Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Κραυγή αγωνίας από γιατρό του Σωτηρία: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά οδήγησαν στα κρούσματα κορονοϊού (βίντεο)

Το τμήμα Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του “Σωτηρία” έκλεισε προσωρινά την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, καθώς εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα κορονοϊού, ενώ αμέσως ακολούθησαν τεστ σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και βρέθηκαν αρνητικά στον κορονοϊό και τα 39 δείγματα που ελήφθησαν από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Ενδονοσοκομιακή διασπορά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και φυσικά δεν είναι δύσκολο να συμβεί καθώς το Σωτηρία είναι νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού. Κάποιοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα αφού δεν τηρούνται απόλυτα και από όλους τα μέτρα προστασίας.

Δυο ημέρες μετά και ενώ παραμένει στο σπίτι του αναμένοντας τα αποτελέσματα του τεστ, ο ειδικευόμενος γιατρός θωρακοχειρούργος στο νοσοκομείο Σωτηρία Νίκος Χονδρόπουλος μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου.

Καταγγέλλει τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά, όπως γάντια μάσκες ποδονάρια τα οποία αντικαθιστούν με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών στα πόδια. Αναφέρει επίσης, πως έχουν συγκεκριμένο αριθμό επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών, οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ εξηγεί πως το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία δεν έχε καμία σχέση με το πρωτόκολλο που ισχύει γενικά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών, καθώς δεν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ.

Το «Σωτηρία» δεν κάνει επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ γιατί θα μείνει χωρίς εργαζομένους

«Ναι είχαμε αυτή την εβδομάδα πέντε κρούσματα. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς όπως πολλά ακόμη έχουν συμβεί τους προηγούμενους μήνες με την έξαρση του κορονοϊού στα νοσοκομεία και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι περνάνε από τεστ, μπαίνει σε διαδικασία απολύμανσης το χειρουργείο και ο χώρος του αναισθησιολογικού. Και θα δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η κατάσταση. 

Το πρωτόκολλο λέει ότι ο κορονοϊός κάνει τουλάχιστον τρεις με πέντε μέρες για την επώαση, όποτε χρειάζεται διενέργεια πολλαπλών επαναλαμβανόμενων τεστ, προκειμένου να έχεις ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα γιατί φυσικά κάθε εξέταση έχει και ένα βαθμό ευαισθησίας ειδικότητας που δεν είναι απόλυτος για το κατά πόσο το αποτέλεσμα είναι έγκυρο. Όσο περισσότερα είναι τα τεστ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο πιο βέβαιο είναι και το αποτέλεσμα για τη διασπορά του ιού.

Εγώ έχω ελεγχθεί σήμερα και περιμένω τα αποτελέσματα

«Στο δικό μου τμήμα έχει γίνει, μιλάμε αυτή τη στιγμή για τρία τμήματα το χειρουργείο, τη θωρακοχειρουργική και το αναισθησιολογικό τμήμα. Έχουν γίνει πάνω από 20 τεστ δεν θυμάμαι βέβαια τώρα τον αριθμό. Στην πραγματικότητα είναι και αποτέλεσμα πίεσης των ίδιων των εργαζομένων και από την ίδια την έξαρση των κρουσμάτων», τονίζει.

Και συνεχίζει: «Γιατί η πραγματικότητα λέει δυστυχώς, ότι αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για τους υγειονομικούς, είναι ένα θέμα το οποίο είχε προκύψει και τον Μάρτιο απλά σήμερα δεν συζητιέται και τόσο, είναι λάστιχο. Γιατί την ίδια στιγμή που για παράδειγμα ότι, οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε χώρο πλην τον σχολείων και τον νοσοκομείων, αν υπάρξει έκθεση σε θετικό κρούσμα βγαίνουν μετά βεβαιότητας σε καραντίνα 14 ημέρες, ανεξάρτητα από το αν θα είναι θετικό ή αρνητικό το τεστ τους. 

Στους νοσοκομειακούς το πρωτόκολλο λέει ότι, αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει έκθεση τουλάχιστον 15 λεπτά, αυτό είναι επίσημο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 15 λεπτά face 2 face χωρίς μάσκα, με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα το οποίο πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με επιστημονικά κριτήρια. 

Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο η κυβέρνηση διαμόρφωσε επειδή γνωρίζει ότι αν έκανε αυτά που έπρεπε, δηλαδή τα επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ στους εργαζόμενους με τακτική βάση, και πραγματική ιχνηλάτηση και καραντίνα στα περιστατικά εκείνα τα οποία έχουν εκτεθεί, τότε τα νοσοκομεία θα έμεναν άδεια από εργαζόμενους. 

Γιατί πραγματικά δεν έχει κάνει τίποτα τους προηγούμενους μήνες για ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, με εξοπλισμό, για να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για αυτό το δεύτερο κύμα που έχει και ξεκινήσει.»

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο δεύτερο κύμα κορονοϊόύ

«Το δικό μου τμήμα της θωρακοχειρουργικής, είναι ένα τμήμα το οποίο με την υπόθεση του κορονοϊού έχει έμμεση σχέση, με ενδεχόμενες παρεμβάσεις σε τμήματα με κορονοϊό. Εμείς έχουμε την τακτική μας λειτουργία που αφορά τους καρκινοπαθείς. Το δικό μας τμήμα και τα χειρουργεία, τα ογκολογικά του θώρακα κατά κανόνα. Πέρα από εκεί και εφημερίες που αφορούν το τραύμα. 

Από κει και πέρα, το νοσοκομείο έχει έναν αριθμό 7-8 πνευμονολογικές κλινικές, πολύ λιγότερες από αυτές που είχε πριν από μία δεκαετία περίπου, γιατί έχουν κλείσει περίπου τα μισά τμήματα και αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στους 30 μόνιμους πνευμονολόγους, η συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ μεγάλης ηλικίας με βαθμό διευθυντή, και ένα συγκεκριμένο αριθμό επικουρικών και ειδικευόμενους γιατρούς επίσης μετρημένους στα δάχτυλα σε κάθε τμήμα. 

Τα τμήματα, πολύ πριν τον κορονοϊό, είχαν πρόβλημα όσον αφορά την ίδια την εφημέρευσή τους. Σήμερα με τον κορονοϊό ουσιαστικά, η κυβέρνηση την απόφαση να μετατρέψει τις πνευμονολογικές σε κλινικές σε κλινικές covid. Αυτό σημαίνει απώλεια και εφημεριών και τμημάτων, για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που δεν είναι κορονοϊός, δηλαδή ασθενείς με πνευμονολογικά νοσήματα».

Και περιγράφει: «Για το δικό μας τμήμα, είχε επιλέξει στην πρώτη φάση της πανδημίας να το κλείσει για δύο μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για καρκινοπαθείς που είχαν ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση και σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση η οποία πρακτικά αν εξαιρέσουμε την εμπειρία των εργαζομένων δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή, την περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκαν περίπου 200 επικουρικοί νοσηλευτές η συντριπτική πλειοψηφία χωρίς εμπειρία. 

Χωρίς καμία σχέση με μονάδες και τμήματα τέτοιας αυξημένης βαρύτητας, οι οποίοι από το ήδη υπάρχων προσωπικό είναι πάρα πολύ δύσκολο σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να εκπαιδευτούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μίας τέτοιας πανδημίας. Με τεράστια δυσκολία και με τον υπερβάλλοντα ζήλο του υπάρχοντος προσωπικού στο να εκπαιδευτούν ταχύτατα και να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. 

Το μεγάλο το πρόβλημα παραμένει στους γιατρούς, όπου προσλήφθηκαν από την περίοδο της πανδημίας με τις έκτακτες εκείνες επικουρικές πάντα προσλήψεις, μόλις 13 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν όλοι στην πρώτη γραμμή για τον κορονοϊό. Ήταν και καρδιολόγοι και γαστρεντερολόγοι που φυσικά και θέλουμε με μόνιμη πάντα σχέση να έχουμε σε όλα τα νοσοκομεία.»

Η διοίκηση μας έστειλε έγγραφο που μας καλεί να κάνουμε πάνω από τις 7 νόμιμες εφημερίες τον μήνα – Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας 

«Η διοίκηση του νοσοκομείου στις αρχές του Σεπτέμβρη, έστειλε σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου έγγραφο με το οποίο καλούσε, όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου να εφημερεύουν άνω του πλαφόν, το πλαφόν είναι οι 7 εφημερίες το μήνα που θεωρούνται νόμιμες. Από κει και πέρα καθίσταται επικίνδυνο ο γιατρός να εφημερεύσει άνω αυτού του αριθμού για τις ανάγκες των ασθενών και για τον ίδιο του τον εαυτό. Και φυσικά αφορούσε και γιατρούς που εφημερεύουν στα τμήματα που να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό», λέει ο κ. Χονδρόπουλος.

Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται πάρα πολύ να ανταποκριθεί στην τεράστια πίεση που υφιστάμεθα από την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων

Και συνεχίζει: «Αυτή είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ελλείψεις. Αυτή την κατάσταση την αφήνουν στο φιλότιμο και στην προσωπική ηθική των ίδιων των γιατρών που έχουμε δώσει ότι καλύτερο μπορούμε αυτή τη στιγμή στην κατάσταση με την πανδημία. Μιλάει για κατασκεύασμα όσον αφορά στην ετοιμότητα που παρουσιάζει το Υπουργείο και η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και στην περίπτωση τη δική μας τώρα, γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση την Πέμπτη με την οποία έλεγε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι το Σάββατο τα τμήματα θα εφημερεύσουν κανονικά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και ιχνηλάτηση. 

Αυτό που καταλαβαίνω πιστεύω ότι από την πλευρά του υπουργείου και της διοίκησης, είναι ότι με τα σημερινά τεστ, θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι αρνητικοί, για να μπορέσουν να εργαστούν. Αλλά και αυτό δεν είναι ασφαλές πρώτον, και δεύτερον τίθεται ζήτημα για το αν θα έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση του χειρουργείου για να προχωρήσουμε. 

Κατά την άποψή μου το σκεπτικό τους είναι ότι λόγω του πολύ μικρού αριθμού του θωρακοχειρουργικών κλινικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και επειδή επιβαρύνονται κλινικές οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το προηγούμενο διάστημα, θέλουν για επικοινωνιακούς ενδεχομένως σκοπούς, να παρουσιάσουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο ότι όλα είναι ρυθμισμένα ότι υπάρχει ετοιμότητα, πρόκειται για μία εικόνα τελείως ψευδή».

Όταν δεν έχουμε ποδονάρια βάζουμε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών

«Η αλήθεια είναι ότι όταν εξαντλούνται τέτοιου είδους μέσα χρησιμοποιούνται και εφευρετικοί τρόποι. Π.χ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικές σακούλες σκουπιδιών οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν το ποδονάρι. ­Δεν είναι το ζήτημα να εστιάσουμε μόνο σε μεμονωμένα προβλήματα. Το ζητούμενο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική προστασία και προετοιμασία έτσι ώστε να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Αυτή είναι η πραγματικότητα»

Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται πάρα πολύ να ανταποκριθεί

«Στα τμήματά μας όλοι οι εργαζόμενοι με συνέπεια θα πάρουμε όλα τα μέτρα έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια και να προχωρήσει η επανέναρξη της λειτουργίας των τμημάτων. Και πάλι όμως επαναλαμβάνω ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουμε σε συνθήκες πραγματικής υγιεινής και ασφάλειας, και ότι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό πέρα από τα μέσα προστασίας, είναι η γενναία ενίσχυση με προσωπικό. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται πάρα πολύ να ανταποκριθεί στην τεράστια πίεση που υφιστάμεθα από την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.

Και τέλος, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στοχοποιηθούν εργαζόμενοι π.χ. με κάποιες αναφορές που έχουν γίνει στα μέσα για κηδείες για το που πήγαιναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και κόλλησαν κορονοϊό. Τα στοιχεία λένε την αλήθεια. Ο κορονοϊός διασπείρεται λόγω των συνθηκών μέσα στα νοσοκομεία και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει κανιβαλισμός πάνω σε εργαζόμενους όσον αφορά την ευθύνη τους για τη διασπορά. Η ευθύνη είναι ξεκάθαρα κυβερνητική. Και πρέπει τώρα να λυθεί με άμεση λύση μέτρων.»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom