Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ο κύριος Τσιόδρας θλίβεται…


O κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολή Αθήνας, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, θλίβεται.

Γιατί θλίβεται;  Σε δήλωση του υποστηρίζει:

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσιόδρας είναι δική του και του κ. Λύτρα (διαβάστε εδώ). Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας θα έσωζε ζωές. Παράλληλα, αποδεικνύει τα συντριπτικά ποσοστά θνητότητας της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας σε μια απίθανη δήλωση είχε πει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Τι άλλο λέει ο κ. Τσιόδρας;

«Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πόσο δίκιο έχει ο κ. Τσιόδρας. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην πανδημία θα έπρεπε να ήταν δεδομένη. Δεν βγήκαν, όμως, να το πούνε ευθέως οι αρμόδιοι επιστήμονες της επιτροπής, ούτε πριν, ούτε μετά τη μελέτη. Θλίψη. Επίσης, δεν υπήρξαν δηλώσεις των αρμοδίων επιστημόνων της επιτροπής για την δήλωση Μητσοτάκη. Πάλι θλίψη. 

Ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ότι η μελέτη «εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας». Συμπληρώνει, δε, ότι «πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για ακόμη μια φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της ‘Όμικρον’ παραλλαγής του ιού».

Πάλι, έχει δίκιο ο κ. Τσιόδρας για την ανάγκη εμβολιασμού. Αλλά στα προβλήματα του εμβολιαστικού προγράμματος δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση που με τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα (παλινωδίες, καθυστερήσεις κ.α), που όχι μόνο δεν πείθει, αλλά ακολουθεί την τακτική της τιμωρίας, της ποινής, των αναστολών, του εκφοβισμού; Κάτι γι’ αυτό;

Είπε και κάτι ακόμα ο κ. Τσιόδρας: 

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση».

Σωστό και αυτό. «Πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση» στη διαχείριση της πανδημίας, στην υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην προστασία των παιδιών στα σχολεία, στην προστασία του λαού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς.

Λέμε για εκείνες  τις εστίες μετάδοσης που, όμως, η κυβέρνηση έχει λάβει τα «ανάποδα» μέτρα απ’ αυτά  που θα βοηθούσαν: Εκεί που αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, έχουμε υπονόμευσή του. Εκεί που αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη έκανε συγχωνεύσεις τμημάτων. Εκεί που αντί για περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακούσαμε πως δεν γίνεται να «γεννηθούν λεωφορεία»…

Συμπεριφορές και πολιτικές πρακτικές που θα έπρεπε ομόψυχα να έχουν απέναντί τους και την επιστημονική επιτροπή, της οποίας προϊσταται ο κ. Τσιόδρας. 

Τελικά, είναι πολύ σοβαρό το ερώτημα: «Τι κάνουν οι επιστήμονες;».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom