοσιακή μουσική αποδόθηκε με κλασικά παραδοσιακά όργανα της εποχής (παραδοσιακό βιολί, λαούτο, ούτι, κ.τ.λ.), ενώ υπήρξε και δεύτερη ορχήστρα με την παρουσία του μπουζουκιού, όπως εξελίχθηκε το σμυρναίικο – μικρασιάτικο τραγούδι με τους πρόσφυγες στην Μητροπολιτική πατρίδα, διαμορφώνοντας μία νέα μουσική ταυτότητα. Τις ορχήστρες (Παραδοσιακή, Λαϊκή, Κλασσική) του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας πλαισίωσαν μουσικοί της Καβάλας και της Δράμας.


Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.


Την καλλιτεχνική διεύθυνση της όλης παράστασης είχε ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Ήταν μια καταπληκτική υπερπαραγωγή που μάγεψε το πολυάριθμο κοινό που κατέκλεισε το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και τις δύο βραδιές.

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), του Δήμου Καβάλας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom