Τον δρόμο εκτός ΕΜΑΚ βλέπουν συνολικά 54 άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.Η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έληξε στα τέλη Ιουνίου.
Η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου, ενώ όλοι τους είχαν λάβει ενημέρωση ήδη από τον Μάιο ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να παραμείνουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των εργαζομένων στις 8 ΕΜΑΚ που υπάρχουν είναι περίπου 400, με την αποχώρηση των 54 εξ αυτών πρόκειται επί της ουσίας για μία έξοδο της τάξεως του 13,5%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, από την 1η ΕΜΑΚ Αθήνας και την 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης αποχώρησαν συνολικά 25 άτομα, όταν και οι δύο ΕΜΑΚ μαζί αριθμούν 180 εργαζομένους (100 έχει η Αθήνα και 80 η Θεσσαλονίκη), ενώ και από την ΕΜΑΚ της Κρήτης αποχώρησαν 6 εργαζόμενοι στους συνολικά 56.
«Δεν είναι κάτι το εκδικητικό. Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους έχουν εμβολιαστεί και άπαντες γνώριζαν την υποχρεωτικότητα. Άλλωστε, όλοι τους θα μεταφερθούν σε όμορες υπηρεσίες κοντά στον τόπο κατοικίας τους και μάλιστα αρκετοί είχαν ήδη δηλώσει πριν την υποχρεωτικότητα ότι επιθυμούν να αλλάξουν υπηρεσίες», επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές από την Πυροσβεστική.
Και προσθέτουν: «Εάν κάποιος πάει και κάνει έστω την πρώτη δόση μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει στην ΕΜΑΚ. Κάποιοι από τους 54 μας είπαν ότι ήδη το έχουν προγραμματίσει». Με βάση ασφαλείς πηγές ήδη από χθες απομακρύνθηκαν από την ΕΜΑΚ και πήγαν σε όμορες υπηρεσίες οι πρώτοι από τους 54, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν σήμερα τον ίδιο δρόμο.
Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Η απόφαση αυτή φέρεται να ελήφθη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών με τους εργαζομένους στην ΕΜΑΚ να αποτελούν την πρώτη εργασιακή ομάδα όπου κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID19 είναι υποχρεωτικός.
Στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρώτη απόφαση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού.
Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιβάλουν τον εμβολιασμό τους επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών.
«Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορονοϊό COVID-19.
Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό της απόφασης.
Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος είπε ότι «η διαταγή καταρχάς δεν αναφέρει ότι η μετακίνηση γίνεται για λόγους εμβολιασμού ή μη, αλλά για εκτέλεση υπηρεσίας. Σεβόμαστε την απόφαση των αρμοδίων, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και ειδικά μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου».
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «σεβόμαστε την άποψη των υπαλλήλων που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για οποιονδήποτε λόγο αλλά και η Υπηρεσία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να υπηρετήσουμε κι εμείς όσο το δυνατόν καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, οι πυροσβέστες που μετακινήθηκαν θα βρίσκονται κανονικά σε μάχιμες υπηρεσίες, ενώ θα αντικατασταθούν στην ΕΜΑΚ από 35 καινούριους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και φυσικά πληρούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις (διαθέτουν πτυχία, έχουν κάνει εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.). Υποχρέωση δε, βάσει της διαταγής, είναι να είναι εμβολιασμένοι.
«Σε κάθε περίπτωση θα περάσουν μια βασική εκπαίδευση» επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «ελπίζω όλο αυτό το εγχείρημα να μην γυρίσει μπούμερανγκ εν μέσω και της αντιπυρικής περιόδου».'
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πέρα από την ΕΜΑΚ, ο κ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενικότερη σκέψη για υποχρεωτικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα Σώματα Ασφαλείας, θέμα το οποίο εκτιμώ ότι θα κριθεί από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Και στην Πυροσβεστική πάντως, όπως συμβαίνει και στον γενικότερο πληθυσμό, υπάρχουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στην ΕΜΑΚ από τα 400 άτομα, τα 350 είναι εμβολιασμένα και τα 54 που μετακινήθηκαν, δεν είχαν εμβολιαστεί».
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι «ο εμβολιασμός πρέπει να είναι ατομική βούληση του καθενός, αλλά γενικότερα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να γίνει συνολικά».
Σημειώνεται ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με την απόφαση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου