Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

«Ασφυκτική» η πίεση στο ΕΣΥ από τις διασωληνώσεις, για ελεγχόμενο άνοιγμα οικονομίας, κοινωνίας και εκπαίδευσης μιλάει ο Σκέρτσος (βίντεο )


Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.133 νέα κρούσματα και χθες ο αριθμός έπεσε στα 1.449 - Ελπίδες από την βελτίωση του καιρού, την πορεία των εμβολιασμών και τα self tests - Mπορούμε να μιλάμε για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος.

Κορυφώνεται η αγωνία για τις αντοχές των νοσοκομείων, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 εκτινάχθηκαν στους 735.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.133 νέα κρούσματα και σήμερα ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από τα μισά στα 1.449 ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών που έβλεπαν τάσεις σταθεροποιήσης και αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος.

Επίσκεψη Κικίλια στο «Τζάνειο»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο». Συνομίλησε με ασθενείς που είχαν προσέλθει στην εφημερία, γιατρούς και νοσηλευτές και πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα επισκέπτομαι το «Τζάνειο» στη γενική του εφημερία η οποία, με χαρά βλέπω, είναι λίγο καλύτερη από ότι την προηγούμενη φορά. Θέλω να πω ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι - η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής της ΜΕΘ, η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οι γιατροί μας και όλο το υγειονομικό προσωπικό - έχουν δώσει όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται και με το παραπάνω και εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων: των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων και των στρατιωτικών Νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών. Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς.

Έτσι θα συνεχίσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει υπομονή και για πολλούς-πολλούς μήνες προσπαθούν να βοηθήσουν με αλληλεγγύη ο ένας τον άλλον να τα καταφέρουμε, αξίζουν τα πάντα.

Αισιοδοξία για  ελεγχόμενο άνοιγμα

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ  ενισχύουν το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του lockdown. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αποφέρει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα “διότι λήγει η χειμερινή περίοδος που λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ”.

“Με αυτά τα όπλα πλέον μπορούμε να μιλάμε -κι αυτό το έχει ενστερνιστεί και η επιτροπή των ειδικών- για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας”.

Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει μια συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών. “Εγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. 

Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

“Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους’ είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποχρεωτικά τα self tests για κάποιους συμπολίτες μας, είπε ότι “θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, όχι για όλο τον πληθυσμό προφανώς, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση: θα είναι είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης”.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία θα έχει ως εξής: όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλουν το θετικό κρούσμα σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μετά να κάνουν ένα δεύτερο, επιβεβαιωτικό, δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική με δικό τους κόστος φυσικά). Εφόσον και αυτό θα είναι θετικό, θα μπορούν να παίρνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν, δηλαδή άδεια ασθενείας από την εργασία τους.

Στο ερώτημα αν τα self tests είναι αξιόπιστα ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα αξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι τα μαζικά οικιακά τεστ είναι κάτι που έχει ζητήσει η ίδια η επιτροπή δημόσιας υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ, τις χαρακτήρισε ανεφάρμοστες και αυτό γιατί τα PCR tests “προφανώς είναι πολύ πιο ακριβή, αλλά είναι αδύνατον, και δημοσιονομικά και επιχειρησιακά – εργαστηριακά, να συνταγογραφηθούν για το σύνολο του πληθυσμού. Θα κόστιζε περίπου 2,5 δισ. το μήνα και δεν υπάρχει η εργαστηριακή ικανότητα να πραγματοποιούνται τόσο πολλά PCR tests”, ανέφερε.

Μιλώντας τέλος για τις αντοχές του Εθνικού Σύστηματος Υγείας (σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) είπε ότι πιέζεται αλλά αντέχει και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας σε όσους είτε πάσχουν από covid είτε πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα. “Δεν υπάρχει ζήτημα κατάρρευσης του συστήματος υγείας”  τόνισε χαρακτηριστικά.

https://www.protothema.gr/ & ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: