Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή! (φωτο & βίντεο)

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - Απαίτησαν μέτρα για την ασφάλεια και τα μορφωτικά δικαιώματά τους

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή» και «χωρίς καθηγητές σε αίθουσες κλουβιά- αυτό δεν είναι μέτρα, είναι μια τρολιά!» βροντοφώναξαν οι μαθητές της Αθήνας στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ύστερα από το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.


Έδωσαν δυναμική απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα τους για μέτρα προστασίας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Στο πλευρό τους είχαν τους γονείς τους μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και τους εκπαιδευτικούς.

Τις φωνές τους με τους μαθητές ένωσαν και φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι παλεύουν για να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κονδύλι για καθηγητές - καθαριότητα, λύσεις στο ζήτημα της στέγασης.

Μαθητές - φοιτητές - εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και από εκεί πορεύτηκαν ως το Σύνταγμα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

«Συνεχίζουμε!» το μήνυμα που έστειλαν με το τέλος της κινητοποίησης, με οργάνωση στα σχολεία και με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Οι ομιλίες στη συγκέντρωση

Στην κατάσταση στα σχολεία, στα αιτήματα, στα εμπόδια που μπαίνουν στο δίκαιο αγώνα τους αναφέρθηκαν από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια οι μαθητές. (Δείτε εδώ βίντεο)

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η Κωνσταντίνα Παντελάρου σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα κινητοποιούνται με πορείες και καταλήψεις. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Δεν κινητοποιούμαστε χωρίς λόγο όπως μας κατηγορούν. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι όπως μας κατηγορούν ρίχνοντάς μας το φταίξιμο για τη διασπορά του ιού. Εμείς ανησυχούμε για εμάς και τις οικογένειές μας και γι' αυτό απαιτούμε περισσότερα μέτρα προστασίας για να κάνουμε μάθημα με ασφάλεια. Δεν δεχόμαστε ότι αυτά που ζητάμε δεν μπορούν να γίνουν και με προκλητικότητα να μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει στα κανάλια και λέει ότι φέτος θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ.». «Βλέπουν την υγεία και μόρφωσή μας σαν ένα κόστος. Ταυτόχρονα για να σωπάσουμε, στέλνουν εισαγγελείς και αστυνομία, μαζί και ορισμένους διευθυντές, να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε. Να σταματήσει εδώ η τρομοκρατία τους και η διαστρέβλωση των αιτημάτων μας. Εμείς ξέρουμε ότι ο σκοπός του αγώνα μας είναι δίκαιος και γι' αυτό θα συνεχίσουμε. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν και πρέπει να είναι στο πλευρό μας», τόνισε.

«Με τις καταλήψεις, με τη σημερινή μας κινητοποίηση τους αποδεικνύουμε ότι αυτό που απαιτούμε είναι να έχουμε σχολείο ασφαλές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», σημείωσε η Μαρία Ζαχαριάδη από το Συντονιστικό Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν και στην περιοχή του αναφέρθηκε ο μαθητής Χρ. Τσάμαρης από το 5ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου. Στην προσπάθεια στοχοποίησης του αγώνα τους αναφέρθηκε η μαθήτρια Ζωή Μανιά από το Συντονιστικό της Φυλής σημειώνοντας πως ειδικά στην περιοχή της, το μάθημα γίνεται σε σχολεία ερείπια και κοντέινερ.

Ακόμα δείτε εδώ βίντεο από τους χαιρετισμούς των: Νίκου Καλλιακάτσου εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Δημήτρη Ακτύπη μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπο της ΑΣΕ και του Γιώργου Σιδέρη μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Ο Ν. Καλλιακάτσος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι αυτά που μας φέρνουν σήμερα εδώ, που κινητοποιούν τα παιδιά μας. Χιλιάδες μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται δικαιολογημένα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί εσείς ζείτε από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που κάνετε μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα δίωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες - αερόστατα που σας μοίρασε η κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές δηλώνοντας: «Τα αιτήματά σας είναι και δικά μας αιτήματα αλλά και των εκπαιδευτικών, που διεκδικούσαμε από την αρχή της πανδημίας και σήμερα καταγγέλλουμε ότι παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας» τόνισε καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Εκ μέρους των γιατρών των νοσοκομείων της χώρας θέλουμε να ξέρετε ότι η σημερινή σας κινητοποίηση είναι μια τεράστια ανάσα αισιοδοξίας για όλο το λαό και για όλους τους εργαζόμενους τους δημόσιων νοσοκομείων που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους μαθητές ο Γιώργος Σιδέρης μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. «Ξέρουμε καλά ότι οι μάσκες είναι ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας αλλά όχι το μοναδικό. Ξέρουμε όμως και ότι οι μάσκες δεν είναι φίμωτρα που θα βουλώσουν το στόμα των νέων ανθρώπων. Χρειάζονται πολύ περισσότερα για να προστατέψουμε την υγεία του κόσμου. Εμείς για αυτό παλεύουμε. Για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για υγεία, για ζωή και όχι για απλή επιβίωση. Αυτοί στέλνουν εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία, βάζουν τα καλοπληρωμένα κανάλια τους να διαδίδουν ψεύτικα νέα ότι τάχα οι μαθητές είναι αρνητές της μάσκας», σημείωσε. «Ο άλλος κόσμος είναι ο δικός μας. Έχει και αυτός μέσα του την ατομική ευθύνη που είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας αλλά πάνω από όλα να μπούμε στον αγώνα για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται ώστε κάθε νέος άνθρωπος να έχει μόρφωση και υγεία. Αυτό το κάνουμε με συνέπεια από την πρώτη στιγμή. Και θα συνεχίσουμε γιατί για εμάς, όπως έλεγε και ένας συνάδελφός μας γιατρός, ο Τσε Γκεβάρα "η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη"» τόνισε καταχειροκροτούμενος από τους μαθητές.

«Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη την Ελλάδα για μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στα σχολεία για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων σας. Είμαστε στο πλευρό σας γιατί οι αγωνίες σας, τα αιτήματα σας είναι δίκαια και είναι και δικά μας αιτήματα», τόνισε ο Δημήτρης Ακτύπης μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας το σχέδιο τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί λέμε κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές κάτω τα χέρια από τις τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι οι μαθητές μας δεν είναι υποκινούμενοι, έχουν το μυαλό και την κοινωνική πείρα έτσι ώστε να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους για ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο για το δικαίωμα στη μόρφωση. Τα αιτήματα των μαθητών είναι κοινά και τα διεκδικούν σύσσωμοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, από την επαναλειτουργία των σχολείων μέχρι τώρα και για αυτό και εμείς οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία μας στηρίζουμε τις σημερινές κινητοποιήσεις», τόνισε καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom