Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ναυάγιο στην Πάρο: Σορός μετανάστη εντοπίστηκε στην Τήνο - 3 συλλήψεις διακινητών (βίντεο)

Συγκινητικό κύμα προσφοράς κατοίκων προς τους ναυαγούς - Εφυγαν από το νησί οι διασωθέντες

H σορός ενός μετανάστη, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο ιστιοφόρο που ανετράπη την παραμονή των Χριστουγέννων ανοιχτά της Πάρου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα, εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή Κιόνια της Τήνου,ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 17.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τους 63 διασωθέντες από το ναυάγιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για άνδρα που επέβαινε στο σκάφος, ύψους περίπου 1,80 μ. και ηλικίας περίπου 30 ετών.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας λιμενικής Αρχής, τα οποία, με τη συνδρομή προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου, ανέσυραν τη σορό του άνδρα από τη θάλασσα.

Από το Λιμεναρχείο Τήνου, που διενεργεί την προανάκριση, πρόκειται να παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Ναυάγιο στην Πάρο: Συνελήφθησαν 3 διακινητές για παράνομη μεταφορά μεταναστών - Εφυγαν από το νησί οι διασωθέντες

Τρία άτομα που ήταν ανάμεσα στους 63 διασωθέντες μετανάστες, από το ιστιοφόρο που ανατράπηκε ανοιχτά της Πάρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, συνελήφθησαν από τη Λιμενική Αρχή Πάρου, για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, οι συλληφθέντες, φέρονται να συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με αντίτιμο 9.000 ευρώ το άτομο.

Πρόκειται για έναν 40χρονο και δυο 31χρονους, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη διακίνηση και μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία με δόλο και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος

Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των 63 αλλοδαπών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος σε δυσχερή θέση, στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Πάρου και την ανάσυρση 16 σορών γνωρίζεται ότι, στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) μετέβησαν στη Λιμενική Αρχή Πάρου προκειμένου να συνδράμουν σε πληροφοριακό επίπεδο στο προανακριτικό έργο της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συνακόλουθα, από το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό προέκυψε ο εντοπισμός, μεταξύ των διασωθέντων αλλοδαπών και η σύλληψη τριών (03) διακινητών ηλικίας 40, 31 και 31 ετών, οι οποίοι φέρονται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους που δραστηριοποιείται στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με το αντίτιμο των 9.000 ευρώ κατά κεφαλή.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράνομη διακίνηση και μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία με δόλο και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Προσεχώς, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) μελετά και αναλύει σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει, όχι μόνο από την συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και από όλες τις υποθέσεις των τελευταίων ημερών που κατέληξαν τραγικά, προκειμένου να ανευρεθούν και διασυνδεθούν και άλλα μέλη των οργανωμένων κυκλωμάτων που θέτουν σε κίνδυνο και πνίγουν τις ανθρώπινες ζωές με μοναδικό στόχο των διακινητών το παράνομο κέρδος.

Αναχώρηση των διασωθέντων του ναυαγίου από το νησί

Η τραγωδία με μετανάστες η οποία σημειώθηκε την Παραμονή των Χριστουγέννων ανοιχτά της Πάρου, στην οποία έχασαν την ζωή τους 16 πρόσφυγες και ένα βρέφος, είχε ως εγκληματικούς υπαίτιους 3 ασυνείδητους διακινητές που στοίβαξαν σε ένα ιστιοφόρο 7 μέτρων τουλάχιστον 80 ψυχές.

Συγκεκριμένα, μετά από ενέργειες των τοπικών αρχών σε συνεννόηση με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι 63 διασωθέντες αλλοδαποί ναυαγοί αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής το πρωί της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου από την Πάρο, μετά από επιχείρηση μεταφοράς τους με λεωφορεία του Τμήματος Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα psts.gr.

Όπως το psts.gr σας είχε πρώτο ενημερώσει, η τιμή της μεταφοράς για το δρομολόγιο του θανάτου στο Αιγαίο, από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, ήταν περίπου 8.000 ευρώ ανά άτομο.

Τρεις μέρες μετά το ναυάγιο που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε, αφού από την προανάκριση που διενήργησαν οι Λιμενικές Αρχές, συνελήφθησαν στην Πάρο οι 3 διακινητές των άτυχων αυτών ανθρώπων που βρέθηκαν να παλεύουν για τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

https://parianostypos.gr/

Πάρος: Συγκινητικό κύμα προσφοράς κατοίκων προς τους ναυαγούς

Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, αρωγής και αλληλεγγύης προς τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες, πλήρωσαν 8.000 ευρώ κατ΄άτομο για το μοιραίο ταξίδι, εκδηλώθηκε στην Πάρο. Πάρα πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έσπευσαν να προσφέρουν ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης προς ανακούφιση των ταλαιπωρημένων ναυαγών. Μάλιστα, οι συγκινητικές προσφορές αγάπης των παριανών, την ημέρα της πιο ελπιδοφόρας χριστιανικής γιορτής, ανήμερα της Γέννησης του Κυρίου μας, ήταν τόσες πολλές που μετά από λίγο δεν γίνονταν άλλες δεκτές.

Στην κάμερα του psts.gr μίλησαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος,ι ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου Κώστας Ροκονίδας ,για την τεράστια κινητοποίηση στην οποία τέθηκαν οι τοπικές αρχές και η κοινωνία του νησιού μπροστά στο τραγικό συμβάν. Όπως τονίστηκε, η Πάρος ειδικά σε χειμερινές συνθήκες, δεν διαθέτει τις υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει σύντομα να μεταφερθούν σε οργανωμένες, κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

https://parianostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom