Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Πρωτοφανής καύσωνας σε διάρκεια και ένταση - Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική λέει η ΕΜΥ


Στα ύψη ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες - Καλλιάνος: Τουλάχιστον 6 ημέρες σε καμίνι η Αττική - Κλιμακώνεται ο καύσωνας το Σαββατοκύριακο - Καμπανάκι από τους μετεωρολόγους για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες - Δείτε πίνακες

Σαρωτικός «λίβας» επελαύνει στην Ελλάδα, με τον καύσωνα να κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα αναμένεται να σημειωθούν, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, ακραίες θερμοκρασίες, καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 44 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Δύσκολο, από άποψη ζέστης, προμηνύεται το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. 

Η Αττική θα «ψηθεί» από την Παρασκευή με 40άρια. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του.

«Η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε», επεσήμανε σε μήνυμά του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε τα εξής για το κύμα ζέστης: «Ενα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδιζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω απο την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός "Θόλου Ζέστης" πάνω απο την περιοχή μας. 

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετη δυσφορία κατά τόπους.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει».




Έρχονται (μετεωρολογικά) δύσκολες ημέρες και για την Αττική, σημείωσε, από τη μεριά του, σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Η ανάρτηση Καλλιάνου στο Facebook έχει ως εξής:

«Ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη θα γίνει περισσότερο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική. Σας παρουσιάζω λοιπόν, ενδεικτικά, για τις επόμενες ημέρες, τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική.
Πέμπτη : 40°C
Παρασκευή : 42°C
Σάββατο : 40-41°C
Κυριακή : 41°C
Δευτέρα : 42-43°C
Τρίτη : 41-42°C (με κάθε επιφύλαξη επειδή είναι μακριά μέχρι τότε)
Προσοχή :
Α) Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική και για ακόμη κάποιες μέρες μετά την Τρίτη. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Β) Υπάρχει το περιθώριο μικρής απόκλισης από τις θερμοκρασίες που σας παρουσίασα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Γι' αυτό και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση κάνω λόγο για ενδεικτικές θερμοκρασίες.
Γ) Στον μεγάλο καύσωνα του 1987, για 8 συνεχόμενες ημέρες οι μέγιστες στην Αττική ξεπερνούσαν τους 40°C. Για να δούμε, θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή τη φορά;»


Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι  φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν 
μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.

Ο καιρός αύριο


Γενικά αίθριος καιρός με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 38 βαθμούς Κελσίου.
pempti2
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 27 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 24 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 με 41 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά  ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο
τοπικά 6 μποφόρ.
paraskevi2
Η θερμοκρασία σημειώνοντας νέα άνοδο θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου
β. στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και
δ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.


Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
savvato2
Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
kyriaki2
Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
deutera2
Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

ΙΣΑ: Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

«Καλούμε τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οφείλουμε να αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας και να ακολουθούμε τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Έχουμε χρέος τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης:

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά.

Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

-Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

-Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

-Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

-Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
-Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

-Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

-Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

-Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom