Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ετοιμάζεται να νομοθετήσει απλήρωτη υπερωριακή εργασία!

Εργαζόμενους «λάστιχο», χωρίς δικαιώματα, ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών μέσω αντεργατικού νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας.

Ο τίτλος του σχεδίου νόμου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «όλα για τα αφεντικά», αφού θα επιβάλλει νέες σαρωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να ανατρέψει εργασιακά δικαιώματα και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση της πανδημίας τσακίζει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση που θα δίνει η δυνατότητα στον εργοδότη να μην πληρώνει τις υπερωρίες του εργαζόμενου. Αντί για χρήματα οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα (και με νόμο) να μην καταβάλλουν την υπερωριακή αμοιβή και αντί αυτής να δίνουν ρεπό ή πρόσθετη άδεια στον εργαζόμενο! 

Μάλιστα η αντιδραστικό  νομοθέτημα δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να αρνηθεί εκτός αν επικαλεστεί …«σοβαρό λόγο»!!! Άραγε ποιος εργαζόμενος θα αρνηθεί ή θα επικαλεστεί σοβαρό λόγο όταν οι εργοδότες θα απειλούν με απολύσεις σε μια περίοδο μάλιστα που εκδηλώνεται νέα καπιταλιστική κρίση; 

Το συγκεκριμένο αντεργατικό μέτρο αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής επέλασης σε βάρος της μισθωτής εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με διάταξη που πέρασε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή επέβαλε υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα!

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου θα εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία του πορίσματος – εκτρώματος της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία προτείνει τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Και επίσης ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.».

Μάλιστα υπάρχει πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο (πάντα δίνει τη γραμμή των αντεργατικών μέτρων) η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή να μειώσει το ωράριο εργασίας τους τις επόμενες ημέρες.
 
Μάλιστα με γνώμονα την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο!!!
 
Η απλήρωτη υπερωριακή εργασία για τους εργοδότες σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη αφού θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και θα καρπωθούν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι υπεραξίας. Για τους εργαζόμενους στον αντίποδα σηματοδοτεί ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση, εντατικοποίηση της εργασίας και μεροκάματα πείνας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom