Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Norman Atlantic: 7 χρόνια μετά την Χριστουγεννιάτικη τραγωδία στην Αδριατική (βίντεο)


Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 2014, όταν το γιορτινό κλίμα της εποχής διακόπηκε από μία εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών που έχουν συμβεί στην Ελλάδα. Η ώρα κόντευε 6 τα ξημερώματα και το οχηματαγωγό Norman
Atlantic πιάνει φωτιά περίπου 44 ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στο δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα.

Το πλοίο έπλεε στον πορθμό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα και μέσα βρίσκονταν 466 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 55 ήταν μέλη τα πληρώματος.

Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστρωμα των οχημάτων λίγο πριν τις 6:00 τοπική ώρα, λίγο μετά την αναχώρηση από την Ηγουμενίτσα. Πολλοί από τους επιβάτες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν στο γκαράζ του πλοίου και άλλοι χάθηκαν στα κύματα της Αδριατικής.

Τόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς, αλλά και από τις προσπάθειες που έγιναν μετά για να ρυμουλκηθεί το πλοίο, η τραγωδία κόστισε τη ζωή συνολικά 11 ατόμων.

Για την αναγνώριση αρκετών σορών χρειάστηκαν ειδικές αναλύσεις DNA, και 7 χρόνια μετά 18 άνθρωποι θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι.


Η φωτιά από το κατάστρωμα δεν άργησε να θέσει όλο το πλοίο σε πύρινο κλοιό σπέρνοντας τον πανικό σε όλους τους επιβάτες του Normal Atlantic. Ενώ επικρατούσε το χάος, πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν, ματαίως, να ζητήσουν βοήθεια μέσα από κανάλια και ζωντανές μεταδόσεις, ντοκουμέντα ανατριχιαστικά ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα ο πλοίαρχος εξέπεμψε το SOS, ζητώντας την διάσωση του πλοίου. Το ηχητικό ντοκουμέντο με το σήμα κινδύνου του πλοιάρχου, ήρθε στο φως τη δημοσιότητας από την εφημερίδα La Repubblica. «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου», ακούγεται να φωνάζει, ενώ προσθέτει μετά την ημερομηνία και την ώρα της καταστροφής.


Επιβάτης κατέγραψε σε ερασιτεχνικό βίντεο την κατάσταση που κυριαρχεί στο πλοίο, ο φόβος και ο αγώνας για επιβίωση είχαν κορυφωθεί.

Στο βίντεο φαίνονται οι επιβάτες να παίρνουν θέσεις ασφαλείας στο πλοίο φορώντας σωσίβια, ενώ ο καπνός άρχισε να κρύβει τον ουρανό. Πολλοί φωνάζουν ονόματα φίλων και συγγενών για να δουν αν είναι ασφαλείς, και κάποια στιγμή ακούγεται μια φωνή να λέει «Εδώ έχει ένα μωρό!», ενώ κάποιος φωνάζει «Μη σπρώχνετε! Σιγά Σιγά..».


Στο επόμενο βίντεο υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες από τα κύματα που απειλούν τους επιβάτες, ενώ παράλληλα διεξάγεται η επιχείρηση διάσωσης. Την ίδια στιγμή, ελικόπτερα πετάνε πάνω από το φλεγόμενο πλοίο μεταφέροντας επιβάτες σε άλλο πλοίο που βρισκόταν δίπλα.



Το Normal Atlantic έφτασε αρκετές ημέρες μετά στο λιμάνι του Μπρίντζι, θυμίζοντας πλέον «πλοίο φάντασμα».

https://www.eleftherostypos.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το σχετικό μας φάκελο για την τραγωδία του Norman Atlantic τα Χριστούγεννα του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom