Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Αγρίνιο: SOS για το Αρχοντικό Σωχωρίτη - Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις (φωτο)

Ρεπορτάζ από το 2013:Ό,τι απέμεινε από το Αρχοντικό Σωχωρίτη στο Αγρίνιο… καταρρέει 

Ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου μην χαθεί και αυτό το ιστορικό κτίριο της πόλης, το Αρχοντικό Σωχωρίτη.Υπάρχουν όμως εξελίξεις και κινητικότητα για τη διάσωσή του.

H απόφαση για την κατεδάφιση των καπναποθηκών Ηλίου στο Αγρίνιο κατέστη επιβεβλημένη καθώς ουσιαστικά το κτίριο είχε καταρρεύσει και πλέον εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, άλλωστε από τύχη αποφεύχθηκε πρόσφατα τραγωδία.

Η εξέλιξη ωστόσο δεν έπαψε να είναι δυσάρεστη καθώς το Αγρίνιο δεν κατάφερε να διασώσει ένα ιστορικό κτίριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ακολούθησε μεγάλη κουβέντα- και στα social media- με τους συμπολίτες να εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους για την τύχη και άλλων εμβληματικών κτιρίων της πόλης.

Ένα από αυτά είναι το Αρχοντικό Σωχωρίτη που βρίσκεται στην οδό Κακαβιάς 9, στην περιοχή της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου, γνωστής ως Καραπανέικα.

Το Αρχοντικό από το 1979 χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής.

Το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού το αγόρασε το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του αλλά έκτοτε παραμένει ασυντήρητο και επίφοβο να καταρρεύσει. SOS για την τύχη του κτιρίου έχουν εκπέμψει κατα καιρούς πολλοί συμπολίτες και φορείς.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις Καπναποθήκες Ηλίου είναι αξιοσημείωτη η ανάρτηση του σημαντικού Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Πατρώνη που επισημαίνει πως το κτίριο χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

«Οι φθορές σε πολλά σημεία ειναι εμφανείς. Τμήματα από τα ζωγραφιστά ταβάνια έχουν πέσει κάτω, σαπισμένα από το νερό της βροχής», τονίζει. «Το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο του Αγρινίου και εξαιρετικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ερειπώνεται καθημερινά δεκαετίες τώρα.Επρόκειτο να γίνει έδρα της εφορίας αρχαιοτήτων.Θα έχει άραγε και αυτό την θλιβερή τύχη των καπναποθηκών Ηλιού; Εδώ όμως θα ζητηθούν ευθύνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα το agrinionews.gr επεδίωξε να λάβει πληροφόρηση με δεδομένο και το γεγονός πως την διάσωση και ανάδειξη του αρχοντικού ο δήμος την προγραμμάτιζε μέσω του προγράμματος Βιώσιμής Αστικής Ανάτυξης.

Προκύπτει λοιπόν πως -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Δήμος από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων- έχει εκπονηθεί προμελέτη και αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκλήρωση των μελετών και την έναρξη των εργασιών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποσχεθεί ότι μετά την αποπεράτωση θα διαβιβάσει την κυριότητα στον Δήμο Αγρινίου ώστε να στεγαστεί εκεί χώρος πολιτισμού.

«Δεν έχει αφεθεί, είναι ένα κτήριο που μας ενδιαφέρει και μάλιστα πάρα πολύ. Έχει ιδιαίτερη αξία για την πόλη και για τον Δήμο μας», επισημάνθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης στο agrinionews.gr.

Mακάρι λοιπόν οι εξελίξεις να είναι θετικές, το εύχονται όλοι. Η μάχη όμως είναι με το χρόνο και όπως άλλωστε έδειξε το παράδειγμα των Καπναποθηκών Ηλίου, όταν οι διαδικασίες εμπλέκονται στα γραφειοκρατικά γρανάζια δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

https://www.agrinionews.gr/

Διαβάστε ένα ρεπορτάζ από το 2013: Ό,τι απέμεινε από το Αρχοντικό Σωχωρίτη στο Αγρίνιο… καταρρέει (φωτο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom