Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τέσσερις μήνες μόνο λόγια και ατομική ευθύνη…


Σε άρθρο τους ειδικευόμενοι γιατροί Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό» σημειώνουν:

«Εδώ και 4 μήνες, ακούμε συνεχώς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης (επιστημονικούς και όχι μόνο), αλλά και διάφορους υγειονομικούς να μιλάνε για το 2ο κύμα της πανδημίας Covid-19 που θα έρθει. Και αποδείχτηκε ότι τελικά είχαν δίκιο! Η πανδημία είναι ξανά εδώ, με σταθερά πάνω από 300 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες συνανθρώπους μας διασωληνωμένους. Παράλληλα, τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών κι έτσι, νέα νοσοκομεία αρχίζουν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.

Κι εδώ έρχεται το οξύμωρο της όλης κατάστασης. Ενώ η κυβέρνηση ήξερε τον κίνδυνο που ελλόχευε, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να τον αποτρέψει! Από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού για χάρη των μεγαλοξενοδόχων έως τον διαρκή συνωστισμό στα ΜΜΜ αφού η αύξηση των δρομολογίων αντιμετωπίζεται ως κόστος, αλλά και τη μη λήψη μέτρων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, αφού αυτά επίσης κοστίζουν για τους μεγαλοεργοδότες, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες.

Ακόμη μεγαλύτερες, δε, είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις! Άδικα φώναζαν τόσους μήνες οι "ήρωες" γιατροί της πρώτης γραμμής για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μαζικό άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, για επίταξη-αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υγειονομικές μονάδες που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση, τώρα που φτάσαμε στο "και πέντε", προσπαθεί να μπαλώσει τα τεράστια κενά του ήδη υποστελεχωμένου συστήματος Υγείας με τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων - επικουρικών, με τη μετακίνηση προσωπικού και μηχανημάτων από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με το βάφτισμα γενικών ή εξειδικευμένων κρεβατιών ΜΕΘ ως "ΜΕΘ Covid", ακόμη και με την υπερεφημέρευση γιατρών πέραν των σωματικών και ψυχικών τους ορίων!

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΓΝΑ "Λαϊκό" το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε να νοσηλεύει και ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο, το αίτημα της 1ης ΥΠΕ για 13 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο "Λαϊκό" ακυρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες καθώς ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος που υπάρχει στο "Λαϊκό", λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης, πιέζεται ακόμη και με τους ήδη υπάρχοντες νοσηλευόμενους ασθενείς. Την ίδια ώρα, το προσωπικό που εργάζεται στην κλινική που νοσηλεύει τα θετικά κρούσματα, είναι στα όριά του και πολύ συχνά μετακινείται προσωπικό από άλλα τμήματα ώστε να βγουν οι βάρδιες. Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο από το οποίο περνάνε καθημερινά δεκάδες ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικοί, ογκολογικοί, μεταμοσχευμένοι ασθενείς κλπ.) και το οποίο αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για πολλά χρόνια νοσήματα. Όλοι αυτοί οι ασθενείς συνωστίζονται στον αναγκαστικά περιορισμένο χώρο του Λαϊκού Νοσοκομείου, στον οποίο τώρα θα μεταφέρονται και ασθενείς με Covid-19.

Δυστυχώς, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε συζητηθεί και να είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες, η κατάσταση μας βρίσκει σε πλήρη αποδιοργάνωση. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει λάβει καμία σχετική εκπαίδευση τους τελευταίους μήνες. Όσα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν, δεν είναι ευρέως γνωστά στο σύνολο των εργαζομένων. Κάποιοι από τους ειδικευόμενους που αναλαμβάνουν θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δεν έχουν λάβει ουδεμία εκπαίδευση - ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη κλινική με αποκλειστικά δικό της προσωπικό για ασθενείς με Covid-19, κάποιοι θεράποντες ιατροί αναγκάζονται, πέραν των ασθενών με Covid-19, να αντιμετωπίζουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις κλινικές τους, καθιστώντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού σημαντικότατο. Τέλος, ενώ διάφοροι διευθυντές προσπαθούν με δική τους πρωτοβουλία να εξασφαλίσουν κάποια επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό των κλινικών τους, η διοίκηση "επιτρέπει" τη χρήση ακόμη και των βασικών Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια και το αντισηπτικό, με το σταγονόμετρο, ακόμη και στα θετικά κρούσματα! Τα ύποπτα δε περιστατικά για Covid-19 που γίνονται εισαγωγή στην κάθε εφημερία, εξετάζονται από ειδικευόμενους σε καθέναν από τους οποίους παρέχεται 1 στολή, 1 μάσκα και 1 ζευγάρι γυαλιά και τα οποία καλούνται να φορέσουν ξανά και ξανά.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι για τη διοίκησή του, το υπουργείο και την κυβέρνηση αναλώσιμοι, ενώ η προστασία τους αποτελεί κόστος.

Είναι καιρός η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ενώ τόσους μήνες ήξεραν τι θα επακολουθήσει, εντούτοις άφησαν απροστάτευτο το σύστημα Υγείας. Πρέπει, λοιπόν, άμεσα να λάβουν όλα τα αναγκαία ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα σε όλες τις δομές Υγείας - Πρόνοιας.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που προϋπήρχαν της πανδημίας.

  • Άμεσο άνοιγμα ΝΕΩΝ κρεβατιών ΜΕΘ.

  • Εξασφάλιση Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων σε επαρκείς ποσότητες.

  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, ώστε να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή περιμένουν προγραμματισμένα χειρουργεία και οι οποίοι στο 1ο κύμα της πανδημίας "παραμελήθηκαν", με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους».

Οι ειδικευόμενοι Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό»:

Αβραμόπουλος Παντελεήμων

Κακλαμάνος Αιμίλιος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Καρακατσάνης Χαράλαμπος

Λαγγουράνης Κωνσταντίνος

Πάλλα Παναγιώτα

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom