Με τη βαθιά της καλλιέργεια ομόρφυνε τον κακοτράχαλο χώρο της ενημέρωσης. Μέχρι τέλους πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η Λένα Δουκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Έλαβε αμέσως μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένη στην Δημοκρατική Άμυνα με ευθύνη τον Τύπο. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 1968 ενώ το 1972 συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του αντιδικτατορικού πρώτου τεύχους του περιοδικού Αντί. Εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες όπως Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, και στην τηλεόραση (ΕΡΤ). Συνέγραψε σπουδαία βιβλία, όπως το «Πώς Φτάσαμε στη Δικτατορία του ’67» (2012), αλλά και τα μυθιστορήματα «Πάντα λίγο νωρίς» – για τον σύγχρονο κόσμο της επικοινωνίας – και «Η Έλσα και οι Άλλοι» – ένα βλέμμα προς το τεχνολογικό αύριο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη τον θάνατο της συναδέλφου, δημοσιογράφου και συγγραφέως Λένας Δουκίδου, η οποία απεβίωσε χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών.
Η Λένα Δουκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934 και αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, αρχικά στην εφημερίδα «Ακρόπολις», 1959-1960 και στη συνέχεια στην εφημερίδα «Μεσημβρινή», 1961-1967.
Στη δικτατορία, μετά το πραξικόπημα του 1967 και μέχρι τη σύλληψή της, τον Ιούνιο του 1968, εντάχθηκε στην οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα, με τομέα ευθύνης το τμήμα Τύπου. Το 1972 συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του αντιδικτατορικού πρώτου τεύχους του περιοδικού «Αντί», μαζί με τον Αντώνη Καρκαγιάννη και τον Χρήστο Παπουτσάκη.
Εργάστηκε σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, ως συντάκτρια εξωτερικών ειδήσεων, πολιτικού ρεπορτάζ και αρθρογράφος όπως: στη «Βραδυνή», στην «Καθημερινή», στην «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα», το «Έθνος», στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» και στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Η Λένα Δουκίδου είχε παράλληλα και μεγάλη συγγραφική δράση. Βιβλία της, τα οποία εκδόθηκαν, ήταν: «Τι πέτυχε η αντίσταση στη δικτατορία» (2017), «Πώς φτάσαμε στη Δικτατορία ’67» (2012) και τα μυθιστορήματα «Πάντα λίγο νωρίς» (1995) –για τον σύγχρονο κόσμο της επικοινωνίας- και «Η Έλσα και οι Άλλοι» (2002)- ένα βλέμμα προς το τεχνολογικό αύριο.
Είχε εκλεγεί ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρκαγιάννη απέκτησαν μία κόρη, την Μαργαρίτα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την μονάκριβη κόρη της, την οικογένεια και τους οικείους της και αποχαιρετά μία κυρία της ελληνικής Δημοσιογραφίας.
Η πολιτική κηδεία της Λένας Δουκίδου θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, στις 12 μ. στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «Αποχαιρετούμε σήμερα τη Λένα Δουκίδου, μια δημοσιογράφο που σημάδεψε με τα κείμενά της, την αντιστασιακή της δράση και τη συνδικαλιστική της προσφορά πάνω από μισό αιώνα ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, η πίστη της στη δεοντολογία και η πολιτική της συνέπεια θα αποτελούν παράδειγμα για τους νέους δημοσιογράφους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου