Έπειτα από αρκετές ώρες αφωνίας και αφού ήδη η αντιπολίτευση είχε αποκαλύψει το θέμα, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε τελικά σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, μέσω δήλωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στη δήλωσή του ο υπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα απέστειλε «αμυντικό υλικό», προσπαθώντας παράλληλα να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, μέσω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ' ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει πως η χώρα μας «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».
Τα εύλογα ερωτήματα και ο πρόθυμος σύμμαχος
Στην παραπάνω αόριστη τοποθέτηση του υπουργού δεν διευκρινίζονται βασικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. τι ακριβώς αμυντικό υλικό έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία, ενώ δεν εξηγείται καθόλου το γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει το θέμα κρυφό και να το ομολογήσει κατόπιν εορτής και αφού πιάστηκε πρώτα στα πράσα. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου συνεχίζει στη γραμμή του «πρόθυμου συμμάχου», καθώς δεν διαφαίνεται καμία υποχρέωση της Αθήνας να προβεί σε αυτή την ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, με κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκάλυπταν το θέμα, επικαλούμενοι σχετική δήλωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος «κάρφωσε» χθες τη χώρα μας, λέγοντας: «Σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία».
Μαθαίνουμε από τρίτους την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία
Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. Καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού. Επείγουσα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει τη σιωπή αναφορικά με τις αποστολές οπλισμού στην εμπόλεμη Ουκρανία όμως δεν κάνει το ίδιο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν που «κάρφωσε» τη χώρα μας.
Σε χθεσινή δήλωσή του αποκάλυψε ότι «σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία», ενημέρωσαν με κοινή δήλωση τους οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού» σημειώνουν τα στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου.
Και κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως «είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον».
Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία «εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;» τα ερωτήματα που θέτουν οι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τέλος, ζητούν την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας καταθέτοντας επείγουσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και ρωτώντας «ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου