Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Καμιά συμμετοχή - Kαμία εμπλοκή - Έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» - Διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

 


Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αριστοτέλους, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν από κοινού η ΕΔΥΕΘ, Εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, ενάντια στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

Το σύνθημα «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές φώναξαν «Ήρθε ο Πομπέο στη γειτονιά μας – Αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει κι η σειρά μας», «Καμιά συμμετοχή – καμία εμπλοκή – έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» και «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών – κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της Αστυνομίας έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισαν ότι το λαϊκό κίνημα δεν μπαίνει στο γύψο και δεν θα ζητάει άδεια για τις διαδηλώσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 902.gr τα ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της ΕΔΥΕΘ, των Εργατικών Σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αστυνομία παρέταξε τα ΜΑΤ, μπλοκάροντας την πρόσβαση στον μεταλλικό φράχτη που κλείνει την είσοδο του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ότι «απαγορεύεται» να προσεγγίσουν την είσοδο και να θυροκολλήσουν το ψήφισμα. 

Παρά την απαγόρευση όμως και την άρνηση της αστυνομικής διεύθυνσης να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ η πίεση των διαδηλωτών, είχε ως αποτέλεσμα μέλη του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να φτάσουν στον μεταλλικό φράχτη και να θυροκολλήσουν τις πικέτες και το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Αφού έκαψαν την αμερικανική σημαία οι διαδηλωτές συνεχίζουν την πορεία τους στους δρόμους της πόλης.

Πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα. 

Με κεντρικό σύνθημα «ανεπιθύμητος ο Πομπέο» διαδήλωσαν στο πάρκο Ελευθερίας, όπου έγινε συγκέντρωση. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική Πρεσβεία. Λίγο μετά τις 7 το βράδυ σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: