«Για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι πολύ μεγάλη παγίδα», επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης του Προκόπη Γιόγιακα
–«Το νέο hot spot είναι το tik tok».
–Hot spot το tik tok; Μανώλη, hοt spοt θα μπορούσαμε να πούμε, μεταξύ άλλων, πως είναι μια εύφλεκτη περιοχή, μια ζώνη υψηλού κινδύνου, μια πυριτιδαποθήκη . Είσαι σίγουρος πως αναφέρεσαι στο tik tok; Τα περισσότερα παιδιά βλέπουν tik tok… Και τα δικά μου βλέπουν.
-«Στο tik tok αναφέρομαι, που είναι η χαρά του παιδόφιλου…».
Για να το λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι έτσι. Γιατί; Επειδή όπως συνηθίζεται να λένε, ο «καθένας στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες». Και ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο άνθρωπος που έστησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, και σήμερα είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.
Η χαρά του παιδόφιλου. Τι είπε ο άνθρωπος… Δεν υπάρχει γονιός που να μην τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να μπλέξει το παιδί του στα ηλεκτρονικά –και όχι μόνο- πλοκάμια ενός παιδόφιλου. Αλλά τις περισσότερες φορές απωθείς το φόβο σου (όσο μπορείς) πιστεύοντας (για λόγους αυτοπροστασίας) πως το δικό σου παιδί δεν θα την πατήσει…
Το δικό μου παιδί δεν θα την πατήσει…
Το δικό σου παιδί δεν θα την πατήσει. Μεγάλη πλάνη. Και μετά πέφτουμε (όλοι) από τα σύννεφα. Τώρα όμως έχουμε άλλο έναν λόγο να ανησυχούμε. Την εποχή της πανδημίας, την εποχή της μεγάλης απομόνωσης, το διαδίκτυο ήταν για πολλούς η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο… Δυστυχώς.
Το βλέπω και στα δικά μου παιδιά. Αργώ ακόμη να πάρω άδεια και τα παιδιά είναι σχεδόν όλη μέρα στο σπίτι. Η σχολή χορού που πήγαιναν είναι κλειστή. Να τα στείλω κατασκήνωση φοβάμαι βλέποντας τα κρούσματα να ανεβαίνουν κατακόρυφα, ούτε έχω τη δυνατότητα , πέρα από τα Σάββατα, λόγω εργασίας, να πηγαίνουμε για μπάνιο. Άρα, για να μην… διαλύσουν το σπίτι – και να με αφήσουν να δουλέψω- είναι πολλές οι ώρες που περνούν μπροστά σε μια οθόνη. Και τον προβληματισμό αυτόν, έχουν οι περισσότεροι γονείς με τους οποίους μιλάω.
Θυμάμαι τα δικά μου ξέγνοιαστα καλοκαίρια (τότε που ήμουν στην ηλικία των παιδιών μου) και πραγματικά στεναχωριέμαι για την κατάσταση που ζουν σήμερα τα παιδιά, ιδίως εάν δουλεύουν οι γονείς τους.
Για τη χαρά ενός like…
Πάμε τώρα πάλι στο tik tok και τους παιδόφιλους.
-«Για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι πολύ μεγάλη παγίδα», μου επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.
-Και τι πρέπει να κάνουμε;
-«Δεν μπορείς στα παιδιά να απαγορεύσεις να δημιουργούν περιεχόμενο βίντεο για το Tik Tok αλλά πρέπει να το κάνουν ιδιωτικά. Μόνο έτσι είναι ασφαλή», συμπληρώνει.
Το ξαναλέω, τι είπε ο άνθρωπος! Κάνω μια γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια. Διαβάζω (σε ανάρτηση του Αλέξανδρου Διαματαρούλα –Ιωαννίδη) πως σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, από την έξαρση της πανδημίας παρατηρήθηκε κατακόρυφη έξαρση κρουσμάτων διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτή της Κοιλάδας του Τάμεση που σημείωσε το υψηλότατο ποσοστό του 93%.
Όλα αυτά που διαβάζω και σας τα μεταφέρω είναι γνωστά. Όμως είναι σαν τα ναρκωτικά. Όλοι ξέρουμε γι’ αυτά, αλλά όταν μας χτυπάει το πρόβλημα την πόρτα του σπιτιού μας, πέφτουμε από τα σύννεφα και αναρωτιόμαστε γιατί σε εμάς…
Fire wall και… κρυπτονομίσματα…
-«Μιλήστε με τα παιδιά σας. Εξηγήστε τους τούς κινδύνους. Και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας: χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να περιορίσετε το μοίρασμα των πληροφοριών, παράλληλα με τη διαδικτυακή ασφάλειά σας που όλοι ξεχνάμε…», συμπληρώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.
–Kαι τί άλλο;
-« Βάλτε ένα γνήσιο «Fire wall». Και όχι αυτά τα τσάμπα που υπάρχουν χιλιάδες στο διαδίκτυο όπου το κατεβάζεις την ημέρα και το βράδυ σου παράγουν από το ρεύμα σου (!) χωρίς να σε ρωτήσουν… κρυπτονομίσματα… Δηλαδή κάνουν εξόρυξη στο σπίτι σου ενώ εσύ κοιμάσαι…», συνεχίζει ο Μανώλης Σφακιανάκης.
Ψηφιακή αποτοξίνωση…
Σε άλλη ανάρτηση (της Πόλυς Κεφαλά) στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, διαβάζω για την ψηφιακή «αποτοξίνωση». Δηλαδή την αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού η έντονη χρήση έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
Όπως αναφέρει, «η χρήση των social media οδηγεί τα άτομα να απεικονίζουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους μη ρεαλιστικά σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα και για να παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα ζωής από αυτό που συμβαίνει. Αυτό οδηγεί τα άτομα να δημοσιεύουν βίντεο, εικόνες, να κάνουν σχόλια και να περιμένουν θαυμασμό και την «εικονική αποδοχή» ».
Κορίτσια αποτοξίνωση. Δώστε μου το κινητό ή το σπάω…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου