Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Συναγερμός μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται


Στο επίκεντρο των πολιτικών και υγειονομικών αρχών της χώρας βρίσκεται το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατεγράφη την Πέμπτη, με τον αριθμό τους να ξεπερνά, και μάλιστα κατά πολύ, για πρώτη φορά το όριο των 300.

Τα 372 νέα περιστατικά σε ένα 24ωρο έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί νέων μέτρων, όπως άλλωστε συνέβη στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κιλκίς).

Η ανακοίνωση έκτακτων μέτρων στις εν λόγω περιοχές, άλλωστε, λίγο πριν την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, αποτέλεσε τον προάγγελο για την έκρηξη των κρουσμάτων, που επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό.

Κύριες πηγές της έξαρσης αποτέλεσαν η Αττική – που παραμένει σταθερά στο «κόκκινο» – και οι τέσσερις προαναφερθείσες περιφέρειες.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τα 372 νέα κρούσματα, τα 164 -περίπου τα μισά- είναι γνωστές συρροές. Εξ αυτών, τα 114 αφορούν βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα και τα 29 βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική.

Πιο αναλυτικά:

-21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως

-133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών

-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας

-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου

-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)

-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης

-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς

-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου

-6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου

-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου

-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)

-1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

-1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου

-2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

-1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

-30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

Τέλος, συνολικά στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τέσσερις, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να ανέρχεται σε 297. Παράλληλα, 49 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

https://www.kathimerini.gr/

Γιατί φθάσαμε στα 372 κρούσματα - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Κρίσιμη η σημερινή διάσκεψη των Λοιμωξιολόγων με το Μέγαρο Μαξίμου

Mάχη με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να «κλείσουν» τους κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού από τη μεγάλη όπως αποδεικνύεται επιδημική εστία στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αλλά και στην κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική, η οποία εμφανίζει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Στο τραπέζι των προς εφαρμογή μέτρων έχει τεθεί η πρόταση για περιορισμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι προτάσεις για αναχαίτιση της επιδημίας θα τεθούν στη σημερινή διάσκεψη των Λοιμωξιολόγων με το Μέγαρο Μαξίμου, η ολοκλήρωση της οποίας πιθανόν να δρομολογήσει νέα μέτρα για τις επιβαρυμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες κυριαρχεί το λεκανοπέδιο.

Η συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά που έχει «δώσει» τουλάχιστον 160 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Καστοριάς, όπως και η συρροή σε βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής από την οποία έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 29 κρούσματα, επαναδρομολόγησαν τους ελέγχους των ειδικών για τον εντοπισμό εστιών και για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Τέτοιες συρροές δεν είχαν απασχολήσει μέχρι τώρα τους ειδικούς και τις αρχές - είναι ενδεικτικό ότι μετριούνται κυριολεκτικά στα δάκτυλα του ενός χεριού, καθώς έχουν αναφερθεί συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα και σε άλλη μονάδα τυποποίησης ελιών στη Χαλκιδική τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί πολλές συρροές σε δομές με κλειστούς πληθυσμούς, ιδίως σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως και σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Ο εντοπισμός και στη συνέχεια η διερεύνηση των συρροών στις βιομηχανικές μονάδες αντιμετωπίζεται από τους επιστήμονες ως γεγονός με δύο όψεις. Από τη μια γεννά προβληματισμό για το πως ο κορωνοϊός βρίσκει τόσο εύκολα πρόσφορο έδαφος σε βιομηχανικές μονάδες, και δη επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, όπου πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. Από την άλλη, όμως, η «διάγνωση» των νέων συρροών θεωρείται γεγονός που δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών στον εντοπισμό της πηγής των νέων μολύνσεων. Όπως σημειώνουν κύκλοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το να περιχαρακώνονται οι εστίες προέλευσης των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα θετικό διότι έτσι μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωσή τους. Το βέβαιον είναι ότι οι συγκεκριμενες συρροές προβληματίζουν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, τόσο για την έκταση που μπορεί να λάβουν όσο και για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στον γενικό πληθυσμό.

Σε ετοιμότητα τα δημόσια νοσοκομεία για τις συρροές στην Κεντρική Μακεδονία

Οι υγειονομικές αρχές πάντως προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ενδεικτικά χθες το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα νοσοκομεία των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom