Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

Τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca - Στις 2 Απριλίου τα ραντεβού για 65 - 69 ετών (βίντεο)


Eγινε και σήμερα η καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας την σημασία της ασφάλειας του εμβολίου, κάνοντας για ακόμα μια φορά ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca.

«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», συνέχισε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Και συνέχισε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

2 Απριλίου “ανοίγουν” τα ραντεβού για 65 - 69 ετών – Οι εκπαιδευτικοί στον μηχανισμό αναπλήρωσης

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωησε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ακολούθως, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Επιπλέον, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!

Στην συνέχεια, τόνισε πως την Παρασκευή 2 Απριλίου (σ.σ. αρχικά έκανε λόγο εκ παραδρομής για 3 Απριλίου) θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 65-69.

Επίσης ενημέρωσε ότι δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής, που σύντομα θα γίνει καθολική η εφαρμογή του και εξήγησε πως θα λειτουργεί. Σε περίπτωση αδιάθετων δόσεων εντός της εβδομάδος εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί στην λίστα αναπλήρωσης των εμβολίων είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις. Αναφέρθηκε και στη δυνατότητα εμβολιασμού σε νοσοκομείο για τους πολίτες που πάσχουν από αλλεργίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος εάν θέλει να μπει στη λίστα αναμονής. Για όσους πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους σε ΚΕΠ, φαρμακεία είτε με την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα και με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να επιλέξουν την επιλογή, έτσι ώστε να μπουν στη λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, το σύστημα αυτόματα θα επιλέγει από τα επόμενα ραντεβού, συνήθως μετά από 15 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα εάν το επιθυμούν. Οι πολίτες θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους που θα τους λέει για το νέο ραντεβού τους και θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι.

Στην περίπτωση που παρά την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, τότε “παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης που έχουμε από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον σε αυτή τη διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στην λίστα αναπλήρωσης εντός της εβδομάδος”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πόσα εμβόλια περιμένουμε, πότε και από ποιες εταιρείες:

  • Από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις εμβολίου. 
  • Από την Astrazeneca περιμένουμε τον Απρίλιο 450.000 δόσεις. 
  • Από την Moderna περιμένουμε τον Απρίλιο 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα. 
  • Η Johnson & Johnson έστειλε ένα ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: