Μόνο ως παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας των Αγίων Αναργύρων Αττικής μπορεί να εκληφθεί η φιέστα που οργανώθηκε στην πόλη το περασμένο Σάββατο παρουσία του πρωθυπουργού ● Ο δήμαρχος πανηγύρισε τη δήθεν ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των κατοίκων να γίνει κοινόχρηστη η έκταση 62 στρ. του ΟΣΕ ● Η αντιπολίτευση εξηγεί ότι στην πραγματικότητα ο χώρος νοικιάστηκε με υψηλό μίσθωμα και ο δήμος απεμπόλησε διά παντός τη διεκδίκησή του
Tαφόπλακα στο διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Αγίων Αναργύρων για απόδοση των εκτάσεων του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ στην κυριότητα του δήμου βάζει ουσιαστικά η συμφωνία της νυν δημοτικής αρχής με τη ΓΑΙΑ-ΟΣΕ για μίσθωση του χώρου με μηνιαίο αντίτιμο 13.500 ευρώ.
Με βάση το συμφωνητικό που μπορεί να έχει ισχύ έως 30 χρόνια, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού θα έχει μεν την έκταση 62 στρεμμάτων υπό τη διαχείρισή του, ωστόσο παραιτείται από κάθε διεκδίκηση για να τεθεί υπό την ιδιοκτησία του.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εξελίξεις αποτελούν «αντικειμενικά μια μεγάλη επιτυχία για την πόλη», καθώς επετεύχθη «η βέλτιστη λύση με το μικρότερο κόστος».
Αντιθέτως, η δημοτική αντιπολίτευση καταλογίζει στη δημοτική αρχή οπισθοχώρηση από τις πάγιες διεκδικήσεις της πόλης και την κατηγορεί ότι παρουσιάζει σαν επίτευγμα «το ότι πληρώνουμε χώρους που θα έπρεπε να αποδοθούν δωρεάν στους κατοίκους».
Περαιτέρω, ασκεί οξύτατη κριτική στον δήμαρχο για την «κομματική φιέστα» που στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και καταγγέλλει παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τις –πρωθυπουργικές και δημαρχιακές– ανακοινώσεις περί «παραχώρησης».
Οπως διηγήθηκαν παλαιότεροι αιρετοί της πόλης στην «Εφ.Συν.», παγίως η τοπική κοινωνία διεκδικούσε από τον ΟΣΕ (και πιο πρόσφατα από τη ΓΑΙΑ-ΟΣΕ) να αποδώσει στην πόλη των Αγίων Αναργύρων όλους τους χώρους της έκτασης του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
«Οι χώροι αυτοί είναι πολύτιμοι στον δήμο μας, καθώς οι Αγιοι Ανάργυροι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με ελάχιστους διαθέσιμους ελεύθερους χώρους για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.
»Ενώ αντίθετα δεν έχουν πια καμιά χρησιμότητα για τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητη μια σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης», ανέφερε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2017, που είχε υπερψηφιστεί και από τον νυν δήμαρχο –δημοτικό σύμβουλο τότε– Στ. Τσίρμπα.
Ωστόσο, επί δημαρχίας του επέλεξε τη μίσθωση του χώρου από τη ΓΑΙΑ-ΟΣΕ. Με το συμφωνητικό που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, ο δήμος θα καταβάλλει μηνιαίως 13.500 ευρώ (162.000 ετησίως) μέχρι και το 2027. Από 1/1/2028 προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του μισθώματος έως 7%.
Παράλληλα, ο δήμος «δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι παραιτείται από κάθε δικαίωμα ή αξίωση να χαρακτηριστούν [οι χώροι της έκτασης] ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι ιδιοκτησίας του δήμου» και συμφωνεί ότι η μίσθωση «ούτε συνιστά ούτε καθιστά το μίσθιο κοινόχρηστο χώρο».
Μπαίνουν και ιδιώτες
Η μίσθωση θα διαρκέσει 12 χρόνια, με τον δήμο να έχει δυνατότητα να την παρατείνει μονομερώς για ακόμη 12 και επιπλέον 6 χρόνια μετά την παρέλευση της δεύτερης 12ετίας. Κάθε πολεοδομική ή ρυμοτομική παρέμβαση του δήμου στην έκταση θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, η οποία προβλέπεται να κάνει και υποδείξεις στη μελέτη που θα υποβάλει ο δήμος για τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στην έκταση.
«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», σχολίασε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θ. Σκολαρίκος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, λόγω των ψευδεπίγραφων –όπως τις χαρακτήρισε η αντιπολίτευση– ανακοινώσεων που έγιναν από πρωθυπουργό και δήμαρχο το περασμένο Σάββατο κατά την υπογραφή της συμφωνίας δήμου - ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, οπότε η μίσθωση της έκτασης ονομάστηκε «παραχώρηση» και εξαγγέλθηκε η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και μουσείου ρομποτικής· το συμφωνητικό μιλά για «λειτουργία αθλητικού, πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου».
Το πιο ουσιαστικό, κατά τον κ. Σκολαρίκο, ήταν «αυτό που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού για τα περίφημα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τα οποία θα γίνουν τα έργα. Δεν ξέρουμε σε κάποια γωνιά της Γης να έχει μπει ιδιώτης σε έκταση-φιλέτο, να έχει βάλει τα “ωραία” του λεφτά και ο δήμος να του υποδεικνύει τι θα κάνει. Εξ ορισμού ο ιδιώτης θα κάνει την επένδυσή του όπως την έχει σχεδιάσει και θα προσδοκά συγκεκριμένα οφέλη», προειδοποίησε.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίρμπας έκανε λόγο για ένα «άκρως αναπτυξιακό σχέδιο», «στοχευμένο να δώσει λύσεις στην αγορά, στην αισθητική και το περιβάλλον της πόλης» και να προσφέρει θέσεις εργασίας. Περιέγραψε ότι ο δήμος θα νοικιάσει την έκταση με περίπου 0,2 ευρώ/τ.μ. και θα προσμένει «πολλά έσοδα».
Τι θα γίνει στην έκταση; Ουδείς έγινε σοφότερος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος επανέλαβε αναφορές για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και υποσχέθηκε ότι η τελική πρόταση του δήμου θα διαμορφωθεί κατόπιν διαβούλευσης με τις δημοτικές παρατάξεις. Ωστόσο, όπως τόνισαν σύμβουλοι της παράταξης «Αλληλεγγύη, η Δύναμή μας», οι ανακοινώσεις της κομματικής φιέστας δημιουργούν «έλλειμμα εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο του δημάρχου.
Κάλεσαν τον δήμαρχο να διευκρινίσει στους δημότες ότι ο χώρος μισθώνεται από τον δήμο και δεν παραχωρείται δωρεάν, καθώς και ότι οι όποιες παρεμβάσεις του δήμου θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο. Ενδεικτική του κλίματος που διαμόρφωσαν στην πόλη οι πρωθυπουργικές και δημαρχιακές ανακοινώσεις είναι η περιγραφή του Ν. Πατσουρά, συμβούλου της «Αλληλεγγύης»: «Ημασταν έτοιμοι να αγοράσουμε σέλες και σπιρούνια και να ξεχυθούμε στη Silicon Valley. Ετσι παρουσιάστηκε στον κόσμο».
Οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αλληλεγγύη» και «Ανυπότακτη Πόλη» είχαν εξαρχής καταψηφίσει την εισήγηση της δημοτικής αρχής για μίσθωση της έκτασης (20/1/2021). Αν και είχε υπερψηφίσει η παράταξη «Πόλη του Αύριο», ο επικεφαλής της, Σ. Καμαρινόπουλος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μεθοδεύσεις:
«Είπαμε “ναι” στη μίσθωση χωρίς να απεμπολούμε δικαιώματα διεκδίκησης. Υφαρπάξατε την ψήφο μας και στήσατε μια κομματική φιέστα για λόγους επικοινωνίας και αποπροσανατολισμού». Κάθετη αντίθεση με τη μίσθωση εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Στίγκα. Κοινωνικές αντιστάσεις στη μίσθωση του χώρου προέβλεψε η δημοτική σύμβουλος της «Ανυπότακτης Πόλης», Γεωργία Νίκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου