Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Βόμβα Πάιατ! Προανήγγειλε συμβιβασμό με την Τουρκία (βίντεο)

Ο Αμερικανός πρέσβης πήρε θέση εν όψει των διερευνητικών επαφών, αποκαλύπτοντας ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες

Σε μια δήλωση-βόμβα προχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν μυστικές συνομιλίες με την Τουρκία αντίστοιχες με αυτές του Βερολίνου, που είχαν αποκαλυφθεί εκ των υστέρων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Αμερικανός πρεσβευτής, ερωτώμενος για την έναρξη διερευνητικών επαφών, ανέφερε ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να βρεθεί «διπλωματική» λύση με την Αγκυρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσηλωμένοι σε μία 100% διπλωματική λύση, καθώς και στη σκληρή δουλειά αλλά και στους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, με τρόπο που θα επιτρέπει σε όλους να ανακτήσουν τον έλεγχο και να ασχοληθούν με την οικονομία, την πανδημία και την ώθηση στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης: Υπάρχει μυστική διπλωματία; Τι περιλαμβάνει αυτή; Ποια είναι τα θέματα της ατζέντας που τίθενται; Μήπως και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Προς τι η πρωτοφανής επιμονή της κυβέρνησης, υπό την πίεση ΗΠΑ και Γερμανίας, να εμπλακεί σε «διάλογο» με την Τουρκία;

Ο κ. Πάιατ μάλιστα εξέπεμψε έναν θυμό επειδή, όπως είπε, «έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους περίπου δύο μήνες. Προσωπικά, θα προτιμούσα να έχω την προσοχή μου στις επενδύσεις, στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της πανδημίας και στο πώς θα εργαστούμε από κοινού, οπότε πιστεύω πως μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και σε αυτόν τον τομέα με τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ατύχημα στο Αιγαίο με τις ελληνοτουρκικές φρεγάτες. «Είχατε ένα σοβαρό ατύχημα με τη σύγκρουση ανάμεσα στις φρεγάτες “Λήμνος” και “Kemal Reis”. Αυτό νομίζω ήταν ένα καμπανάκι για όλους, έγινε φανερό σε εμάς ότι ο Eλληνας καπετάνιος του “Λήμνος” που ενεπλάκη έδρασε γρήγορα για να αποφύγει ένα χειρότερο ατύχημα» τόνισε.

Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στην περιοχή και κινούνται βάσει των συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίες και οι τακτικές επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των κορυφαίων της αμερικανικής διπλωματίας με Ελλάδα και Τουρκία, για την εξεύρεση της… καλύτερης δυνατής λύσης.

Σε ομιλία του, εξάλλου, στο Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την άποψη ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και το EastMed έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και συνεχίζουμε τις επαφές για την εξέλιξή τους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα, που θεωρώ ότι θα είναι άσχετο με το θέμα».

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom