Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Wind Media: H κομπίνα με τα likes «φέσωσε» 10.000 αφελείς


Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τους εγκεφάλους της «διαδικτυακής πυραμίδας» με έδρα τη Σιγκαπούρη - Το κύκλωμα υποσχόταν στα θύματα μηνιαία έσοδα από 765 ευρώ μέχρι αρκετές χιλιάδες, ενώ πλήρωναν τουλάχιστον 600 ευρώ για τη συμμετοχή τους.

Τους «αντιπροσώπους» της Wind Media στην Ελλάδα, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν τις συνδρομές σε κρυπτονόμισμα από τους αφελείς πελάτες, ακόμη και τους πασίγνωστους στη χώρα μας influencers που αγόραζαν likes από τη συγκεκριμένη «διαδικτυακή πυραμίδα» ψάχνουν οι αναλυτές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. 

Οι αξιωματικοί, μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας των πληρωμένων likes» με έδρα τη Σιγκαπούρη, έλαβαν καταγγελίες από Eλληνες «επενδυτές» που αγόρασαν πακέτα των 600 ευρώ προκειμένου να μπουν στη διαδικασία και να βγάζουν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από 765 ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα από την Ελλάδα, που τσίμπησαν και κατέθεσαν κρυπτονομίσματα για να ξεκινήσουν την «μπίζνα» των likes, ξεπερνούν τα 10.000, ενώ η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι αξιωματικοί επισημαίνουν για άλλη μία φορά πόσο επικίνδυνο και απατηλό είναι το Διαδίκτυο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους τους χρήστες, να μην πιστεύουν στο εύκολο χρήμα και τις μεγάλες αποδόσεις, αφού στην πλειονότητα αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι τυχοδιώκτες και απατεώνες.
wind_media_thema_in__2_
Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι απλώς μια εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά ένα καλοπληρωμένο έργο. Το περιοδικό «Forbes» υπολογίζει πως το 2022 τα κονδύλια που θα διατεθούν προς τους στυλοβάτες του influencer marketing μόνο στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. δολάρια. Οσο περισσότεροι οι followers και τα likes τόσο μεγαλύτερο το κομμάτι της πίτας που διεκδικεί κάποιος

Οι καταγγελίες

Τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Instagram  και το TikTok, είχαν κατακλυστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από αναρτήσεις και σχόλια που έλεγαν ότι μπορεί κανείς να βγάλει εύκολο χρήματα, κάνοντας μόνο 15 likes την ημέρα σε συγκεκριμένες σελίδες ή προφίλ από influencers. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος «επενδυτής» να εγγραφεί σε κάποιο από τα προϊόντα της Wind Media, να αγοράσει ένα πακέτο που ξεκινούσε από τα 600 και ξεπερνούσε ακόμη και τα 3.000 ευρώ και στη συνέχεια κάνοντας μερικά likes την ημέρα θα έβγαζε ένα μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από 765 ευρώ τον μήνα και έφτανε μέχρι πολλές χιλιάδες. Ετσι απλά και μόνο με ένα κλικ...

Στην παγίδα που έστησε η Wind Media έπεσαν περισσότεροι από 10.000 Ελληνες που κατέβαλαν σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι και σε κρυπτονομίσματα το ποσό, ωστόσο διαπίστωσαν ότι εδώ και λίγες ημέρες η πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας και η ιστοσελίδα της Wind Media ανενεργή. Ετσι, οι «επενδυτές»-θύματα της «πυραμίδας των likes» ξεκίνησαν ο ένας μετά τον άλλο να προσφεύγουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να καταγγέλλουν πως τσίμπησαν το δόλωμα και έχασαν τα χρήματά τους. Κάθε μέρα που περνάει, οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονται και πλέον ένα ειδικό team της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει να τρέξει την υπόθεση.

Οπως προέκυψε, η Wind Media έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, ιδρύθηκε τους πρώτους μήνες του 2020 και παρουσιάζεται ως πλατφόρμα διαδικτυακής διαφήμισης.
wind_media_thema_in__1_
Μεγάλα κέρδη υποσχόταν μέσω αναρτήσεων η Wind Media. Τις τελευταίες ημέρες το site της εταιρείας έχει πέσει
Κλειδί το ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Οι κινήσεις των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης κινούνται σε τρεις άξονες.

Το πρώτο κομμάτι αφορά τον τρόπο που τα θύματα κατέβαλαν κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν κάποια πακέτα και να μπουν στη διαδικασία των πληρωμένων likes. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα έμπαιναν σε ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που ουσιαστικά είχε τον ρόλο του τραπεζικού λογαριασμού. Ετσι, ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τη διαδρομή του ηλεκτρονικού χρήματος, με σκοπό να τους βάλουν στο χέρι. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αν γίνει αυτό, τότε θα αποκαλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απάτης και θα ξεσκεπαστούν οι πρώτοι ένοχοι. 

Η διαδικασία, λένε οι αξιωματικοί, είναι χρονοβόρα και ιδιαίτερα δύσκολη, όμως υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στο Διαδίκτυο αφήνει πίσω της ίχνη που οι αξιωματικοί ακολουθούν για να φτάσουν στο αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαχειριστές αυτής της κομπίνας έχουν κάνει λάθη που θα τους δώσουν στο πιάτο των Αρχών.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τους «αντιπροσώπους» στην Ελλάδα της μητρικής εταιρείας από τη Σιγκαπούρη. Εκτιμούν ότι υπήρχε ένα team στη χώρα μας που οργάνωσε τη βάση δεδομένων με τα 10.000 και πλέον θύματα, τα οποία μπήκαν στη διαδικασία να αγοράσουν πακέτα σε κρυπτονομίσματα για να βγάλουν λεφτά κάνοντας 15 likes την ημέρα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς. Τα μονοπάτια που ακολούθησαν είναι δαιδαλώδη, ενώ μέσω ηλεκτρονικών σελίδων προσπαθούν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως σε συνεργασία με τις ξένες θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη.

Το τρίτο πεδίο ερευνών που ουσιαστικά είναι ένα ενδιάμεσο κομμάτι για να φτάσουν στους ηλεκτρονικούς απατεώνες αγγίζει Ελληνες influencers αλλά και επιχειρήσεις που μπήκαν στη διαδικασία να αγοράσουν likes από τη Σιγκαπούρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναζήτηση της επικοινωνίας και, κυρίως, των ηλεκτρονικών συναλλαγών από ένα άλλο πεδίο, αυτό δηλαδή του αγοραστή και όχι του επενδυτή, και η ανάλυση όλων των επαφών ίσως οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.

Προτού καλά-καλά συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την πρώτη καταγγελία και τις έρευνες της Αστυνομίας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν είναι σε θέση να πουν το παραμικρό για τη μυστική αυτή έρευνα. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, όμως τα αποτελέσματα, ακόμη και οι πρώτες ενδείξεις που θα ορίζουν την κατεύθυνση των ερευνών, είναι, λένε, πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το τεράστιο οικονομικό μέγεθος της απάτης, αλλά και το γεγονός ότι με την εξιχνίαση της υπόθεσης ασχολούνται οι καλύτερες υπηρεσίες του κόσμου κάνουν τα πράγματα αισιόδοξα.

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom