Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν»

Για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Τζάνειο νοσοκομείο

Περιμέναμε ότι το θράσος κάποια στιγμή έχει και όρια, αλλά αυτή μας την αντίληψη ήρθε να καταρρίψει η επίσκεψη του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Τζάνειο την Κυριακή 28/03/21, μέρα γενικής εφημερίας.

* tου Γιάννη Παπαζαχαρία

Με την γνωστή κουστωδία που συνήθως συνοδεύει τους υπουργούς σε τέτοιες φιέστες, από τους οποίους μερικοί εδώ που τα λέμε ούτε που ξέρουν πού πέφτουν τα τμήματα Covid, επιδόθηκαν σε ένα όργιο φωτογραφίας και χαιρετούρας που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας. 

Επεφύλαξαν, βέβαια, και ένα συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη για τους ασθενείς που ξεροστάλιαζαν ώρες στα επείγοντα και στους υγειονομικούς που έχουν δώσει ψυχή και σώμα μήνες τώρα στην πρώτη γραμμή. «Βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται και με το παραπάνω και εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων: των ιδιωτικών θεραπευτηρίων...» ,ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός στο δελτίο Τύπου.

«...μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν»

Λαμβάνω την μακάβρια τιμή να αναφέρω τα κάτωθι λοιπόν.

Την ώρα της επίσκεψης του υπουργού, στο χειρουργείο αντιμετωπιζόταν μια μαζική ενδοκοιλιακή αιμορραγία. Αν ο υπουργός και ο οδηγός του ερχόμενοι είχαν εκείνη τη στιγμή ένα τροχαίο ατύχημα για το οποίο χρειάζονταν χειρουργείο, μόνο ο ένας από τους δύο θα έμπαινε. Γιατί το Τζάνειο εδώ και εβδομάδες λειτουργεί με 2 μόνο αίθουσες χειρουργείου, ακόμα και στις μέρες γενικής εφημερίας. Τα 3/4 του προσωπικού του χειρουργείου έχουν αποσπαστεί στα τμήματα Covid. Όσο και αν απευχόμαστε το παραπάνω σενάριο, αυτή είναι η καθημερινή ρουλέτα θανάτου στην οποία υποβάλλονται οι 500.000 λαού του Πειραιά.

Προφανώς, ούτε που τόλμησε ο υπουργός να πάει από τα Τμήματα Covid. Γιατί εκεί οι συνθήκες κάνουν τις μάσκες να πέφτουν με πάταγο.

Νοσηλευτές διαλυμένοι από τη διπλοβάρδια πρωί-νύχτα, μεταφερμένοι χωρίς καμία εκπαίδευση από κάθε Τμήμα, προσπαθούν κυριολεκτικά να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Δίπλα τους, ειδικευόμενοι και επιμελητές Β', κάθε λογής ειδικοτήτων (νευρολόγοι, χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι κ.ό.κ.), μετρούν ατελείωτες ώρες εφημεριών για να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους συναδέλφους.

Το τραγικότερο των θεαμάτων, παραμένουν βέβαια οι διασωληνωμένοι στους κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Θέαμα στο οποίο σας εύχομαι κύριε Κικίλια να μη τύχει και δείτε δικό σας άνθρωπο. Πράγματι, η αδυναμία ρύθμισης του διασωληνωμένου με τα πενιχρά μέσα, και αυτός να είναι ουσιαστικά ξύπνιος και να του δένονται τα χέρια για να μην τραβάει το τραχειοσωλήνα, είναι κατάσταση που εύχομαι να μη τη ζήσει κανένας.

4 διασωληνωμένους σε κοινό θάλαμο μετρούσε το Τζάνειο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, προστιθέμενοι σε άλλους 100 στην Αττική, μέσα σ' αυτή τη λίστα της ντροπής. Οι προηγούμενοι στο Τζάνειο, στην πλειονότητά τους, άφησαν την τελευταία τους πνοή χωρίς να έχουν την ευκαιρία σε εντατική θεραπεία. Ένας από αυτούς ανέμενε κλίνη ΜΕΘ πάνω από 10 μέρες και ήταν 68 ετών.

Στα 3 χιλιόμετρα από το Τζάνειο βρίσκεται το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα «Metropolitan». Σε όλους γνωστό φαντάζομαι. Εκεί που πηγαίνουν οι άρρωστοι για τους οποίους στο Τζάνειο δεν προβλέπεται αίθουσα χειρουργείου. Εκεί που κάνει τα τεστ Covid, έναντι αδράς αμοιβής, ο κόσμος για τον οποίο στο Τζάνειο δεν προβλέπεται μαζικός έλεγχος. Εκεί που κατοικοεδρεύουν καθηγητές-μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μαζί με υποδομές και κλίνες ΜΕΘ κατάλληλες για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Για τους ασθενείς αυτούς το Τζάνειο προβλέπει πάντως. Μία από τις 150 Covid κλίνες του, με παροχή οξυγόνου ανεπαρκή και ειδικευόμενο ενός έτους και αλλότριας ειδικότητας να τον περιθάλπτει.

Τι άλλο πρέπει να γίνει κύριε Κικίλια για να επιταχθούν επιτέλους τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας; Χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς τη χρυσοπληρωμή που μόνο πλιάτσικο θυμίζει;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να στελεχωθούν επιτέλους τα δημόσια νοσοκομεία με το προσωπικό που έχουν ανάγκη; Μόνιμο, εξειδικευμένο, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβή;

Όταν θα έχετε απάντηση στα ερωτήματα αυτά που θέτουν χιλιάδες υγειονομικοί, θα είστε ευπρόσδεκτος στο Τζάνειο.

Μέχρι τότε, λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

* Ο Γιάννης Παπαζαχαρίας είναι ειδικευόμενος χειρουργός στο Τζάνειο, ένας από τους δεκάδες εθελοντές στα Τμήματα Covid.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom